Çocukların yaşlarına göre yapabileceği sporlar

Yaşına göre spor yapmak çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok faydalıdır; takım sporlarının başarıyı arttırdığı ile ilgili yazıma da bir göz atmak isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına ve zevklerine uygun bir spor seçmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuz birkaç farklı spora da ilgi duyabilir. Onu yerel spor karşılaşmalarına götürerek ve kendi ilgilendiğiniz spor alanınızı çocuğunuzla paylaşarak teşvik edebilirsiniz.

Bütün çocuklardan profesyonel liglerde başarılı olmalarını bekleyemeyiz, ama spor herkesin hayatının bir parçası olmalıdır. Ömür boyu severek sürdürebilecekleri bir spor hobisi edinmeleri, sağlıklı ve zinde yaşamalarını sağlar, bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve daha mutlu olmalarını sağlar.


Yaşına uygun sporlara yönelin

Çocuğunuzun belli spor dallarına ya da aktivitelere yatkınlık göstermesi muhtemeldir. Çocuğunuzun yaş, gelişim ve yeteneklerini de göz önünde bulundurarak yatkın olduğu yerden başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun spor yapması için mahallenizdeki park gibi imkanlardan, ailenizdeki birinin bir spora ilgisinden veya spor kurslarından faydalanabilirsiniz. Özel spor kurslarının dışında birçok belediyenin ücretsiz veya uygun fiyatlı spor kursları veya yaz spor okulları imkanları da olduğunu unutmayın. Kendi belediyenizin imkanlarını mutlaka araştırın 🙂

2-5 yaş çocuğunun yapabileceği sporlar

Anaokulu öğrencileri ve daha küçük çocuklar pek çok temel harekette uzmanlaşmaya başlarlar, ancak takım sporlarının çoğu için hala çok küçüklerdir. Takım sporları yapan küçük çocuklar genellikle gelecekteki spor performansı açısından uzun vadeli bir avantaj elde etmezler.

Bu yaşlarda, belli bir yapısı, kesin katı kuralları olmayan serbest oyunlar genellikle en iyisidir. Aşağıdaki aktiviteleri deneyebilirsiniz.

  • Koşu
  • Takla atma
  • Top atma
  • Yakalama
  • Yüzme

6-9 yaş çocuğunun yapabileceği sporlar

Çocuklar büyüdükçe, görüşleri, dikkat aralıkları ve uzun mesafe fırlatma gibi becerileri, ve ayrıca verilen direktifleri takip etme becerileri de gelişir.

6-9 yaş aralığındaki çocuklar için aşağıdaki sporlar düşünülebilir.

  • Koşu
  • Futbol
  • Jimnastik
  • Yüzme
  • Tenis
  • Dövüş sanatları
  • Ülkemizde çok yaygın olmasa da beyzbol ya da softbol

Özellikle yüzme, sırt ve boyun kaslarının güçlü olması için çok faydalı bir spordur. Çağımızın masa başı işleri ve okul hayatı sebebiyle sırt ve bel ağrıları çok yaygındır. Bu yüzden sırt ve boyun kaslarını güçlü tutmak çocuğunuzun omurga sağlığı için çok faydalıdır. Yüzme de bunun en sağlıklı yollarından biri olduğu için çocuğunuzun düzenli yüzmesini sağlamak çok faydalı olur. Tabi bunun güvenli bir ortamda ve eğitimle yapılması şart.

10-12 yaş çocuğunun yapabileceği sporlar

Bu yaşlardan itibaren, çocuklar gelişmiş görme becerilerine ve spor stratejilerini anlama, hatırlayıp uygulama becerilerine sahip olurlar. Bu yaşlardaki çocuklar genel olarak futbol, basketbol, voleybol gibi karmaşık beceri gerektiren sporlara girmeye hazırdır. Bununla birlikte, ergenlikle beraber gelen ani büyümelerin bir çocuğun koordinasyonunu ve dengesini geçici olarak etkileyebileceğini aklınızda bulundurun.

Çocuğunuz hangi sporu yaparsa yapsın, onun teknik ve hareketlerini düzgün bir şekilde uyguladığına emin olun. Yaptığı sporun eğitmenleri bu teknikler için yararlı kaynaklar olabilir.

Yakın temas sporları

Çocuğunuzun bir yakın temas sporunu yapmasına izin vermeden önce, yaşını, olgunluğunu ve fiziksel gelişimini göz önünde bulundurun. Bu spordaki fiziksel temas miktarı, saldırganlık ve rekabet çocuğunuz için uygun mu? Çocuğunuz bu spordan keyif alır mı?

Çocuklar farklı yaşlarda ergenliğe girebildikleri için aynı cinsiyet ve yaştaki çocuklar arasında bile fiziksel olarak ciddi farklılıklar olabilir. Fiziksel olarak daha olgun olan arkadaşlarına karşı rekabet eden çocuklar yakın temas sporlarında zorlanabilir.

Farklı seçenekleri karşılaştırın

Çocuğunuz için düşündüğünüz farklı spor seçeneklerini karşılaştırırken şu soruları kendinize sorun; Çocuğum bu sporu yaparken ne kadar zevk alacak? Spor çocuğumun yaşına ve gelişimine uygun mu? Sporu yapan çocukların her birinin aktif katılımı mümkün mü?

Çocuğunuzun tek bir sporda erkenden uzmanlaşmasına çalışmayın. Sadece bir spora odaklanmak, çocuğunuzun yeteneklerini test etmesini ve diğer eğlenceli sporları denemesini önleyebilir. Çocuğunuz geleceğin Michael Jordan’ı olacaksa onu sadece futbola yönlendirmek istemezsiniz 🙂 Spor dallarında uzmanlaşmak baskı ile yapılırsa stres ve tükenmeye yol açabilir. Spor onun için bir zevk olmaktan çıkmamalı.

Çocuğunuz çeşitli sporları denerken siz de onu takip edin

Çocuğunuzun güvenliğini hiçbir zaman elden bırakmayın. Spor eğitmeni, çocukların kurallara uymasını ve onların güvenlik ekipmanlarını kullanmasını sağlıyor mu? Çocukların aktivitelerin öncesi ve sonrasında ısınmasına zaman ayırıyor mu? Ortamın sıcaklığına, havanın nemine ve temizliğine önem veriyor mu? Çocuklara vücutlarını doğru kullanmayı öğretiyor mu? Çocukları kafa çarpışmalarından kaçınmaları konusunda uyarıyor mu ve bunu engellemeye çalışıyor mu? Spor eğitmenleriyle ilgili bu soruları kendinize sorun.

Eğitmenlerin koçluk tarzı da çok önemli. Antrenörlerin bu tutumlarından haberdar olmak için antrenmanlarına siz de katılın ya da onunla konuşun. Her çocuğun oyuna katılması sağlanıyor mu? Çocukların oyuna katılma süreleri nasıl belirleniyor? Bu sorulara cevap bulun.

Bir antrenör sürekli olarak çocuklara bağırır veya sadece en yetenekli oyuncuya odaklanırsa, çocuğunuz cesaretini yitirmiş olabilir. Aynı zamanda “her ne pahasına olursa olsun, kazan” tutumundan kaçının.

Her zaman olumlu olun ve cesaret verin

Kazanma ya da kişisel performans yerine çocuğunuzun gösterdiği çabaya, gelişime ve aldığı keyfe önem verin. Vaktiniz el verdiği sürece etkinliklere ve aktivitelere siz de katılın.

Uyku ve beslenmenin önemi

Spor yapan herkes için aktivite kadar dinlenmek de önemli. Çoğu insan, atletik bir vücut için dinlenmenin ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Vücudumuzda kardiyovasküler, solunum ve kas sistemlerindeki fizyolojik değişiklikler dinlenme halindeyken meydana geliyor. Eğer çocuklar dinlenmezlerse, sakatlık yaşama ihtimalleri de daha fazla. Bu yüzden uzun ve deliksiz bir gece uykusu da çok önemli.

Sakatlıkların önlenmesindeki bir diğer önemli nokta, çocuğunuzun yeteri kadar su içmesini ve kaslarını desteklemek için uygun bir şekilde beslenmesini sağlamak.

Hareketli aktiviteler

Çocuğunuzun spor yapması için tek seçenek organize yapılan bu spor aktiviteleri değildir. Çocuğunuz sunduğunuz spor seçeneklerinin hiç birisiyle ilgilenmezse, ömür boyu sürdürebileceği farklı fiziksel aktiviteler bulun. Ailecek yürüyüşlere veya bisiklet turlarına çıkabilirsiniz. Arkadaşlarıyla geçirdikleri zamanı aktif geçirmeleri için onları teşvik edin. İp atlama, jonglörlük, hulahup çevirme gibi hobiler de denenebilir.

Ayrıca eğitim ve gözetimle beraber tırmanma da çok faydalı bir aktivitedir ve sırt ve boyun kaslarının gelişimi için faydalıdır. Bunun için kapalı tırmanma duvarlarını ziyaret edebilirsiniz. Ya da hareket algılayıcısı olan oyun konsollarında dans ya da spor gibi hareket gerektiren oyunlar oynaması konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Bunun için tüm vücudu çalıştıran X-box Kinect oyunları özellikle başarılı, ve çocukların fazla enerjilerini evde atmaları için birebir.

Çocuğunuz hangi sporu yaparsa yapsın uzun süreli hedefleri olmasına çalışın. Yaptığı spordan bir ömür keyif almasını ve devamlılığını sağlayın.

Sağlıklı ve bol sporlu günler 🙂

Kaynaklar:
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/fitness/art-20048027?pg=1
http://www.momsteam.com/sports/basketball/safety/youth-basketball-when-to-start-what-the-rules-are-and-how-to-stay-safe
http://www.parenting.com/article/toddler-sports

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */