Bebeğimizi emzirmesiz uykuya nasıl geçirebiliriz?

Bu yazımda bir okurumun sorusunu ve cevabımı paylaşmak istiyorum, çünkü çoğumuzun yaşadığı bir problem bu;

“18 aylık oğluma 1 uykulu programın aynısını uyguluyorum. Ama emzirerek uyuttuğum için gündüz ve gece uykularımız hep kesik kesik 30 dk bir ya da saat başı uyanıp tekrar emziriyorum uyutuyorum. Uykusunu tam alamadığından endişeleniyorum. Her uykudan önce kitap okumaya başladım ama emzirmeden uykuya nasıl geçirebilirim yardımcı olursanız sevinirim.”

Merhabalar,

Bu konuda bahsedeceğim birkaç adım bizde çok etkili oldu. Aynı zamanda çocuk doktorunuzun da tavsiyelerini almanız faydalı olacaktır, çünkü sizin çocuğunuza özel dikkat edilmesi gerekenler olabilir.

  • Elinizde pompa varsa veya edinme imkanınız varsa önce memeden biberonda anne sütüne geçin, hem bu şekilde daha rahat ve daha çok emdiklerinden iyi doyarak daha az uyanmaya başlıyorlar, hem anneye fiziksel bağımlılık biraz azalmış oluyor.


  • Pompa edinme imkanınız yoksa ve çocuğunuz 1 yaşını geçtiyse çocuğunuzu önce gün içinde inek sütüne alıştırarak zamanla gece yatarken biberonda inek sütü vermeye başlayabilirsiniz.
  • Zamanla uyurken süt vermek yerine uyku rutininden önce, mesela banyo ve kitap okumadan önce verin. Yani yatmadan önce son yaptığı şey emmek yerine hikaye veya şarkı dinlemek olsun zamanla. (Yatma rutini konusu için bakınız.)
  • Süt içtikten sonraki bir lavabo/banyo seansı sırasında dişleri de temizlemek önemli. Özellikle 1 yaş itibariyle sütteki şeker diş çürüklerinin başlamasına sebep olabiliyor, çocuklar küçücük yaşta operasyon geçirmek zorunda kalabiliyor. Bebeğinizin ağzının içini ıslak bir tülbentle temizleyebilir veya bebeklere uygun küçük ve yumuşak bir diş fırçası edinebilirsiniz. Başlangıçta diş macununa gerek yok, 3 yaşına kadar suyla ve yumuşak bir fırçayla temizlemek yeterli.
  • 1 yaş itibariyle inek sütüne geçilebilir. Fakat uzmanlar inek sütünden de ayran, kefir, yoğurt ve peynir gibi fermente süt ürünlerine geçişin daha sağlıklı olduğunu belirtmektedir.
  • Yatmadan önce süt içmek dışı bir uyku rutinine geçiş sırasında arada babasının da devreye girmesi çok etkili oluyor. Bazı akşamlar babasının biberonla veya geçildiyse hikayeyle uyutması, anneye olan bağımlılığını ve geceleri de anneyi arama alışkanlığını azaltıyor.
  • Gece uyanmalarında da babasının bakması çok faydalı oluyor. Babasıyla bu konuda önden konuşup güç birliği yapın. Önce iki uyanmasında bir babası gitsin, sonra zamanla geceleri sırf babası bakmaya başlasın. Bebek çok isterse biberonda süt, ama diş sağlığı için tercihen su verebilirsiniz. Bu şekilde geceleri anneye ve emmeye ağız bağımlılığı azaldığı için daha az uyanmaya başlıyor.
  • Elbette bebeğiniz sizin sevginize ihtiyaç duymaya devam edecek ve gündüzleri bebeğinizle bol bol fiziksel etkileşim içinde olmaya devam edeceksiniz. Fakat geceleri annesine daha az ihtiyaç duyması, ikinizin de daha iyi uyuması anlamına gelecek ve ikinizin de iyiliğine olacak 🙂
  • Bir de biz şurada bahsettiğim, uyku getirici ses ve müzikler içeren programın çok faydasını gördük. Bebeğimiz buradaki ninni müziğini artık uykuyla iyice bağdaştırdı. Fakat bu iş için telefon/tablet gibi elektronik aygıtları bebekten uzak tutarak ve uçak modunda kullanıyoruz.
  • NOT: Benim gözlemlerime ve okumalarıma göre uyku eğitimi genelde çok kalıcı veya sağlıklı olmuyor çünkü bebeklerin uyku alışkanlıkları ve uyku derinlikleri birkaç ayda bir değişiyor. Hem aileyi hem bebeği yıpratarak bir sürü uğraşla yapılan eğitim birkaç ay sonra işe yaramaz hale gelebiliyor. Mesela 6-7 aylıkken yapılan bir eğitim, çocuk 1 yaşına girince etkisiz hale gelebiliyor çünkü çocuk uyumadan önce aileyi daha çok yanında istemeye başlayabiliyor. Ama bebek daha 3-4 aylıkken, uykuya tam dalmadan yatağına koyarak kendi kendine uyumaya alışması daha kalıcı bir çözüm olabiliyor, çünkü bu aylarda gerçekten ağlamadan kendileri uykuya dalabiliyorlar.

 

Biz geçişi bu şekilde yaptık ve artık çok nadiren su isteme veya öksürük gibi sebeplerle uyanıyor çok şükür.

Umarım bu adımlar sizde de işe yarar ve bebişiniz de siz de deliksiz uyumaya başlarsınız. Sevgiler ve sağlıklı günler 🙂

 

 

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */