Hamilelikle ilgili belki de en çok konuşulan konu beslenmedir, ve bebek ne zaman anneden beslenir merak konusudur.
Bebek ne zaman anneden beslenir?
Bebeğiniz karnınızdayken direk olarak sizin yediğiniz yemekleri almaz, ama yediklerinizdeki besinler sindirilip kanınıza karıştıktan sonra plasentada süzülerek göbek kordonundan bebeğe geçer. Bu yüzden hamilelikte sağlıklı beslenmek, bol bol protein, sebze ve sağlıklı yağ tüketmek çok önemlidir. Hatta hamilelikte yedikleriniz çocuğunuzun gelecekteki zevkini belirlediği için, çocuğunuzun seçici olmamasını ve brokolisini yemesini istiyorsanız siz de brokoli yemelisiniz 🙂 Örneğin tükettiğiniz baharatlar, amniyotik sıvının aromasını bile etkiler.
Spermle yumurtanın buluşması (döllenme) gerçekleştikten yaklaşık 6-10 gün sonra bebek annenin rahmine tutunur. Bu tutunmaya yerleşme ya da implantasyon denir. Bebeğin yerleşme ile beraber besinlerini anneden aldığı düşünülür. Yani döllenmeden yaklaşık bir hafta sonra besinlerini anneden almaya başladığı düşünülmektedir.
Hamilelik öncesi beslenme ve ilaçlar
Bu yüzden hamilelik öncesindeki beslenme de çok önemlidir. Mesela bebeğin sağlıklı beyin gelişimi için annenin vücudunda yeterince Omega 3 ve folik asit depolanmış olması gerekir.
Ayrıca hamilelikte kullanılması zararlı olan ilaçların kullanımı hamilelikten önce bırakılmış olmalı ve vücut ilaçtan arınmış olmalıdır. Örneğin Roaccutane isimli akne ilacının hamilelikten en az 10 gün önce, Prozac gibi psikiyatrik bazı ilaçların da en az 1 ay önce bırakılmış olması gerekir. Aspirin gibi birçok ilacın da hamilelikte kullanılmaması gerekir çünkü kanamaya sebep olabilir. Bu konularda doktorunuz size daha detaylı bilgi verecektir.
Sigara, Alkol ve Kahve
Özellikle sigara ve alkol ilk günden itibaren bebeği olumsuz etkiler. Bu yüzden hamilelik planlandığında tamamen bırakılmalıdırlar. Hamilelikte sigarada bulunan zehirli ve kanserojen maddeler çocuğa da ulaştığından şunlara sebep olabilir;
- dış gebelik
- düşük veya prematüre doğum
- bebeğin düşük kilolu doğması
- kusurlu doğum
- doğumdan sonra ani bebek ölümü sendromu
- doğumdan sonra huysuzluk, sakinleşememe
Sigarayı geç de olsa bırakmak, hiç bırakmamaktan iyidir; hamileliğin ortasında sigarayı bırakan kadınların bebeklerinin düşük kilolu doğum riski azalır. [*]
Alkol de bebeğe ulaşır ve bebeğin yeterli oksijen ve besin almasını engeller. Hamilelikte alkol kullanımı düşük riskini arttırır ve fetal alkol sendromuna (FAS) sebep olabilir. Bu durum bebekte fiziksel ve zihinsel engellere sebep olur; görme, işitme ve öğrenme kabiliyetlerinde sorunlar oluşabilir, dikkat ve konsantrasyon problemleri yaşanabilir.
Sigara veya alkolü bırakma konusunda zorluk yaşıyorsanız mutlaka bir doktora danışın. Sigara ve alkol kullanımı emzirme döneminde de zararlıdır.
Ayrıca birçok uzmana göre kahvenin fazla tüketimi de düşük riskini arttırabilmektedir.
Keseden plasentaya geçiş
Hamileliğinizin ilk başlarında ultrasona girecek olursanız göreceğiniz şey küçük bir keseciktir. Bebeğiniz besinlerini sizden almaya başlamadan önce bir dönem bu küçük keseden beslenir. Bu, civciv embriyolarının yumurta beyazından besin almasına benzer. Bu kesecikte fetusla annenin dokuları arasında yer alan besinler ve salgılar vardır.
Genelde implantasyon gerçekleşir gerçekleşmez bu keseciğin görevini plasentanın üstlendiği ve bebeğin besinlerini annenin dolaşımından aldığı düşünülür. Fakat son bulgulara göre bu geçişin tam olarak gerçekleşmesi için bebeğin dolaşımının biraz daha gelişmesi gerekmektedir. Artık bu geçişin tamamlanmasının 8. hafta civarına kadar sürebileceği düşünülmektedir. Bu sayede organların ilk gelişimleri sırasında fetus serbest radikallerden ve oksidadif stresten korunuyor olabilir. Annenin dolaşım sistemine plasenta aracılığıyla bağ kurulmasının 8. hafta civarında gerçekleşmesi, hem fetusun dolaşım sistemi daha gelişmiş olacağı, hem de oksijen ihtiyacı artacağı için muhtemel görülmektedir. [*]
Yorum yap