Bebek ne zaman oluşur? Bebek gelişimi fotoğrafları

bebek ne zaman oluşur

Bebek ne zaman oluşur?

Eğer bir bebek bekliyorsanız hamileliğinizin nasıl ilerleyeceğini ve karnınızdaki bebeğin her hafta ne kadar büyüyeceğini çok merak ediyorsunuzdur. Bu yazıda bebeğinizin ay ay gelişiminin nasıl olacağını bulabilirsiniz. Bebek ne zaman oluşur?

Gebe kalmak

Gebeliğin ilk aşaması, spermin yumurtanın içerisine girip insan fetüsünün genetik yapısını oluşturduğu zamandır. Bu gebe kalma anında fetüsün cinsiyeti ve genetik yapısının oluşumu başlar. Yaklaşık üç gün sonra, döllenen bu yumurta hücresi hızla bölünür ve fallop tüpünden rahmin içine geçerek rahim duvarına bağlanır. Burada bağlandığı yer, hızla gelişen fetüsün beslenmesini sağlar ve plasenta haline gelir.

4. haftada bebeğin gelişimi

4 hafta sonra fetüsün temel yapıları bölgelerde gelişmeye başlayarak baş, göğüs, karın ve içinde bulunan organları oluşturacak. Yüzeyindeki küçük filizler kollara ve bacaklara dönüşecektir. Evde yapılan hamilelik testler gelişimin bu aşamasında pozitif çıkar.

8. haftada bebeğin gelişimi

8. haftada cenin yaklaşık 1,1 cm’dir.  Gelişen kulaklar, göz kapakları ve burun ucu gibi yüz özellikleri 1 cm’lik minik ceninde görülebilir. El ve ayak parmakları kolları ve bacakları oluşturan filizlerin üzerinde hala gelişmektedir.

12. haftada bebeğin gelişimi

12. haftada, fetüs yaklaşık 4.5 cm uzunluğundadır ve kendi kendine hareket etmeye başlayabilir. El ve ayak parmakları fark edilir ve kalp atışı Doppler ultrason ile duyulabilir. Gelişmekte olan cinsel organlar ultrason teknikleri ile belirlenebilir.


16. haftada bebeğin gelişimi

16 haftalık dönemde anne karnındaki bebek yaklaşık 10 cm uzunluğundadır ve artık görünüşü bir bebeğe benzer; Gözlerini kırpar, kalp atışının duyulması çok daha kolaydır; burun, ağız, çene ve kulaklar gibi yüz özellikleri belirginleşir ve el ayak parmakları oldukça gelişmiştir hatta el ve ayak parmaklarındaki deride parmak izine benzeyen farklı desenler bile oluşmuştur. Kadınlar, göbek deliğinin yaklaşık 6-6,5 cm altında rahmini hissetmelidirler; Bazı kadınların karnında rahim ağzı büyümesi nedeniyle şişme başlangıcı olur.

20. haftada bebeğin gelişimi

Yirmi haftada anne karnındaki bebek yaklaşık 13 cm uzunluğa ve yaklaşık 280 gram ağırlığa sahip olabilir. Bebek, annenin yaklaşık 19 ila 21 hafta içinde hissedeceği hareketleri yapmaya başlayabilir; Bu dönemde bebek yüz kaslarını hareket ettirebilir, esneyebilir ve baş parmağını emebilir. 20 haftada genişleyen rahim, göbek değiliği seviyesinde hissedilir.

20. haftada plasentanın normal şekilde bağlanıp bağlanmadığı ve bebeğin herhangi bir problem yaşamadan gelişimini sürdürdüğünü görmek için ultrasonografi uygulanmaktadır. Bebeğin hareketleri Doppler ultrason ile görülebilir ve genellikle bebeğin cinsiyeti bu zamanda belirlenebilir. Eğer bebğinizin cinsiyetini doğumda öğrenmek istiyorsanız, Doppler ultrasondan önce doktorunuza haber verin.

24. haftada bebeğin gelişimi

24. haftada  anne karnındaki bebek 600-650 gram arasında bir ağırlığa sahip olabilir ve dışarıdan gelen seslere cevap verebilir. Doppler çalışmalarıyla çocuklarının dışarıdan gelen seslere tepkisi hareketi ve kalp atış hızının ölçülmesiyle görülmüş. Bu dönemde bazen bebeği annenin de hissedebileceği şekilde hıçkırık tutabilir! Bebek iç kulak kanalları da bu haftalarda gelişir, bu nedenle araştırmacılar bebeğin uterustaki pozisyonunu algılayabileceğini söylüyor.

28. haftada bebeğin gelişimi

28. haftada, bebek normalde yaklaşık 1.100 gram ağırlığındadır ve herhangi bir sebepten dolayı erken doğum yapmak zorunda kalırsanız, bebeğin hayatta kalma ihtimali oldukça iyidir. Ancak bir süre hastanede kalması gerekir. Doktorunuz sizinle erken doğum belirtilerini tartışabilir ve bebeğinizin doğum anında neler yapmanız gerektiğiyle ilgili tavsiyeleri olabilir.

32. haftada bebeğin gelişimi

32. haftada birçok bebek yaklaşık 1850 gram ağırlığında ve annenin hissedebileceği hareketlere sahiptir. Doktorunuz sizden bebeğin hareketleri hakkında notlar isteyebilir. Bazı kadınlar göğüslerinden sarımsı bir sıvı sızmaya başlar. Bu çok normal bir durumdur ve bu sıvıya kolostrum(emzirme başlangıcında gelen sütsü sıvı) denir. Kolostrum göğüslerin doğacak bebeğiniz için süt üretmeye başlamasına hazır olduğunu gösterir.

36. haftada bebeğin gelişimi

36. haftada bebek artık doğum için hazır durumdadır. Baştan topuklara kadar ortalama 47 cm uzunluğunda ve yaklaşık 2750 gram ağırlığındadır. Ancak bebeğin boyu ve ağırlığı, genetik kodu, cinsiyeti ve birçok faktöre bağlı olarak oldukça değişkendir. Bu haftada, bebek doğum için uygun pozisyonu almaya başlamıştır. 37. haftada bebek tüm organ sistemlerinin gelişimini tamamlamış ve rahim dışında da, erken doğan bebeklere hastanede yapılan hiçbir kontrol ve görüntüleme işlemine gerek kalmadan yaşayabilecek duruma gelmiştir.

Doğum!

Doğum, annenin son adet periyotunun ilk gününden sonra 40 hesaplanarak tahmin edilir. Bu tarih tahmini bir tarihtir, çünkü normal doğum 38 ile 42 hafta arasında herhangi bir zamanda  gerçekleşebilir. Bu erken veya geç dönem hamilelik olarak kabul edilir. Fakat çoğu bebek 42 hafta önce doğar. Çeşitli koşullara ve komplikasyonlara bağlı olarak, doktorlar bazı kadınlarda doğumu tetikleyerek başlatmayı gerek duyarken, bazılarında ise sezaryeni uygun görebilirler. Doğum, çoğu insan, özellikle de ilk kez anne baba olacaklar için, tüm yaşamı değiştiren bir olaydır!

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */