Süper besin Avodako nasıl seçilir, olgunlaşır ve saklanır?

Avokado benim gözümde bebeğim için doğanın hazırladığı bir mama adeta. Konserve mamalar yerine de yanımızda avokadoyu epey taşıyoruz. Çünkü avokado bir ‘süper besin’ – yani vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve protein açısından çok zengin, ve müthiş bir besleyici dengeye sahip.

Bebeklerde beyin gelişimi için önce beslenme‘ başlıklı yazımda 2 yaşa kadar bebeklerin aldığı günlük kalorinin yarısının sağlıklı yağlardan gelmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Ve yine bu yazımda da bahsettiğim gibi avokado, sağlıklı yağlar ve folik asit açısından çok zengin.

Avokado hakkında daha detaylı bilgi için ‘Avokadonun Besin Değeri ve Kullanım Alanları’ başlıklı şu pdf belgesine bir göz atmak isteyebilirsiniz. Diğer meyvelere göre çok zengin ve sıra dışı bir besin profiline sahip.



Avokado ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan bir meyve, bu yüzden kullanımı hakkında bilinmeyenler çok. Mesela fazla olgun alınırsa kararmış çıkabiliyor, ham alınsa da nasıl olgunlaştırılacağı bilinmiyor. Bir de kestikten sonra çabuk kararıyor. İşte benim bu konularda çeşitli deneme yanılmalarla öğrendiğim ve basitleştirdiğim çözümler;

 

Avokado nasıl seçilir?

Öncelikle avokado seçerken fazla olgunlaşmış, yumuşamış ve kararmış olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer sapı hala üzerindeyse bu içinin hala taze olduğuna dair iyi bir işaret. Eğer sapı düşmüşse de sapının düştüğü yere bakın; burası kararmış ise almayın, çünkü içi de kararmış demektir.

 

Ham avokado nasıl olgunlaştırılır?

Ham avokadoyu da olgunlaştırmak aslında çok basit. En önemli şey buzdolabına veya naylon poşete koymamak. Dışarıda bir kese kağıdında veya hava alan bir sepette tutarsanız birkaç güne olgunlaşır. Ama olgunlaştırmasını hızlandırmanın bir püf noktası var; yanına elma, soğan veya muz gibi başka ürünler de koymak. Çünkü tüm bu meyve/sebzeler olgunlaşırken etilen isimli bir gaz salgılıyorlar, ve bir arada dururlarsa birbirlerinin olgunlaşmasını hızlandırıyorlar.

Bizim artık bir ‘olgunlaştırma’ sepetimiz var; içine pamuk bir bez serdiğim bu örgü sepete birkaç avokado, muz, soğan ve elmayı beraber koyuyoruz, ve üzerini yine pamuk bir bezle örtüyoruz. Burada ham avokado ve muzlar 1-2 günde olgunlaşıp enfes bir hale geliyor. Avokadoları olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklıyoruz.

 

Avokado kesildikten sonra nasıl kararmadan saklanır?

Avokadoyla ilgili bir diğer soru da kesildikten sonra kalanının kararmadan nasıl saklanacağı. Bu konuda kesilen yere limon suyu sürmek ve streç filmle sarmak yöntemi işe yarıyor ama ben daha pratik bir taktik buldum. Avokadoyu boyuna değil, enine, yani halkalar halinde keserek kullanıyorum. Böylece kesik kalan ve kararabilecek olan yüzey mümkün olduğunca küçük kalıyor. Ve bu yüzeyi de küçük bir kaseye baş aşağı kapatarak koyup, buzdolabına öyle kaldırıyorum.

Eğer bir dahaki kullanımımda bu halkada kararma varsa, avokadomdan yeni bir halka dilim kestikten ve bu halkanın kabuğunu ayırdıktan sonra, üzerindeki kararmış kısmı yine halka şeklinde ince bir katman halinde kolayca sıyırıyorum.

 

Avokado hakkında bir diğer püf nokta

Avokadonun en besleyici yeri, kabuğunun tam altındaki koyu yeşil olan kısmıdır, bu yüzden kabuğu fazla kalın soyulmamalı, hatta mümkünse parmakla tutup çekerek ayrılmalıdır.

 

Bebekler için avokadolu mama çeşitleri;

Avokadonun kuruyemişimsi ve çok nötr bir tadı olduğu için, hem tatlı hem tuzlu yenebilir, veya sade tüketilebilir. Ben hamileliğimde doğal bir folik asit kaynağı olarak salatalarıma bolca küp küp avokado koymuştum, ve bebeğime de değişik şekillerde bol bol avokado yediriyorum;

6 ay itibariyle ezilmiş olarak sade avokado püresi verilebilir

7-8 ay itibariyle avokado küp küp kesilerek, parmaklarıyla tutarak veya çatalla yiyeceği şekilde verilebilir

Haşlanmış yumurta sarısını daha kolay yemesi için avokado püresi, biraz zeytinyağı ve birkaç damla limon suyu ile karıştırıp, çok az tuz ekleyerek verebilirsiniz

Muz, kivi ve armut gibi diğer meyvelerle karışık püre yapılabilir

1 yaşından sonra balla tatlandırılmış avokado püresi verilebilir

Avokado püresi hafif limon, doğal elma sirkesi, ince rendelenmiş domates ve çok az tuz ile tatlandırılarak tuzlu bir meze olarak verilebilir

Ufak avokado küpleri, ufak domates küpleri ile salata yapılabilir

 

Afiyet ve şifa olsun! 🙂

 

1 yorum

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */