Bebekler ne zaman oynar? Yaşa göre oyun rehberi

Yeni doğmuş bebekler bile oynamak ister. Bebeğinizle onun yaşına göre en iyi oyunları oynamak için bu yazıyı kullanarak bir rehber oluşturabilirsiniz.

Bebekler ne zaman oynar

Gelişim psikoloğu Michelle Gross, bebeklerin çok hevesli ve meraklı olduğunu söylüyor. Bebeğinizle olan ilişkiniz, onu mutlu tutmamız, ona oynamak ve öğrenmek için fırsatlar vermeniz bebeğinizin geri kalan tüm hayatında dünyaya karşı bakış açısının  temelini oluşturur.

Oyuncaklar da bebeğinizin dikkatini çekip onu eğlendirebilir. Ancak Michelle Gross, onu gülümsetme gücünüzü asla hafife almamanız gerektiğini söylüyor. Bebekler, en çok siz ona güldüğünüzde, ağzınızla komik sesler çıkardığınızda ve komik mimikler yaptığınızda eğlenirler.

Bebeğinizi doğumdan itibaren eğlendirmek ve onunla yaşına en uygun oyunlar oynamak için bu yazıdan faydalanarak bir rehber oluşturabilirsiniz.

Doğumdan 3 aylık olana kadar

Bebeğinizin sevdiği şeyler: Duyusal uyarılmak, gülümseyen yüzünüz, bir rutininin olması.

Nelere gülümser: Bu dönemde bebeğiniz, salladığınız veya sarıldığınız zaman kendisini güvende hisseder. Güven duygusu bu dönemdeki bebekler için çok önemlidir. 2 aylık olduğunda bebeğiniz çevresinde olanlara karşı çok daha duyarlı hale gelir. Bu dönemde bebekler etrafındaki şeyleri dikkatle izlemeyi de çok severler.

Yapabilecekleriniz: Ona yakın durun ve şarkı söyleyin. Bebekler yüzleri sever, bu nedenle onun gözlerinin içine bakarak gününüzün nasıl geçtiğini, neler yaptığınızı anlatabilirsiniz.



Bebeğiniz iki aylık olduğunda etrafındaki renkli, parlak desenli şeylere gülümseyebilir. Beşiklerinin üzerine basit bir dönence asmayı deneyebilirsiniz. Dönencenin renkli desenleri ve basit hareketleri bebeğinizin hoşuna gidecektir.

Bu kadar küçükken bile bebekler taklit oyunlarını severler. Taklit oyununa bebeğinizin yapabileceği basit şeylerle başlayabilirsiniz. Onunla göz teması kurup ağzınızı yuvarlak yapıp onun da yapmasını isteyebilirsiniz. Eğer yaparsa dilinizi çıkarın ve bebeğinizden de bunu yapmasını bekleyin.

Bebeğinizin günlük rutinini eğlenceli hale getirin. Onu giydirirken şarkı söyleyin. Banyo yaptırırken şakayla karnına su sıçratın.

3 aylık olduğunda bebeğiniz sizin de yardımınızla bir çıngırak tutabilir ve onunla oynayabilir.

3 ay – 6 ay arası

Bebeğinizin sevdiği şeyler: Farklı şeyler görmek, anne ve babasının yaptığı komiklikler, elleri ve ayaklarıyla bir şeylere vurmak.

Nelere gülümser: Bebeğiniz üç aylık olduğunda görme duyusu iyice gelişir ve daha uzun mesafeleri görebilir. Görme duyusunun gelişmesiyle bebeğiniz kendi bedeni ile yapabileceklerini de keşfetmeye başlar. Parmaklarını kullanarak oyuncağını tutup etrafa vurabilir ve ayaklarıyla beşiğini tekmeleyebilir. Michelle Gross, bebeğinizin bir şeyleri ilk defa kendi başına yapmasının, ona çok büyük bir özgüven kazandıracağını söylüyor.

Yapabilecekleriniz: Onun hem sırt üstü hem de karın üstü zaman geçirmesine izin verin. Böylece etrafı farklı perspektiflerden görebilmesini sağlarsınız. Aynı zamanda bebeğinizin karın üstü zaman geçirmesinin omurga sağlığına olan faydasını bu yazımdan  görebilirsiniz. Onun dokunarak keşfetmesi için tehlikesiz ve farklı dokulardan oluşan şeyler verebilirsiniz. Peluş oyuncak veya tırtıklı diş kaşıma oyuncağı örnek olabilir. Bu dönemde bebeğiniz sağa sola sallanan hacıyatmaz gibi oyuncakları da çok sevecektir.

Sırtı üstü yatarken onun gözlerinin içini bakıp onunla konuşun. Ona ne kadar da büyüdüğünü anlatın ve kollarını başının üstüne doğru hafifçe esnetin. Kendi başına yapamadığı kol ve bacak hareketleri yaptırmanız bebeğinizin hoşuna gider. Bebekler kendileri gibi bebek yüzlerini görmeyi çok severler. Bu yüzden ona aynada kendi yansımasını gösterdiğinizde henüz kendisi olduğunu anlamasa bile hareket eden bir bebek yüzü görmek çok hoşuna gider. Küçük kıkırdamalarını bile duyabilirsiniz.

Onunla beraber oyun oynarken, bebeğiniz sizin sesinizi duymaktan çok hoşlanır. Onun çıkardığı mutlu seslere siz de karşılık verin. Sizin bu cıvıldamalarınız bebeğinizle aranızdaki bağın güçlenmesine yardımcı olur.

6 ay – 9 ay arası

bebekler ne zaman oynar

Bebeğinizin sevdiği şeyler: Tanıdığı insanları görmek, interaktif oyunlar, resimdeki gibi etkileşimli oyuncaklar.

Nelere gülümser: 9 aylık olduğunda bebeğiniz artık nesnenin kalıcılığını: yani bir kişi ya da bir oyuncak onun görüş alanı dışına çıktığında hala onun var olduğunu öğrenmeye başlar. Oyuncakları onun göremeyeceği yerlere düştükten sonraki davranışlarından daha iyi anlaşılabilir.

Onun hafızasının da bu dönemde güçlendiğini göreceksiniz. Onu eğlendiren, güldüren bir şarkınızın günler geçtikten sonra aynı şekilde onun kıkırdamalarına neden olduğunu görebilirsiniz.

Yapabilecekleriniz: Ellerinizle yüzünüzü kapatarak ce-e oynayabilirsiniz. Bir peluş oyuncağını battaniye altına sakladıktan sonra “nereye gitti” diye sormanızı çok sever.

Dizleriniz kırık bir şekilde yere uzanıp onu bacaklarınıza koyup basit bir uçak oyunu yapabilirsiniz. Onu küçük küçük ileri geri sağa sola hareket ettirip “uçuyoruz” diyebilirsiniz. Düğmelerine basmasıyla açılan veya hareket eden oyuncakların bebeğinizi güldüreceğine emin olabilirsiniz.

Akşam yemeği hazırlarken bir yandan bebeğinizi oyalamanız gerektiğinde ona tahta kaşıkla beraber bir tencere verin. Bunlarla oynamak onun çok hoşuna gider. “Annen akşam yemeği için patates yapıyor, sen ne yapıyorsun, hmm, çorbaya benziyor, karıştır, karıştır” diye seslenebilirsiniz.


9 ay – 12 ay arası

Bebeğinizin sevdiği şeyler: Anne ve babasının yanında oynamak, onu izleyenlere gösteri yapmak ve iyi yaptığı şeyler için alkış alması.

Nelere gülümser: Bebeğiniz artık sadece oyuncaklarla oynamak ve tabağından mamasını yemekten çok daha fazlasını yapabileceğinin farkına varır. Tek başına oturabilir, emekleyebilir ve bir yerlere tutunarak ayakta durabilir. Yapabildikleri ona büyük bir başarı hissi verirken fiziksel olarak hazır olmadığı için yapamadığı şeyler onu hayal kırıklığına uğratabilir. Bu aylarda bebeğiniz yapabildiklerini size göstermekten büyük bir keyif alır.

Yapabilecekleriniz: Övgüleriniz ile bebeğinizin gelişen bağımsızlığını destekleyin. Kendi başına kaşığını kullanarak yemek yediğini fark ettiğinizde ağzına çok fazla yemek koymasa bile, onu “ne kadar da büyüdün, yemeğini tek başına yiyorsun” gibi övgülerinizle cesaretlendirin.

Bebeğinize fiziksel olarak temas edin: onu güvenli bir şekilde kucağınıza alın ve şarkı söyleyin. Dizlerinizin üstündeyken şarkının melodisine göre ufak ufak dans ettirebilirsiniz.

Aynı zamanda salonunuzda kanepelerinizin yastıkları ve koltuk minderleriyle çocuğunuzun sürünüp tırmanabileceği bir parkur hazırlayabilirsiniz.

12 ay – 18 ay arası

Bebeğinizin sevdiği şeyler: Etrafı keşfetmek, rol yaparak oyunlar oynamak, büyükleri taklit etmek

Nelere gülümser: Yürüdükçe hatta koştukça hayat, bebeğiniz için çok iyidir. Odasındaki oyuncak kutusundan mutfak dolaplarının içine, varsa bahçenizdeki yapraklardan böceklere her şeyi keşfeder. Sevdiği etkinlikleri tekrar tekrar yapmaktan usanmaz. Gördüklerini taklit etmeyi çok sever.

Yapabilecekleriniz: Bebeğiniz her zamankinden daha meşguldür, bu yüzden ona etrafı keşfedileceği  güvenli yerler sağlamalısınız. O koşturduğu, oyuncak müzik aletleriyle oynadığı aktiviteleri çok sever.

Rol yaparak oynayacağı oyunları da sever. Ona plastik tabak gibi oyuncaklar ve bir örtü verin, böylece oturma odanızı bir piknik oyunu için hazırlamış olursunuz. Bazen rolleri ters çevirin ve onun anne-baba gibi davranmasını sağlayın, siz çocuğu gibi davranın. Ev işlerinize yardım etmesine izin verin. Temizlik yaparken ona da bir toz bezi verebilirsiniz. Anne babasını mutlu etmek onun iyi hissetmesi için çok büyük bir fırsattır. Yaşlarına göre çocuklara verilecek sorumluluklara da bu yazımdan bakabilirsiniz.

Kaynak: http://www.parents.com/baby/development/intellectual/best-baby-games-birth-to-18-months/

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */