Hamilelikte okunacak kitaplardan seçtiklerim

 

hamileyken-okunacak-kitaplar

 

Hamileyken epey bir kitap kurcaladım, ama daha da çok babycenter.com gibi yabancı sitelerde gezindim. Bana kalırsa hamilelikte okunacak kitaplar, hamilelikle ilgili de olmalı ama esas bebek bakımı ve 4 yaşına kadar olan çocukların yetiştirilmesi ile ilgili kitapları okumakta fayda var. Çünkü hamileyken insanın daha çok vakti oluyor ama doğumdan sonra olmuyor… Şimdi mumla arıyorum hamileyken uzanıp dizi izleyebildiğim veya kitap okuyabildiğim günleri… Benim okuduğum kitaplardan en çok sevdiklerim ve faydalandıklarım şunlar oldu;



 

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı – Ayşe Öner

Ben hamilelikle ilgili en çok bu kitabı sevdim çünkü gereksiz bilgi yok, gerekli bilgi çok.. Doğum ve hemen sonrasında bebeğin ilk günlerindeki bakımı konularını da kapsaması da işime çok yaradı. “Gebelik Serüveni” diye bir kitap da almıştım ama bu bir doktor tarafından yazıldığı için bana biraz fazla tıbbi ve korkutucu gelmişti..  “Hamilelik, doğum ve bebek bakım kitabı” ise bir hemşire tarafından yazıldığı için bana anne adayları için daha ideal geldi. Bir de “Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?” kitabını almıştım ama bu da çok fazla yazı içeren, her konuya, her soruna değinen bir kitap olduğundan ‘oturup hepsini okuyayım’ tarzında değil de, bir sorun çıktı mı başvurulabilecek türden bir kitap…

 

Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler – Tracy Hogg

İşte bu kitabı her yeni anne adayı okumalı bence. Yazarı “Bebeklere Fısıldayan Kadın” lakaplı İngiliz hemşire Tracy Hogg. Ben doğumdan sonra okumaya başladım ve keşke hamileyken, vaktim varken okusaymışım diye çok tühlendim. Özellikle uyku eğitimi konusu ve “yatır-kaldır” yöntemi çok faydalı; bu yöntem, Ferber yöntemi ile bebeği ağlamaya bırakarak kendi uyumaya alıştırmakla, hayatını tamamen bebeğe göre şekillendirip 2-3 seneyi uykusuz geçirmek arasında bir seçenek sunuyor. Çevremde birçok anne bebeğini yatır-kaldır yöntemi ile kendi kendine uyumaya alıştırmış, emek ve sabır isteyen, ama işe yarayan bir yöntem.

 

Mahallenin En Mutlu Bebeği – Dr. Harvey Karp

Ben bu kitabı çok severek okudum ve Dr. Harvey Karp’ın bebekleri sakinleştirip uyutmak için önerdiği 5S yönteminden çok fayda gördüm. Bebeğimizin uykuya çabucak dalabilmesi, ve sık uyanmaması hep buradaki yöntemler sayesinde oldu. Kundağı yavaş yavaş bırakıyor ama anne karnı seslerini hala çok seviyor bizimki uyurken…

 

Mahallenin En Mutlu Yumurcağı – Dr. Harvey Karp

Çocuk doktoru Dr. Harvey Karp’ın bu kitabını daha da bir severek okudum! 1-4 yaş arası çocukların, aslında huysuzluklar ve zorluklarla dolu görülen dünyasına o kadar tatlı bir bakış açısı var ve o kadar mantıklı yöntemler sunuyor ki… Bebeğim daha küçük olduğu için bu kitapta anlatılan yöntemleri deneme şansım henüz olmadı, ama internette okuduğum kadarıyla aileler çok faydasını görmüş. 1-4 yaş arası çocuklarla nasıl iletişim kurabileceğinizi, onların olumlu davranışlarını nasıl teşfik edebileceğinizi, ve kötü huylarını nasıl törpüleyebileceğinizi anlatıyor bu kitap.

En çok faydasını gördüğüm kitap bu diyebilirim 🙂

 

Siz bu kitapları okumayı düşünüyor musunuz? Veya okuduklarınız oldu mu? Tavsiye ettiğiniz başka kitaplar var mı? Paylaşımlarınızı bekliyorum…

Yorumlar

  • Marie F. Mongan’ın HypnoBirthing: Mongan Yöntemi isimli kitabını şiddetle tavsiye ediyorum. Bana doktorum tavsiye etti ve doğuma ilişkin bakış açış tamamen değişti. 3 aylık hamileyim ve şu anda bebeğimin doğumu ile ilgili kafamda çok net bir plan var. Doğumun en doğal halini o kadar ikna edici bir dille anlatıyor ki kadının kendinde var olan potansiyelini ortaya çıkarmasında çok önemli bir yardımcı olacaktır.

    Sevgiler

    • Bu çok güzel haber! HypnoBirthing’in Türkçeye çevrilmiş bir kitabı da olduğunu bilmiyordum! ingilizce ses kayıtları elime geçmişti benim, bir de CDleri var diye biliyordum… Ben de bulmaya çalışacağım. Paylaşımınız için çok teşekkürler.

  • İna May’ın ”Doğuma Hazırlık Rehberi” şiddetle tavsiye ederim 🙂 kesinlikle her kadının okuması gereken bir kitap.

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */