Bebeğim uykuya dalamıyor, bebeğim gündüz uyumuyor diyen anneler için 5S yöntemine birkaç ilave

Küçük bebeklerde bazen sakinleştirmesi zor ağlama krizleri olabiliyor. Bu ağlamalar genelde 1.5-2 aylıkken doruk noktasına ulaşıyor ve en çok akşama doğru saatlerde oluyor. Biz Dr. Harvey Karp’ın 5S yöntemi sayesinde bu ağlamalı dönemi çok hafif atlattık.

“Mahallenin En Mutlu Bebeği” kitabının yazarı Dr. Harvey Karp’a göre karnı tok, gazı çıkmış ve altı temiz olduğu halde bebeğiniz ağlıyor, sakinleşmiyor veya uykuya dalamıyor ise sebebi, bebeğinizin anne karnındaki ortamı arıyor olması olabilir. Anne karnı sıkış tepiş ve dolaşım sesleri sebebiyle gürültülü bir yer, ama bu ortamdan dünyamıza geçiş minik bebişler için biraz korkutucu olabiliyor.



1 yaşından küçük, ve özellikle de 6 aydan küçük bebekler için anne karnını hatırlatan faktörler, bebeğinizi sakinleştirip uyutmanız için can kurtaranınız olabilir. Aslında bizim geleneklerimizde de olan bu yöntemleri, Amerikalı Dr. Harvey Karp “5S Yöntemi” olarak basitleştirmiş;

  1. Swaddling (Kundaklama)ağlayan bebek
  2. Shushing (Pışpışlama/Şşş sesi)
  3. Side lying (Yan tutma)
  4. Swinging (Sallama)
  5. Sucking (Emme)

Ben bunlara ilaveten karanlık bir ortamın da bebeğim için çok önemli olduğunu gözlemledim. “Bebeğim gündüz uyumuyor” diyorsanız, sizin de bebeğiniz karanlık bir ortam arıyor olabilir. Bu yüzden bebeğimizi ya karartmalı perdeler olan odasında uyutuyoruz, ya da başka bir yerde uyuması gerekiyorsa gözlerini örten bir şapka giydiriyoruz. Hatta bu şapkasına artık “uyku şapkası” diyoruz, ve oda karanlıksa bile çoğunlukla giydiriyoruz çünkü bizimle göz teması kurmaya çalışıp uykusunu açmasını engelliyor. Sonuç olarak bebeğimizi uyuturken bizim rutinimiz şu oldu;

  1. Perdeleri çekip odayı karart
  2. Şşşş sesi aç / Pışpışla (ve belki hafif bir müzik aç) (biz telefondan/tabletten ‘Relax and Sleep’ programından su sesleri açıyoruz ve uçak moduna alıyoruz)
  3. Emziğini ver (kullanıyorsa)
  4. Uyku şapkasını tak (gözlerini ört)
  5. Kundağını yap
  6. Yan bir şekilde kucağına alıp bir süre hafifçe salla

Bu yöntemle bebeğimizin uykuya dalması çoğunlukla sadece 2-3 dakika sürüyor (bazen ne çabuk uyuduğuna biz de inanamıyoruz).

Pışpışınızın sakin, ritmik, ve en önemlisi yüksek sesli olması gerekiyor, çünkü anne karnı ritmik dolaşım sesleri olan epey gürültülü bir yer.  Pışpışlamak yerine dalga sesi çıkaran bebek aletlerinden edinebilir, bir program kullanabilir, veya evdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi aletlerin seslerinden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca, uykuya daldıktan sonra yan değil, düz bir zeminde sırt üstü yatırmayı unutmayın, çünkü araştırmalara göre ani bebek ölümü sendromunu önlemek için bebeklerin sırt üstü yatırılması gerekiyor.

Ağlaması durmayan bebeği sakinleştirmek

Amerikalı bir başka çocuk doktoru Dr. Hamilton da ağlayan küçük bebişleri sakinleştirmek için özel bir tutuş tekniği geliştirmiş. Yukarıdaki 5S yötemi ile sakinleşmeyen bebişlerde bu tutuş da etkili olabilir gibi duruyor;

 

Huzurlu ve mışıl mışıl uyuyan sağlıklı bebişler!

Yorumlar

  • Merhabalar
    Biz rutini oturttuk 3.5 aylık oldu ve 7 en gec 7 30 da uyuyoruz elektrikli sepet Beşikten karyolasina geçireceğim yine aynı odada olacağız ama sallamadan uymuyor ne önerirsiniz

  • Gündüzleri karartmalı perde kullanmak bebeğin gece/gündüz algısını oluşturmasında sorun yaratmıyor mu? Teşekkürler

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */