Bebekler rutini sever ve günlük bir düzen onların daha huzurlu olmasını sağlar. Bu yazımda 6 aylık bebeklerin günlük ortalama anne sütü, ek gıda, kısa uyku, ve gece uykusu düzeninden bahsedip, kendi kullandığım günlük program örneklerini paylaşacağım. Elbette her bebek farklı olduğu için, bunları şablon olarak kullanarak kendi düzenlemelerinizi yapabilirsiniz. Bu program örneklerini babysleepsite.com‘da buldum ve çok işime yaradıkları için Türkçe olarak da faydalanılabilmesi için çevirip paylaşmak istedim;
6 Aylık Bebek Uykusu
Bütün gece boyu aralıksız uyuyan 6 aylık bir bebeğe sahip olacak kadar şanslı değilseniz bu yaşlardaki bebeğiniz hala geceleri yemek için 1-2 defa uyanacaktır. Bundan daha fazla uyanıyorlarsa bir uyku probleminiz var demektir.(bebeklerin 6 ay civarı yaşadıkları hızlı büyüme evresinin birkaç gün sürdüğü bilinilmelidir. Bu evrede geceleri yemek için sık uyanmaları normaldir) 6 aylık bebeğiniz gün içinde toplamda 2-3 saat süren 2-3 kısa uykusuna ilave 11-12 saatlik bir gece uykusuna sahip olmalıdır. Eğer kısa uykularla ilgili sorun yaşıyorsanız bebeğinizin bu kısa uykularına yardımcı olmaya odaklanmalısınız.
Tüm bebeklerin farklılık göstereceği çok açıktır, burada sizin eşsiz çocuğunuz için hazırlayacağınız kendi programınız için kullanabileceğiniz örnekler gösterilmektedir.
6 aylık bebeklerin programları çok kesin olmaz çünkü bu yaştaki bebekler planınızdaki bir sonraki uyku zamanına kadar bekleyemeyebilir. Bu yüzden bebeğinizin uykuları kısa ve sık olacaktır. Bundan sonraki birkaç hafta boyunca gün içindeki kısa uyku sayısını 3’e indirerek 7 aylık bebek programına yaklaşmaya odaklanabilirsiniz. Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar anne sütü ya da devam sütü bebeğinizin öncelikli besini olmalıdır. Katı gıdaların bunlardan sonra geldiğini unutmamak gerek. Aşağıda benim kullandığım önerilen miktarları bulabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Ne Yemeli? Günlük Beslenme Miktarları:
• En az 5-6 emzirme seansı ya da 700-900 gram devam sütü ya da ikisinin kombinasyonu. Bebeğiniz en az bu miktarlarda anne sütü ya da devam sütü almıyorsa, alması için katı gıdayı azaltabilirsiniz.
• Bu sureçte bebeğinize ekstra su vermenize gerek yok. Anne sütü ve devam sütü bebeğiniz için gerekli olan su miktarını içerir. Eğer bebeğiniz kabızlık sorunu yaşıyorsa armut yada erik kurusu verebilirsiniz. Kuru kayısı kompostosu da çok iyi bir seçenek olabilir.
• 2-4 yemek kaşığı tahıl bazlı bebek maması
• 2-4 yemek kaşığı meyve
• 2-4 yemek kaşığı sebze
Not: Eğer bebeğinizin ilk 6 ayında katı gıdaya başlamadıysanız, yukarıdaki porsiyonlara çıkarken kendiniz bir yöntem geliştirebilirsiniz. Tam tamına bu miktarları vermek için endişe etmeyin.
Örnek 6 Aylık Bebek Günlük Programları
1. Program
06:30 – Uyanış ve Anne sütü yada Devam Sütü
07:45 – Kahvaltı
08:30 – Sabah Kısa Uykusu (en az 1 saat)
10:00 – Anne sütü yada Devam Sütü
11:30 – Kısa Uyku (Genellikle 30-45 dakika)
13:00 – Anne sütü yada Devam Sütü
14:00 – Kısa Uyku (Genellikle 30-45 dakika)
16:00 – Anne sütü yada Devam Sütü
16:30 – Kısa Hafif Uyku (30 dakika)
17:00 – Akşam Yemeği
18:00 – Uyku rutini başlangıcı
18:30 – Anne sütü yada Devam Sütü ve Yatak zamanı
19:00 – Uyumuş olma Hedefi
Ek olarak 1-2 Gece Beslemesi eklenebilir.
Eğer Bebeğiniz yemeklerde birleştirilmiş yaklaşımı sorun etmezse aşağıdaki programı uygulayabilirsiniz.
2. Program
07:00 – Uyanış ve Anne sütü yada Devam Sütü, ardından kahvaltı
09:00 – Sabah Kısa Uykusu (en az 1 saat)
10:00 – Anne sütü yada Devam Sütü
12:00 – Kısa Uyku (Genellikle 30-45 dakika)
13:00 – Anne sütü yada Devam Sütü
14:30 – Kısa Uyku (Genellikle 30-45 dakika)
16:00 – Anne sütü yada Devam Sütü
17:00 – Kısa Hafif Uyku (30 Dakika)
17:30 – Az Anne sütü yada Devam Sütü, ardından akşam yemeği
18:30 – Uyku rutini başlangıcı
19:00 – Yatak Zamanı
19:30 – Uyumuş olma Hedefi
Ek olarak 1-2 Gece Beslemesi eklenebilir.
Not: Pek çok insan yemek–oyun-uyku rutinini uygulamayı tercih eder. Bu takip etmek açısından iyi bir düzen ancak 6 aylık bebekler için uygulaması zor olabilir çünkü kısa uykular arasında çok uzun zaman yok ve bebeğiniz acıktığı için yeteri kadar uyumadan kısa uykularından uyanabilir. Bu yaştaki bebeklerin programında en çok dikkat edilmesi gereken nokta bebeğiniz uyku saatinden hemen önce emzirerek oluşturabileceğiniz çağrışımı engellemek olacaktır.
Çocuğunuza daha uygun bir program oluşturmak için bir önceki 5 aylık programına ve bir sonraki 7 aylık programına göz atmak isteyebilirsiniz.
Kaynak: www.babysleepsite.com/schedules/6-month-old-baby-schedule/
Yorum yap