Bebeğin kafasının büyük olması zeka belirtisi olabilir mi?

Bu haber İngiltere’de Southampton Üniversitesindeki araştırmacılardan, Catherina Gale ve ekibinden geliyor. “Pediatrics” dergisinde yayınlanan makalede şu ifade yer alıyor. “Bir yaşına gelmiş bebeklerin beyin büyüklükleri onların daha sonraki zekalarını saptamakta yardımcı oluyor.” Ancak, araştırmacılar bazı bebeklerin diğerlerinden daha büyük beyne sahip olmasının neden kaynaklandığını tam olarak belirleyemiyorlar. Aynı zamanda zekanın aile çocuk ilişkileri, gibi pek çok faktöre bağlı olduğunu vurguluyorlar. Çalışmalar bebeklikte kafanın büyüklüğünün bu faktörlerden sadece bir tanesi olduğunu söylüyor.

Zeki Büyük Kafalı Bebekler

Catherina Gale ve ekibi, zamanında doğan 633 İngiliz bebek üzerinde çalışmışlar. Araştırmacılar mezura yardımıyla bebeklerin baş çevrelerini doğumda, 1 yaşında, 4 yaşında ve 8 yaşında ölçmüşler. Ve tüm çocuklar 4 yaşına geldiklerinde ve 8 yaşına geldiklerinde IQ testine tabi tutulmuş. Çocuklardan kafası büyük olanlar IQ testinde daha yüksek skor almışlar.



Araştırmacılar, bir yaşına kadar olan baş büyümesinin kilit unsur olduğunu tespit etmişler. Daha sonraki baş büyümesi bir yaşına kadar gerçekleşen baş büyümesi kadar etkili olmuyor. Makalede araştırmacılar şu şekilde ifade etmiş: “Bebeklik döneminden sonraki beyin büyümesinin, en azından beyin hacmi açısından, bebeğin ilk yılındaki yetersiz büyümeyi telafi etmesi pek mümkün olmuyor.”

Anne-babanın etkisi

Araştırmacılar aynı zamanda bebeklerin anne-babaları üzerinde de çalışmışlar. Bebeklerin anneleri, onların ebeveynlik tarzları, büyük çocukları, emzirme ve doğum sonrası depresyon gibi faktörler üzerine bir anket doldurmuşlar. Ve araştırmacılar anketin sonucuna göre her bir anneye bir ebeveyn puanı vermiş.

Anne babası daha fazla eğitim görmüş bebekler, 3 ay yada daha fazla süre anne sütü almış bebekler ve araştırmacıların verdiği ebeveynlik puanı daha yüksek olan anne-babaların bebekleri yapılan zeka testlerinde daha yüksek skor almış.

Tüm bu faktörlerin düzeltilmesinden sonra bile bebeklerin 1 yaşındaki baş büyüklüğü 4 ve 8 yaşındaki zeka testi sonuçlarıyla ilişkili olmuş. Araştırmacılar makalede şu şekilde yazmış: “Bulgularımız, bebeklerin sonraki zeka seviyelerini tespit etmek için bir yaşına kadar olan dönemin doğum sonrası beyin büyümesindeki en önemli dönem olduğunu gösteren yeni kanıt niteliği taşıyor.”

Hamilelikte beyni besleyen yağlar

Şimdi birçok anne bebeklerin zeka gelişimi için çocuk biraz büyüdükten sonraki aktivitelere, zeka geliştirici oyunlara veya ders çalışmasına odaklansa da, bu araştırma aslında beyin gelişiminin en önemli kısmının anne karnında ve 1 yaşına kadar olduğunu gösteriyor. Yani hamilelikte sağlıklı beslenmek, çocuğun beyin gelişimi için gerekli sağlıklı yağları içeren balık, ceviz, soğuk sıkım zeytinyağı, avokado ve yoğurt gibi besinleri bol bol tüketmek çok önemli. Aynı şekilde bebeğiniz ek gıdalara başladıktan sonra ona bunları yedirmek de öyle.. Ve tabii ki çocuğunuzla sevgi dolu, yapıcı bir ilişkiye sahip olmak..

Kaynak:   http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20061013/bigger-head-smarter-baby

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */