Emzik kullanmanın artıları, eksileri ve dikkat edilmesi gerekenler

Emzik konusu, üzerine epey düşündüğüm bir konu oldu ve burada paylaştığım bilgileri okuduktan sonra biz kullanmaya karar verdik..

Emzik kullanmak ya da kullanmamak, bazen ailelerin, bazen bebeğin tercihi oluyor. Eğer bebeğinize emzik kullandırmaya karar verirseniz birkaç farklı model denemekte fayda var. Örneğin piyasada düz (ortodontik), damaklı ve silindirik modeller mevcut. Her bebek farklı birini tercih edebilir.



Bir Uzman Klinik Psikolog Görüşü…

Bu konuda liseden arkadaşım Uzman Klinik Psikolog Ayşe Canan Altındaş‘ın görüşüne de yer vermek istiyorum;

“Son dönemde bazı doktorlar ve pedagoglar bebeğin biberon ve emzik gibi dışarıdan nesneleri ağız için kullanmamalarını tavsiye ediyorlar. Ancak bu bebekler için bir ihtiyaç ve önemli bir ihtiyaç. Bebeğin anne memesine bağımlılığından, kendi başına kalabilmeye geçiş sürecinde, emzik, biberon ve en doğal haliyle parmak emme bir gelişim ihtiyacı. O yüzden bebeğiniz ağzına dışarıdan oyuncaklarını alıyorsa ve ancak emzik ile sakinleşebiliyorsa, emziği ondan esirgemeyin.”

 

Emzik kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:

emzikler

Emzik kullanmaya 3-4 haftalıktan erken başlanmamalı. Özellikle emziriyor iseniz, emzik kullanmaya başlamadan önce bebeğinizin 3-4 haftalık olmasını beklemek önemli.  Böylece bebeğiniz önce doğru emme alışkanlığını edinir ve emzikten olumsuz etkilenmez.

Uzmanlara göre bir yaşından sonra emzik kullanmayı bırakmış olmak gerekiyor. En geç 2 yaş civarı kesinlikle bırakılmalı. Emzik bırakmanın tuvalet eğitimi dönemiyle çakışmamasında da fayda var.

Emzik seçerken BPA içermemesine dikkat etmemiz gerekiyor. Genellikle silikon veya doğal kauçuk emzikler tercih edilmeli.

Emzikleri sık sık sabunlu ılık suyla yıkamamız, ve ara ara kaynar suda dezenfekte etmemiz gerekiyor.

Eskiyen, çatlayan, delinen emzikleri kullanmamak gerekiyor. Çocuk dişlenmeye başladıktan sonra emzikleri sık sık kontrol etmek gerekiyor.

 

Emzik kullanmanın artıları:

Emzik kullanmak, bebeğin sürekli annesini ve meme emmeyi istemesini, anneye “bağımlı” hale gelmesini önler.

Emzik, huysuzlanan bir bebeği rahatlatabilir, uyumasına yardımcı olabilir.

Emzik kullanmak, yolculuklar veya uçuşlar sırasında bebeğinizin kulaklarının basınç değişimlerinden olumsuz etkilenmesini önleyebilir.

Emzik kullanımı, ani bebek ölümü sendromu riskini azaltabilir. Nedeni tam olarak anlaşılmamasına rağmen, istatistiklere göre gündüz veya gece uykuları sırasında emzik kullanan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu daha az görülüyor.

Emzik kullanmaktansa elini, parmağını veya anne memesini emmeye alışan bir bebeğin alışkanlığını kırmak daha zor olabilir, çünkü emzik bebeğinizden uzaklaştırabileceğiniz birşeydir. Uzmanlara göre ilk bir yıldan sonra kullanmayı bırakmış olmalısınız.

 

Emzik kullanmanın eksileri (ve çözümler):

Bebek emziğe fazla bağımlı hale gelebilir. Ağzında emzikle uyumaya fazla alışınca geceleri emzik düştüğünde uyanabilir, ağlayabilir. Emziğe fazla bağımlı hale gelmemesi için emziği sadece uykuya dalarken kullanmakta fayda var. Gün içinde mümkün olduğunca nadir kullanılmalı, çocuk aramıyorsa verilmemeli.

Emzik kullanımı orta kulak iltihabı riskini arttırabilir. Fakat 0-6 ay arasında orta kulak iltihabı riski zaten düşük olduğundan, ama ani bebek ölümü sendromu riski yüksek olduğundan, bu dönemde emzik kullanmak tercih edilebilir.

Fazla uzun süreli emzik kullanımı diş bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle ilk seneden sonra emziği bırakmakta fayda var.

Araştırmalara göre emzik veya biberona erken başlayan bebekler anneden süt emmekte zorluklar yaşayabilir ve annesinden süt emmeyi daha erken bırakabilir.  3-4 haftadan erken emzik veya biberon kullanmaya başlamak bebeğin anneden süt emme reflekslerini olumsuz etkileyebilir, çünkü emzik veya biberon emmek, annenin memesini emmekten çok farklıdır.

 

Kaynak: “Pacifiers: Are they good for your baby?” http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/pacifiers/art-20048140

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */