Doğal pişik kremi ve bebe yağı: Hindistan cevizi yağı mucizesi!

Ben bebek yağı olarak da, pişik kremi olarak da Hindistan cevizi yağı kullanıyorum.  Piyasadaki “bebek yağı” denilen yağ aslında petrol ürünü. Piyasadaki ürünlerdeki “dermatolojik olarak test edilmiştir” lafı bana çok anlamsız geliyor, çünkü anlık bir alerji yapıp yapmadığını kontrol ediyorlar ama, bu kimyasalların deriden girip vücutta birikmesi, kansere neden olması gibi sonuçlar ancak ürün piyasaya çıktıktan ve insanlar senelerce kullandıktan sonra ortaya çıkıyor, parabenlerde olduğu gibi..  Ki ne yazık ki bazı bebek kremleri bile paraben içeriyor…

Doğal pişik kremi olarak da bebek yağı olarak da aslında tek ihtiyacınız olan aktarlardan veya macrocenterlardan alabileceğiniz Hindistan cevizi yağı, çünkü Hindistan cevizi yağının cildi sakinleştirici bir etkisi var, ve antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde oda sıcaklığında da bozulmuyor, küflenmiyor.



Kreminize piyasadaki pişik kremlerinin içindeki cildi sakinleştiren esas madde olan çinko oksitten ilave edip etmemek tercih ve imkan meselesi. Çinko oksit aslında doğal bir madde; çinkoyu gıdalardan da çinko oksit olarak alıyoruz ve cildimize ve tırnaklarımıza iyi geliyor.  Fakat piyasadaki kremlerde raf ömrünü uzatmak için veya güzel koku vermek için birçok kimyasal ilave ediliyor. Çinko oksit Amerika’da internet üzerinden alınabiliyor, ben bu şekilde almıştım (zinc oxide). Çinko oksit ilave edecek iseniz ciltte kullanmaya uygun saflıkta olduğundan emin olun, yani sanayi tipi olmamalı.

BASİT PİŞİK KREMİ TARİFİ;doğal pişik kremi

4 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

4 çorba kaşığı çinko oksit

1 çorba kaşığı kil

*Tüm malzemeleri karıştırın. Tozları solumayın.

 

GELİŞMİŞ PİŞİK KREMİ TARİFİ;

4 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı

4 çorba kaşığı karite yağı (shea butter)

2 çorba kaşığı çinko oksit

1 çorba kaşığı balmumu

2 çorba kaşığı balık yağı (veya omega 3 kapsülü içi)

1 çorba kaşığı kil

1 çay kaşığı papatya yağı (opsiyonel)

 

GECE ZERDEÇALLI PİŞİK KREMİ TARİFİ: Ağır pişik durumlarında, şu yazımdaki Altın Zerdeçal Merhemi tarifimi geceleri kullanın. Kıyafetlerde sarı leke bırakabileceği için gündüz kullanmak zor olabilir, ama ağır pişikleri 1-2 günde sakinleştiren, harika bir tarif.

 

* Hindistan cevizi yağını Macrocenter mağazalarında veya aktarlarda bulabilirsiniz. Karite yağını da Doa Kozmetik web sitesinden veya Arifoğlu mağazalarından edinmek mümkün. Çinko oksiti de Doa Kimya web sitesinden bulabilirsiniz. Balmumu (petek balınızdan kalan peteği yıkayıp eritip bunu da kullanabilirsiniz) ve papatya yağı aktarlarda rahatlıkla bulunuyor.

Dikkat: Çinko oksiti kullanırken solumamaya dikkat edin, gerekirse maske kullanın.

Yöntem: Tüm malzemeleri benmari usülü altında kaynar su olan cam bir kapta eriterek karıştırın. Oda sıcaklığında veya buzdolabında katılaşmasını bekledikten sonra kullanabilirsiniz. Bebeğiniz pişik olduğunda bu kremin cildini hemen rahatlatacağını göreceksiniz.

Tüm malzemeleri bulmakta zorlanıyorsanız dediğim gibi yalnızca Hindistan cevizi yağı veya çinko oksitli Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz, ama bu yağ tek başına yaz aylarında epey akışkan oluyor.

Bu kremi siz de cildinizin kaşınan veya kızaran yerlerini rahatlatmak için kullanabilirsiniz, mesela ağda/epilasyon sonrasında, veya hamilelikteki karın kaşıntılarınızda..

Piyasada ve eczanelerde de çinko oksit kremleri mevcut; ama gördüğüm kadarıyla Dermolife isimli kremin içinde parabenler var, bu yüzden uzak durmanızı öneririm, bir de Oksizinc var; bunun da içinde muhtemel kanserojen BHA ve dekspantenol var ne yazık ki. Kendi doğal kreminizi hazırlamanız her zaman daha iyi olacaktır, emin olun…

Doğal ve sağlıklı günler!

Yorumlar

  • merhaba üç çocuğuma da pişik önleyici olarak sadece soğuk sıkım zeytinyağı kullandım. ıslak mendil yerine de pamuk ıslatıp sildim ya da çoğunlukla yıkadım. pamukta da ağartıcılar var gerçi ama ıslak mendilden daha masum geldi hep. şampuan hiç kullanmadım sadece el yapımı defne sabunu. büyük kızıma aloe vera nın şampuanını başladım ama.

    • elinize sağlık 🙂 aloe veralı hazır ürünlerin içinde genelde koruyucular/parabenler oluyor, içindekiler kısmına bakmanızı öneririm. özellikle methyl paraben, potassium sorbate, EDTA, sodium lauryl sulfate vb varsa uzak durmalı

  • Sevgili bilimsel anne, yaklaşık bir yıl önce kızım 1 yasindayken karşıma cıktı tarifiniz. Mantara dönmüş bir pişikle mücadele ediyorduk, kortizonlu ilaçlar 1 hafta kullanmama rağmen geçirmedi o zaman aramaya başladım ve 1 günde acısı dindi ve ardından geçti. Yine ağır bi pişik acılar feryatlar ve yine 1 günde kurtulma hikayesi. Ve teşekkür zamanı, geç bile kaldık. Iyi ki varsınız ve iyi ki bizlerle paylaşmışsınız.

    • Bu yağın pH değeri 7-8 gibi, nötre yakındır. Cilt biraz asidiktir, fakat sorun yaşanacağını sanmam

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */