Anneanneler haklıymış: Bal öksürüğe iyi geliyor!

bal-öksürüğe-iyi-gelir-mi

Araştırmalarda, 1 yaş üzeri çocuklarda 2 çay kaşığı balın  öksürüğü azalttığı ve gece boyunca rahat uyumaya yardımcı olduğu gözlenmiş. 

Bugünlerde anne babaların çocuklarının öksürüğünü ve soğuk algınlığını güvenle iyileştirebilmeleri için çok fazla seçenek yok.  Amerikan Pediatri Akademisi soğuk algınlığı ve öksürük için reçetesiz de satılabilen ilaçların 6 yaşından küçük çocuklar için tehlikeli olduğunu belirtiyor. Üstelik FDA da benzer bir tavır takınıyor. Öksürük şurupları ne yazık ki öksürüğü sadece baskılıyor, fakat öksürüğe sebep olan hastalığı iyileştirmiyor.

“Pediatrics” dergisinde 2012 yılında yayınlanan çalışmada, yaşları 1 ile 5 arasında değişen basit soğuk algınlığından dolayı öksüren 270 çocuğa uyku saatlerinden yarım saat önce 3 çeşit baldan biri veya kontrol olarak tadı bala benzeyen hurma şurubu verilmiş. Çocukların anne babalarına bu çalışma yapılmadan önce çocuklarının öksürükleri ve gece uykusuyla ilgili bir anket yapılmış. Bu anket çocuklara bu gıdalar verildikten sonra tekrar edilmiş. Anne-babalara, kendilerine bal mı şurup mu verildiği söylenmemiş, yani soruları tarafsız bir şekilde cevaplamışlar.



Anket sonuçlarına göre, bal verilen çocuklar hurma şurubu verilen çocuklara göre gece daha az öksürmüş ve öksürükleri daha az şiddetli olmuş. Bununla beraber bal verilen çocukların hurma şurubu verilenlere göre uykuları öksürükten dolayı daha az dağılmış.

Bal verilen çocukların aileleri de uykularında çok büyük bir iyileşme olduğunu belirtmişler.

Amerikan çocuk doktoru Dr. Vic Mali, geleneksel bir tedavi yöntemi olan balın artık araştırmalarla da desteklendiğini belirtiyor ve ekliyor;

“Her türlü bal işe yarıyor, o yüzden çocuğunuzun tadını en çok sevdiği balı seçin. Bal, basit soğuk algınlıkları için en ideal ilaç olabilir. Hastalığın ilk günlerinde etkili, ve reçetesiz satılan ilaçlardan çok daha güvenli bir seçim.”

Yani çam balı, çiçek balı, ya da kestane balı olması farketmez. Ama doğal olduğundan emin olun, ve unutmayın, bal ucuzsa gerçek bal değildir.

Bal ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

Çocuk doktoru Alan Rosenbloom balın soğuk algınlığı yaşayan çocuklar için iyileştirici bir beslenmenin bir parçası olabileceğini söylüyor. Ancak dikkat edilecek bazı noktalar olduğunu da ekliyor. İlk olarak 1 yaşın altındaki bebeklerde bal alerji veya gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bir yaşın altındaki bebeğinize bal vermeyin.

Bununla beraber eğer çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa çocuk doktoruna görünmelisiniz;

  • İki haftadan fazla süren öksürük ve soğuk algınlığı belirtileri
  • Yüksek Ateş (39.5 ve üzeri)

Çocuğunuz soğuk algınlığı olduysa ve uykusuyla ilgili sorunlar yaşıyorsa bal yedirmek dışında ona yardımcı olabilecek başka yollar da var. Burnuna tuz solüsyonu ya da burun spreyi uygulayarakgenzinin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Yatak odasında havayı nemli tutacak bir nem makinesi de yardımcı olabilir. Uyurken kafasını daha yüksek tutacak şekilde desteklemeniz de öksürüğü tetikleyen burun arkası akıntısını önleyebilir.

Geçmeyen Öksürük

Eğer çocuğunuzun öksürüğü 2 haftadan uzun sürerse mutlaka bir doktor tarafından ciğerlerinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer belli bir enfeksiyon tespit edilemiyorsa, ve öksürükle beraber çocuğunuzun vücutta kızarıklık ve kaşıntı, ishal/kabızlık, burunda akıntı gibi şikayetleri de uzun süre devam ederse alerji ihtimali üzerinde durmakta fayda var.

Örneğin 3 yaş altı yaklaşık 40 çocuktan birinde süt alerjisi görülüyor, ve genellikle 3 yaşından sonra kendiliğinden geçiyor. Doktorunuzla mutlaka bu ihtimal üzerinde de durun.

Kendi deneyimlerim, ve vücuda bal sürmek

anne-balBalın öksürüğe iyi geldiği öğrendikten sonra çocuğum öksürmeye başladığında yapılan araştırmada yapıldığı gibi yatmadan 30 dakika önceden bir tatlı kaşığı bal yedirdik. Bu yöntem öksürüklerinin azalmasını ve daha rahat bir şekilde uykuya dalmasını sağlıyordu. Ancak öksürüğü biraz daha kötü ve hırıltılı olduğunda bu yöntem yeterli olmadı. Bu noktada babaannesinin tavsiyesiyle çocuğumun göğsüne ve sırtına 2 kaşık bal sürdüm, üzerine ufak bez koyup, öyle yatırdım. Balı vücudu kısa sürede emdi ve öksürüğü kesildi.

Göğüse ve sırta bal sürme taktiğini bal-karabiber karışımı olarak da okudum ve duydum. Ancak bunu yaptıktan sonra çocuğunuzu yıkama fırsatınız olmayacaksa karabiber karıştırmayın. Çünkü vücut balı hemen emiyor ama karabiber vücutta kalıyor ve vücudu biraz yakıyor.

İlaç ve ateş düşürücüler

Ben çocuğuma soğuk algınlığı ilacı, öksürük şurubu veya ateş düşürücü vermiyorum (ateşi 39.5 ve üzerine çıkarsa da ılık duş yaptırıyorum) çünkü vücut ateşi özellikle yükselterek mikroplara karşı avantaj sağlıyor, ve ateşi düşürmek genelde iyileşmeyi geciktiriyor. Bebeğin hareketsiz ve iştahsız olması, vücut enerjiyi bağışıklık sistemine ayırdığı için oluşan doğal bir seyir, ve bunu bozup çocuğa ateş düşürücü verip ayaklanmasını sağlamak aslında iyileşmeyi geciktiriyor. Bunun yerine bal ve vitaminlerden destek alıyorum, bol sıvı veriyorum, kemik sulu çorbalar içiriyorum ve istirahat ettiriyorum.

“Sağlıklı bir çocuk nasıl yetiştirilir?” (“How to raise a healthy child in spite of your doctor”) kitabının yazarı, eski toprak çocuk doktoru Robert S. Mendelshon, yalnızca menenjit, zehirlenme ve güneş geçmesi gibi durumlarda ateşin tehlikeli seviyede olacağını, bunlar dışındaki basit enfeksiyonlarda ateşin zaten 39.5’u geçmeyeceğini belirtiyor. Bu konuda yakında daha detaylı bir yazı yazacağım.

Sağlıklı günler!

Kaynak: http://www.webmd.com/children/news/20120806/mom-was-right-honey-can-calm-cough

Yorumlar

  • 4 aylık bebeğim öksürüyor onada bal sürsem gögsüne sırtına bi sıkıntı olurmu acaba?

    • önce dirsek içi gibi ufak bir bölgeye sürüp birkaç saat bekleterek alerji yapıyor mu diye denemelisiniz

      • inşallah şifa olmuştur. dediğim gibi önce başka ufak bir bölgede denemekte fayda var, dirsek içi gibi

  • 70 gunluk bebegim, acayip derece oksuruyor ve bronsit olmasindan korktugum icin buyuklerimiz gogsune bal ile nane surmem gerektigini soyledi, beze bal ile nane doktum, gogsune kapadim ustunude tulbentle sardim insallah sifa olir 🙁

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */