Bebek için kanguru/sling seçerken dikkat edilmesi gerekenler

 

Bu yazımda bir okurumun sorusu üzerine kanguru seçimimden ve seçerken dikkat etmek gereken detaylardan bahsetmek istedim;

Ben hamileliğim sırasında araştırmam için Amerika’ya gitmiştim ve orada fiyatı çok daha uygun olduğundan BabyBjorn marka almıştım. Ama Türkiye’de bu marka gereksiz derecede pahalı ve eminim bu ara da iyice pahalılaşmıştır. Aslında kangurulara fazla yüksek miktarlar ödemeye gerek olmamalı bence.

Kendim bizzat denemeden bir marka önermek istemiyorum ama bence olması gereken özellikler (önem sırasına göre) şöyle;



1) Bebeğin önde ve dışa dönük taşınabilmesi özelliği. Eğer bebeğinizi sırf uyurken değil, ufak gezintilerde beraber etrafa bakarken de taşıyabilmek istiyorsanız bu özellik önemli. Etrafı göremezse kanguruyu pek sevmeyebilir. Önünüzde olduğu ve etrafı görebildiği zaman çok güzel beraber geziliyor.

2) Minimum 1 yaşa/12kg’a kadar kullanım. Hepsinin maksimum kaç kilo taşıyabileceğini belirtirler zaten, 1yaş/12kg’dan az olursa çok kısa süre kullanılır.

3) Sırtta omuzlardan + belden geçen iki taşıyıcı kemer. Resimdeki gibi hem omuzlardan hem belden taşıyıcı kemer olursa taşıyan için daha kolay olur. Bizimkinde belden kemer kısmı yoktu mesela ve ben sırt problemleri yaşayan biri olarak bebiş 10kg’a ulaştığı zaman 20dk’dan sonra zorlanır oldum. Babalar yine daha uzun taşıyabilir bu özellik olmasa da.

 Slingler:  Slingler genelde asimetrik olduğu için ben şahsen sırt problemleri olan biri olarak kullanamazdım, hemen sırtım ağrırdı diye düşünüyorum. Yine de çocuğu uyurken de taşımak isteyen, ev içinde de taşımak isteyen ve sırt gücüne güvenen annelere slingler de uyabilir.

Doğa yürüyüşleri için taşıyıcılar: Eğer uzun doğa yürüyüşlerinde de çocuğunuzu taşıyabilmek istiyorsanız Decathlon gibi markaların yaklaşık 4yaş/18kg’a kadar çocukları taşımak için özel taşıyıcıları var. Çocuğunuzun henüz çok rahat yürüyemediği dönemlerde uzun doğa yürüyüşleri yapacaksanız bunlar da düşünülebilir.

Sağlık uyarıları: Slinglerde boğulma tehlikesi, dik taşıyıcılarda ise omurga kayması tehlikesinden bahsediliyor. Yani ikisini de dikkatli kullanmak gerek ve çocuğu çok uzun süre bu taşıyıcılarda tutmamak gerek bence.

Benim gözlemlerim böyle, yani aslında ailenin taşıyıcıyı ne durumlarda kullanmak istediğine ve annenin sırt gücüne ne kadar güvendiğine bağlı değişiyor bence tercih.

En hayırlı kararları vermeniz dileklerimle, sağlıklı bebişler!

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */