Astım-antibiyotik ilişkisi – Antibiyotikler astıma neden olabilir mi?

astım antibiyotik

“Astım-antibiyotik ilişkisini neden önemseyeyim ki, astım bizim ailemizde görülmüyor bile” diyebilirsiniz. Son çeyrek yüzyılda sanayileşmiş dünyada astım hızla artmıştır ve en önemli kronik çocuk hastalıklarından biri haline gelmiştir. Son yıllardaki bu artışın sebebinin çocukların genlerindeki değişikliklerden olma ihtimali çok düşük. Genetik faktörlerden ziyade beslenme şekillerindeki değişiklik, fiziksel aktivite ve çevresel faktörler bunda daha etkili. Bazı çalışmalar da antibiyotik kullanımı ile astım arasında bir ilişki olduğuna işaret ediyor.

Peki, acaba astım mı antibiyotik ihtiyacını arttırıyor, yoksa antibiyotikler mi astımı tetikliyor? Yani acaba tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan? Mesela çocukların astıma olan yatkınlığı solunum yolları enfeksiyonlarını arttırarak bu çocukların daha fazla antibiyotik kullanmasına sebep oluyor olabilir mi? Yoksa daha fazla antibiyotik kullanımı çocuklarda astımı mı tetikliyor?

Bu soruları cevaplamak için “Astım, genler ve çevre” adlı çalışmada  1995 yılında doğan 16.320 çocuk takip edilmiş. Sonuçlar Chest dergisinin 2007 Haziran baskısında yayınlanmış.

Astım-Antibiyotik İlişkisi

Çalışma sonucunda antibiyotik kullanımının astımı tetikleyebileceği görülüyor. Antibiyotikler bizim bağışıklık sistemimiz için en uygun ortamı sağlayan, sindirim sistemimizde bulunan yararlı bakterileri de öldürüyor. Çalışmada takip edilen çocuklardan bir yaşında kadar antibiyotik kullananların astım olma oranı daha yüksek oluyor – antibiyotikler solunum yolları hastalıkları için olsa da olmasa da. Bu çocuklar arasında bir yaşına kadar 4 tur antibiyotik kullananlar yaşıtlarına oranla 1,5 kat daha yüksek ihtimalle astım olmuşlar. Bu etki geniş spektrumlu antibiyotikler için daha güçlü olmuş. Bu astım-antibiyotik ilişkisi ailelerinde astım görülmeyen çocuklar için de çok belirgin olarak görülmüş.

Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının

Antibiyotikler çok önemli, hayat kurtarıcı araçlardır. Bununla birlikte antibiyotikleri gereksiz ve aşırı kullanmaktan kaçınmak akıllıca olacaktır. Çocuklarda sadece önemli bir yararı olacağı zaman kullanmak gerekir. Kullanılacağı zamanlarda ise mümkün olduğunca dar spektrumlu antibiyotikler seçilmelidir. Vücudumuzdaki sağlıklı bakterileri korumak için oldukça önemlidir bu seçim. Çocuklara antibiyotik verildikten sonra onlara probiyotik ve prebiyotik verilmesi bağırsaklarındaki bakteri popülasyonunun yenilenmesine yardımcı olabilir. Yoğurt ve kefir tüketmesi de buna yardımcı olacaktır. Bu antibiyotiklerin ishal gibi yan etkilerin azalmasına ve egzama,  astım gibi daha sonra görülecek alerjik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Antibiyotiklerin ne zaman gerçekten gerekli olduğuyla ilgili bilinçli bir çocuk doktorunun yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Antibiyotikler neden zararlı & Bakterilerimiz neden önemli? yazımda sindirim sistemimizdeki bakterilerle ilgili detay bulabilirsiniz. Astım antibiyotik ilişkisi gibi gereksiz antibiyotik kullanımı farklı farklı hastalıklara neden olabilir.

Kaynak: Kozyrskyj, A.L., Ernst, P., and Becker, A.B. “Increased Risk of Childhood Asthma from Antibiotic Use in Early Life.” Chest. 2007, 131, pp. 1753-1759.

Yorumlar

  • Peki Türkiye’de her önüne gelen hastaya özellikle de grip gibi viral enfeksiyon geçiren bebeklere antibiyotik yazan doktorlar bu vebali nasıl ödeyecekler? Doktordur ondan iyi mi bileceksiniz? Diye söylenenler bu veballeri nasıl ödeyecekler? Neden ülkemizde bunla ilgili bir önlem alınmıyor? En azından bunun durdurulması için neler yapabiliriz?

    • Merhaba Nur hanım, ben de ülkemizdeki gereksiz antibiyotik kullanım düzeyleri hakkında çok endişeliyim. Şu yazımda paylaştığım gibi dünyaya fark atıyoruz ne yazık ki;
      https://bilimselanne.com/grafikler-turkiye-sezaryen-antibiyotik/
      Doktoram bittikten sonra bu konuda da çalışmalar yaparak ülkemizde bilincin artmasına katkıda bulunmak istiyorum. Siz de çevrenizle bu bilgileri paylaşın. İnşallah çok geç olmadan ülkemizdeki bakış açısı düzelir. Sevgilerimle..

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */