Yıllardır bir kadın hijyen ürünü olarak da kullanılan bebek pudrasının yumurtalık kanserine neden olup olmadığıyla ilgili tartışmalar son yıllarda arttı. Bu tartışmaları doruk noktasına taşıyan olay ise Amerika’da yıllarca bebek pudrası kullanan bir bayanın yumurtalık kanseri sebebiyle vefat etmesi, ve ailesinin Johnson&Johnson firmasına milyonlarca dolarlık bir tazminat davası açıp kazanması oldu.
Peki, bebek pudrası nedir? Bilimsel araştırmalar bu konuda ne diyor? Bebek pudrası yerine ne kullanılabilir?
Bebek pudrası nedir? Ne işe yarar?
Bebek pudrasının içeriğindeki temel madde talktır. 19. Yüzyılda madenciliği ve işlemesi Amerika ve Avrupa’da yaygınlaşmıştır. Pek çok insan talka bir kozmetik ve hijyen ürünü olarak aşinadır ancak endüstriyel kullanımı da oldukça yaygındır. Seramik, boya, kağıt, ve çatı malzemeleri yapmak için kullanılan bir maddedir ve sanayide taşıyıcı kayışların düzgün hareket etmesi için kullanılır.
Doğada talk madeni yatakları genellikle asbest taşı yataklarının yakınlarında olduğundan, özellikle eski yıllarda işlenmiş talka asbest taşı bulaşmış olma ihtimali vardı.
Bebek pudrası kanser yapar mı?
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, eğer bacakların arasına sürülürse talk pudrasının yumurtalık kanseriyle ilişkili olduğunu ve bir çok kontrollü deney sonucunda bu riskin orta seviyede ve oldukça tutarlı olarak gözlemlendiğini belirtmektedir.
Amerikan Kanser Derneği ise yapılan çalışmalarda karışık sonuçların çıktığını, eğer risk varsa bile bu riskin oldukça küçük olduğunu belirtmiştir. Yine de, risklerin gerçek olabileceğinden ve talk pudrasının pek çok üründe oldukça geniş bir kullanım alanı olduğundan, daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini eklediler.
Sonrasında, Avrupa Talk Sanayi Derneği, talk pudrası ile yumurtalık kanseri arasındaki ilişkiye işaret eden bu kontrollü deney sonuçlarının oldukça tartışmalı olduğunu söyledi. 2005 ve 2006 yılında yapılan iki çalışmaya atıfta bulunarak, risk açısından talk kullananlar ve kullanmayanlar arasında gözlemlenen farkın oldukça düşük olduğunu belirttiler.
Son bilimsel araştırmalar
Öte yandan, daha yeni bilimsel çalışmalar talk kullanımı ile epitelyal yumurtalık kanseri (yumurtalık kanserinin en yaygın türü) arasındaki ilişkiyi teyit etmektedir. 8525 yumurtalık kanseri vakasının ve 9859 kontrol grubunun incelendiği Harvard Üniversitesi liderliğindeki 2013 yılında yapılan bir araştırmada, genital bölgede talk pudra kullanımının yumurtalık kanserinin çeşitli alt türlerinin riskini küçük-orta arasında değişen oranlarda artırdığı tespit edildi.
Araştırmacılar yumurtalık kanseri için riskini arttıran faktörlerden çok azının kadınların kendi kontrolünde olduğuna dikkat çekiyor, ve talk pudrası kullanmaktan kaçınmanın da bunlardan biri olduğunu belirtiyor. Yani kadınların genital gölgede talk pudrası kullanmaktan kaçınması yumurtalık kanseri riskini azaltmak için kadınların alabileceği nadir önlemlerden.
Solunması da tehlikeli
Kız bebeklerde yumurtalık kanseri riskini arttırabileceği gibi talk pudrasının solunması da tehlikeli; ve bu hem kız hem erkek bebekler için geçerli.
Talk pudrasının solunması, öksürük gibi hafif sorunlardan, baş dönmesi akciğerlerin çökmesi gibi ağır durumlara da sebep olabiliyor. Yan etkilerinin şiddeti, solunan miktara ve soluyan kişinin bünyesine bağlı değişiyor.
Ayrıca yutulduğunda da zehirli ve kusma, ishal ve idrarın kesilmesi gibi sonuçlara sebep olabiliyor.
Bebek pudrası yerine buğday nişastası
Durum bu iken, vücuda girmesinin kanser ile ilişkisi bulunuyor gibi görünen bu maddeyi bebeklerimizden de kendimizden de uzak tutmak bana çok mantıklı görünüyor şahsen..
Biz doktorumuzun tavsiyesi üzerine bebek pudrası yerine buğday nişastası kullanıyoruz. Zaten pudrayı çok sık kullanma ihtiyacı duymuyoruz açıkçası, ama basit bir doğal tercih olarak siz de evinizde bebek pudrasının yerine buğday nişastasına geçebilirsiniz 🙂
Sağlıklı günler!
Kaynaklar:
Can Talcum Powder Really Cause Ovarian Cancer?
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/can-talcum-powder-really-cause-ovarian-cancer/
Talcum powder poisoning
https://medlineplus.gov/ency/article/002719.htm
Yorum yap