Bebekler ne zaman agular? Sonra neler yapar?

Bebekler ne zaman agular? Bebeğinizin ilk aguları sizin en sevdiğiniz şarkınız olacak. Bu seslerin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Bebeğinizin konuşmasına nasıl yardım edebilirsiniz?

Bebekler ilk seslerini çıkarmaya başladıklarında, hayran hayran onların izleyen bir seyirci kitlesine de sahip olurlar. Onların ilk seslerini çıkarmaya çalışmalarını, ilk agulamayı öğrenmelerini izlemek kadar eğlenceli ve şirin bir şey yoktur sanırım. Artık küçük emici beyne sahip bebeğiniz konuşmayı aşama aşama öğrenecek. İlk olarak sesli harfler çıkarmaya başlayacak, sonra iç çekmeler, homurtular gelecek, sonra da agulamaya başlayacak. Ağlamaktan iletişim kurmaya giden merdivenin bir sonraki basamağı ise ilk kelimeleri olacak. Ama ilk başta her zaman sizin bebeğinize özel anlamsız sesler gelir.


Peki bebekler ne zaman agular?

Bebeğiniz doğumunun ilk haftalarından iki aylık olana kadar herhangi bir zaman anlamsız sesler çıkarmaya başlayabilir. İlk olarak rastgele deneysel anlamsız ıklamalar, iç çekmelerle başlayıp sonra bu sesleri oyuncaklara yada anne babalara doğru çıkarmaya başlarlar. 6 haftadan 3 aya kadar çoğu bebek çıkarması kolay sesler ve agulardan oluşan bir repertuara sahip olur. Bu dönemde anne babalarından duydukları sesleri taklit etmeye çalışırlar. “Gaa, aa, baa” gibi sesler ilk heceleri olacaktır.

Bebeğinizin konuşmasına nasıl yardım edebilirsiniz?

Bebeğinizin kendi kendine agulamasını dinlemek ne kadar eğlenceli ise onunla agulayarak, şarkı söyleyerek ya da ona cevap vererek gerçekleştirdiğiniz sohbetler de en az onun kadar eğlencelidir. Onun seviyesine inin, yüzünüzü onun yüzüne mümkün olduğunca yaklaştırın, unutmayın yeni doğanlar sadece yakını görebilir. Karşılıklı agulamanız onu çok mutlu edecek ve onun sözlü becerilerini geliştirmesine teşvik edecektir. Bu aynı zamanda tahmin ettiğinizden çok daha kısa sürede “baba” ya da “mama” gibi ilk anlamlı kelimelerini çıkarmasını sağlayacaktır.

Bebeğinizle konuşmanızın doğru ya da yanlış bir yöntemi yoktur. Ona kitap okuyabilir, hava durumunu ya da pazarda karşılaştıklarınızı anlatabilirsiniz. Tüm bunlar bebeğinizin dil becerilerini geliştirir. Bebekler kendileriyle konuşulmasını çok severler. Sizin ağzınızdan çıkan kelimeleri tüm detaylarıyla dikkatle dinlerler ve ona yaptığınız mimikleri izlerler. Bu şekilde konuşmayı öğrenecekler.

Bebeğinizin ses çıkarma becerisini geliştirmek için onunla konuşmaya nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz burada sizin için birkaç öneri bulabilirsiniz. Öncelikle tiz bebek sesleri çıkartarak onunla konuşmanıza gerek yok. Ama tarzınız böyleyse kendinizi tutmayın 🙂

Onunla birlikteyken neler yaptığınızı bir spiker gibi anlatabilirsiniz. Onu giydirirken neler yaptığınızı, elbiselerini anlatın. O sizi izlerken bir yandan yemek yaparken bir yandan da neler yaptığınızı anlatın. Böylece bebeğinizi kelimeleri, tanımları ve ses tamlamalarını yavaş yavaş tanımasına yardımcı olabilirsiniz. “Hadi seni sıcak tutması için üstüne kazak giyelim, yağmurda ıslanmamak için şemsiyeyi yanımız alalım” gibi ifadeler onun kelimeleri tanımasına yardımcı olacaktır.

Onunla sohbet edin

Tek taraflı sohbet alışkanlığı kazanmaya çalışın. Bebeğinize sorular sorun ve cevapları da siz verin. Küçük bebeğiniz sizi tam olarak anlamasa bile sohbetin nasıl gerçekleştiğini yavaş yavaş öğrenecektir. “Nereye gittiğimizi biliyor musun? Temiz hava almak için parka gidiyoruz? Şimdi kapıdan dışarı çıkalım. Sence bugün hava nasıl? Biraz serin değil mi? Sence şapkanı ve eldivenlerini giymeli misin? Hadi hemen giyelim.

Bebeğinize sık sık kitap okuyun. Kırmızı başlıklı kızı da okuyabilirsiniz, Victor Hugo’nun Sefiller romanını da. Kitap okumanız, bebeğinizin cümlelerin vurgusunu ve neye benzediğini öğrenmesini sağlayacak.

Etrafınızdaki manzaraları ve sesleri ona tarif edin. Renkleri, nesneleri ve sesleri ona gösterin. Caddeden geçen otobüsü gösterip tarif edebilirsiniz. Ya da rüzgarın ağaç yapraklarından çıkardığı sesleri işaret edebilirsiniz.

Bebeğinize sorular sorun ve cevap verirse onu dinleyin. Ona çok fazla soru sormak onu bir sohbetin içine sokmanın arkadaşça bir yoludur. Ve sesler çıkararak cevap vermeye çalıştığında onu dinleyin, yüzünüze bir gülümseme koyun ve göz teması kurun. Böylece sizin onun üzerindeki dikkatinizi hissettirip onu cesaretlendirirsiniz. Bebeğiniz yeni sesler çıkarmak için daha da heyecanlı olacaktır.

Agulamayı öğrendikten sonra sırada ne var?

3 buçuk aylık olduklarında çoğu bebek çıkardığı sesler arasına küçük kahkahaları da ekler. Bu küçük sesleri biraz daha sert sesler takip eder, ve sonra da dıgıl dıgıl gevezeliklere başlayabilirler. Sizin desteğiniz ve biraz pratikle de ilk kelimelerini çıkarmaya başlayacaktır. Asla unutmayın, bebeklerin konuşma becerileri çok değişkendir. Her bebek farklı zamalarda konuşmaya başlar. Einstein’ın da okul öncesi konuşma zorluğu yaşadığını unutmayın.

Sizi daha nelerin beklediğini öğrenmek için 0-12 ay arasında bebeklerin ay ay kazanabileceği becerileri içeren bu tabloya bir göz etmek isteyebilirsiniz 🙂

Sağlıklı bebekler!

Kaynak:

First Sounds,  www.whattoexpect.com/first-year/vowel-sounds/

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */