8 aylık bebek uyku gerilemesi; nasıl atlattık?

Bebekler 7-8 ay civarı, gece uykusuna yatmaya direnmeye ve geceleri çok sık uyanmaya başlayabiliyorlar. Ve bu dönemde annenin uykusuzluğa direnci de iyice düşmüş oluyor. Sizin de 8 aylık bebeğiniz uyku problemleri yaşıyorsa, yardım için buradayım.

Bizimki tam 8 aylık olduğu sıralar uykusu çok bozuldu ve ben de zombi gibi yaşamaya başladım. Sonra anladım ki ağlamaları aslında gerçekten aç olduğu için değilmiş. Ve 3 adımda çocuğum yeniden uzun uzun uyumaya başladı; her uyanışında emzirmeyip babayı devreye soktum, gündüz uykularını 3’ten ikiye indirip daha erken yatırdım, ve odasını ayırdım. Sonuncusunu birçok anne bebeği 8 aylıkken yapmak istemeyebilir. Fakat odasını ayırdığınız zaman siz de göreceksiniz ki çocuklar daha deliksiz uyumaya başlıyor.

Bebeklerin rutinleri sevdiğinden diğer yazılarımda bahsetmiştim; her gün düzenli bir günlük programa uymak, bebeklerin kesinlikle çok daha huzurlu olmasını sağlıyor çünkü vücutları düzene alışıyor. Öncelikle bu çok önemli. Bu konuda günlük uyku düzeni programlarıma göz atabilirsiniz. Özellikle 8 aylık bebek için olan örnek programlara hangisinin sizin bebeğinize daha uygun olduğuna bakabilirsiniz.

8 aylık bebeğimin uykusunu ben şu adımlarla düzelttim;

1) Her uyanışında emzirmeyin ve babayı devreye sokun

Biz anneler iç güdüsel olarak bebeğimizin her ağlayışını açlık zannedebiliyoruz. Oysa ki çoğu zaman bebekler açlıktan değil, alışkanlıktan uyanıyorlar; uykuları hafiflediğinde kendi kendilerini sakinleştiremeyip yardım istiyorlar. Ama eğer her uyanışlarında emzirirseniz (veya mama verirseniz), bu alışkanlığı yenmek git gide daha zor bir hal alacaktır. Hatta 2-3 yaşına kadar uykusuz geceler sizi bekleyebilir; bunun örneklerini çevremde çok duyuyorum.

Bunun yerine bir uyanışta emzirip, bir uyanışta emzirmeden pışpışlayarak geri uyutmak gerekiyor. bu şekilde git gide uyanma sayılarının azaldığını göreceksiniz. Biz aslına buna dikkat etmeye 4. ay sendromu döneminde başladık.

Bu dönemde babalardan yardım istemek çok önemli, çünkü bebişler her uyandıklarında aç olmasalar da annelerinin kokularını alınca emmek isterler. Bebeğimin uyanmalarının çoğunda babasını yolladım ve o pışpışlayarak geri uyuttu. Bu şekilde uyanma sayısı git gide azaldı.

2) Gündüz uyku sayısını 3’ten 2’ye indirin

8 aylık bebek için olan uyku programımda 3 uykulu ve 2 uykulu birer örnek görebilirsiniz. Biz bu dönemde 3. uykuyu bırakıp gece uykusuna daha erken yatmaya başladık ve bu çok ciddi fark yarattı. Uykuları derinleşti ve uzadı.

3) Kendi odasına geçirmeyi düşünün

Bebişimizi ani bebek ölümü sendromuna karşı kendi yatağımızda uyutmadığımızdan diğer yazılarımda bahsetmiştim. 8 aylık olana kadar bizim odamızda, ama kendi ayrı yatağında yattı. Sonra 8 aylık dönemde uykusu bozulunca ve ben çok bitkin düşünce, tavsiyeleri araştırmaya başladım. Birçok anne bu dönemde çocuklarının odasını ayırınca uykularının düzeldiğini yazmıştı. Çünkü çocuk anne babasının kokusunu aldıkça daha çok ilgi istermiş.

Gerçekten de odasını ayırınca çok daha deliksiz uyumaya başladı. Birkaç arkadaşım 1 yaş civarı ayırdı odalarını ve uykusunun nasıl düzeldiğini görünce daha önce yapmış olmayı istedi. Elbette bu bir tercih meselesi 🙂

Sizin deneyimleriniz ne oldu? Öneri ve paylaşımlarınızı bekliyorum…

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */