Hamileliğin son aylarında bebeğin daha az hareket ettiğini düşünmek genel bir yanılgıdır. Bebeğin hareketleri aslında aynı sıklıkta olmalıdır, fakat yeri artık daha sıkışık olduğu için daha farklı hissedebilirsiniz. Aksi bir durum ve bebeğin hareketsizliği, bir problem işareti olabilir.
Hamileliğinizin özellikle 20.haftası ile 30.haftası arası bebeğinizin hareketleri artacaktır. Aynı zamanda bebeğiniz bir uyku düzeni oluşturacak ve bu şekilde hareketleri belli periyotlarda daha fazla olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin sık sık yarım saatle bir saat arası süren uykuları olacaktır, hatta bir buçuk saate kadar çıkabilir bu süre. Bu uyku süresinde bebeğiniz çok fazla hareket etmez. Genelde siz hareket ederken veya yürürken bebeğiniz uykuda olabilir. Anne karnında bebekler en çok öğleden sonra ve akşamları hareket eder. Özellikle siz yemek yerken çok fazla hareket edecektir.
Muhtemelen 32.hafta civarında bebeğinizin hareketleri en üst seviyeye çıkacaktır. Gün içindeki hissettiğiniz hareketlerinin sayısı bir süre bu yüksek düzeyde devam edecektir ve keskin düşüşler olması beklenmez. Bebeğinizin kendi düzeninde hareketleri doğuma kadar devam eder. Hatta siz doğum sancılar çekerken bile hareket edebilir.
Hamileliğin son aylarında bebeğinizin hareketleri çok farklı hissettirecektir, çünkü anne karnında artık eskiden olduğu kadar hareket edecek çok fazla alan olmaz. Kendi etrafında kolay kolay dönemez ve küçük bacaklarını gereceği çok yer olmadığından bu hareketleri daha farklı hissettirecektir. Onun hareketleri giderek güçlenecektir ve bazen sizi rahatsız edecek boyuta ulaşabilir. Öte yandan hamileliğinizin son haftalarında onun hareketlerinin karnınızda yaptığı titremeleri gözünüzle de görebilirsiniz.
Günün her saati onun tekmelerini sayarak kendinizi endişelendirmeyin. Her bebek birbirinden farklıdır, anne karnındaki hareketleri de buna dahil. Bebeklerin karnınızda sizi ne kadar tekmeleyeceği ile ilgili kesin kurallar yok. Siz bebeğinizin kendi oluşturduğu düzeni anlamaya çalışarak onun için normal olanı keşfedin.
Bebeğinizin bir süre hareketsiz kaldığından ya da hareketlerinin azaldığından endişelenir iseniz bir bardak soğuk su içerek sol tarafınız üzerine uzanmayı deneyin. Ve bir kaç saat bebeğinizin hareketlerini takip edin. Hala sizi endişelendirecek seviyede ise hemen doktorunuzla irtibata geçin ya da hastaneye gidin. Hareket düzenindeki değişiklik onun strese girdiğinin bir işareti olabilir.
Bebeğinizin hareketleri azalırsa ne olur?
24. hafta öncesi
Hamileliğinizin 24. haftasına geldiğinizde bebeğinizin hareketlerini henüz hiç hissetmediyseniz bir doktora görünmelisiniz. Doktor bebeğinizin kalp atışlarını kontrol edecektir. Eğer gerekirse detaylı bir ultrason taraması istenebilir.
24. hafta sonrası
Bu dönemde de bebeğinizin hareketlerinde bir azalma hissederseniz ve yukarıda tarif edildiği gibi su içip uzandığınızda da hareket hissedemez iseniz hemen doktora görünün, ertesi günü ya da bir sonraki muayenenizi beklemeyin.
Her şeyin yolunda gidip gitmediğini görmek için detaylı bir doğum öncesi muayenesi yapılacak ve bebeğinizin kalp atışı görüntülenecektir.
Eğer rahminiz beklenenden daha küçükse, riskli bir gebelik yaşıyorsanız ya da kalp atışı normal olmasına rağmen hala hareketlerinin az olduğunu düşünüyorsanız detaylı ultrason taraması istenebilir.
Hareketlerinin yavaşlaması onun hasta olduğu anlamına mı geliyor?
Bebeğin hareketlerindeki azalma bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisi olabilir ve yapılan bu kontroller her şeyin yolunda olduğunu görmek içindir. Bebeklerinin hareketlerinde azalma hissedip bu kontrollerden geçmiş çoğu kadın güzel bir hamilelik yaşayıp sağlıklı bir bebek doğurmuştur. Fakat her şeyin yolunda olduğunu görmek için bu kontrolleri yapmak çok önemli.
Bebeğin hareketleri tekrar azalırsa ne yapılmalı?
Daha önce bunu yaşadığınızda yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuz sonuç çıkmasa bile, tekrar bebeğinizin hareketlerinde azalma hissederseniz beklemeksizin hemen doktorunuza görünün. Daha önce kaç sefer olursa olsun, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin ve ertelemeyin.
Sağlıklı bebekler! 🙂
Kaynaklar:
Is it true that baby movements slow down in late pregnancy?
http://www.babycentre.co.uk/x25015787/is-it-true-that-baby-movements-slow-down-in-late-pregnancy
Reduced fetal movements: My baby’s movements have slowed down
https://www.tommys.org/pregnancy-information/symptom-checker/my-babys-movements-have-slowed-down
Yorum yap