Bebeğiniz hareketlenmeye başladıysa, siz de “Bebekler ne zaman döner?” sorusunun cevabını merak etmeye başlamışsınızdır. Bebeğiniz hemen hemen başını tutmaya başladığı zamanlar ve kendi kendine bir yerlerden destek alarak oturmayı öğrendiği zamanlar, dönmeyi ve yuvarlanmayı da öğrenmeye başlayacaktır. Ve sonunda sırt üstü yatarken karın üstü dönmeyi ve tam tersini yapabilmeyi öğrenecektir. Hatta bu kazandığı yeni yeteneği etrafta dolaşmak için bile kullanabilir 🙂
Önemli not: Bebeğinizin ne zaman dönmeye başlayacağını bilemeyeceğiniz için doğumdan itibaren alt değiştirme sırasında her zaman bir eliniz üzerinde olmalı ve asla yanından uzaklaşmamalısınız.
Bebekler ne zaman yuvarlanır?
Bebeğiniz 4 ay gibi erken bir zamanda yerden kendini ayağıyla ittirerek karın üstü pozisyondan sırt üstü dönebilir. Ancak tam tersi sırt üstünden karın üstü pozisyona geçebilmeleri 5-6 ayı bulabilir. Çünkü bu manevrayı için daha güçlü kol ve boyun kaslarına ihtiyaç duyarlar.
Bebekler yuvarlanmayı nasıl öğrenir?
Bebeğiniz 3 aylıkken onu karın üstü yere koyduğunuzda, elleriyle yerden destek alarak kafasını ve omuzlarını yukarı kaldıracaktır. Bu küçük şınav hareketi, onun yuvarlanabilmesi için gerekli kasların güçlenmesini sağlayacaktır. (Bknz. Omurga gelişimi & sağlığı) İlk defa döndüğünde sizi ve kendini şaşkına çevirecektir. İlk seferinde karın üstünden sırt üstüne doğru dönecektir, ama tam tersini de mükemmel bir şekilde yaparsa da bu normal bir durum.
5 aylık olduklarında bebeğiniz muhtemelen kafasını kaldırabilecek, elleriyle şınav pozisyonuna geçebilecek ve sırtını bir yay gibi esneterek göğsünü yerden kaldırabilecektir. Hatta karın üstü elleri ve kollarını kullanarak yerde yüzer gibi ilerleyebilir. Tüm bu egzersizler 6 aylık civarı onun karı üstünden sırt üstü ya da tam tersi dönebilmesi için kullanacağı kasların güçlenmesine yardım edecektir.
Bazı bebekler yuvarlanmayı keşfettiklerinde bir süre onu en önemli ulaşım aracı haline getirir. Bazıları ise bu aşamayı hızlıca geçip karın üstü sürünerek ileri atılmaya ve emeklemeye geçerler. Bu dönemlerde çocuğunuz yeni beceriler kazandıkça, etrafı, yani kendi dünyasını keşfetmeye çalışacaktır.
Bebeğinizin yuvarlanmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bebeğinizin yeni yetenekler kazanmasında, oyunlarla onu teşvik edebilirsiniz. Eğer onun kendiliğinden yuvarlanabildiğini fark ederseniz, onun yanına oyuncaklar koyun. Oyuncaklara yetişmek için tekrardan heyecanla yuvarlanmaya çalıştığını göreceksiniz. Ya da oyuncak koymak yerine onun yattığı yerden ulaşamadığı bir yere siz de uzanın. Size yakınlaşmak için yine heyecanla yuvarlandığını göreceksiniz. Onun bu çabasını alkışlayın ve ona gülümseyin. İlk bir kaç kez biraz ürkütücü olsa da yuvarlanmak eğlencelidir.
Bebeğiniz 5 aylık olana kadar yuvarlanamayabilir. Ancak siz çocuğunuzun doğumundan itibaren tedbiri elden bırakmayın. Her an dönebilecekmiş gibi davranın. Özellikle altını temizlerken bir eliniz sürekli bebeğinizin üstünde olsun. Yeni doğmuş bile olsa böyle yaparsanız bunu alışkanlık olarak kazanmanız da kolaylaşır. Yatak gibi yüksek yerlerde onu kendi başına asla bırakmayın. Bu eğlenceli yuvarlanma hareketinin ciddi bir sakatlığa neden olmasını asla istemezsiniz.
Bebeğiniz dönmüyorsa?
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda henüz bir yana doğru dönmeyi öğrenmediyse ve henüz oturmaya başlamadıysa ve emeklemeye başlamadıysa, sonraki doktor görüşmenizde bu durumu belirtin.
Bebekler bu tarz yetenekleri birbirlerinden çok farklı şekilde geliştirebilirler. Bazıları diğerlerine göre çok daha hızlı gelişebilir, bazı bebekler de hiç dönmeden direk emeklemeye geçebilirler. Premature bebeklerin diğer bebeklere göre bu gelişimlerinin daha yavaş ilerlediğini unutmayın.
Bebeğiniz oturduktan sonra?
Bebeğiniz yuvarlanmayı öğrenirken, bacak, boyun, sırt ve kol kaslarını geliştirirler. Sonra geliştirdikleri bu kasları kullanmaya sıra gelir. Kendi başına oturmaya ve sürünmeye başlarlar. Çoğu bebek 6-8 aylıkken oturmayı öğrenir ve emeklemek ondan sonra gelir.
Bakınız: Bebeklerin 0-12. aylarda kazanabileceği beceriler
Yorum yap