Bebekler ne zaman tekme atar? Nasıl hissettirir?

bebekler ne zaman tekme atar

Bebekler ne zaman tekme atar? Bu hareketler ne zaman hissedilir?

Bebeğiniz karnınızda 7-8 haftalık olduğunda hareket etmeye başlamasına rağmen siz muhtemelen onun hareketlerini 16 ile 22 hafta arası bir ana kadar hissetmeyeceksiniz. Eğer bu zamana kadar ultrasona girdiyseniz onun akrobatik hareketlerine şahit olmuşsunuz demektir.

İlk hamileliği olmayan tecrübeli anneler bu zor anlaşılan ilk tekmeleri ilk kez doğum yapacak annelere göre daha erken hissedebilir. Tecrübeli anneler için bu tekmeleri gaz kaynaklı karın guruldamalarından ayırt etmek daha kolay olur. Aynı zamanda sessizce oturur ya da uzanırsanız bu hareketleri hissetme ihtimaliniz daha yüksek olur.



Karnınızdaki acının açlıktan mı yoksa bebeğinizin tekmelerinden mi olduğunu ayırt edebilmek vücut yapınıza da bağlı. Zayıf kadınlar bebeklerin hareketlerini daha erken ve daha sık hissetmeye yatkındır.

Eşiniz bebeğinizin tekmelerini muhtemelen siz ilk defa hissettikten bir kaç hafta sonra hissedecektir.

Bebeğinizin ilk tekmeleri nasıl hissettirir?

Kadınlar bebeklerinin anne karnındaki hareketlerinin yarattığı hissi, karnında mısır patlamasına, bir Japon balığının gezmesine veya bir kelebeğin kana çırpmasına benzetir. Karnınızdaki bu küçük nazik dokunuşları ilk başlarda gaz sancısı ya da açlık acısına benzetebilirsiniz ancak bu hareketler sıklaştıkça aradaki farkı kolaylıkla ayırt edeceksiniz.

Bebeğimin hareketlerini ne sıklıkta hissederim?

İlk başlarda bebeğinizin fark edebileceğiniz tekmeleri çok az sayıda ve seyrek olur. Bir gün bu tekmelerden bir kaç tane hissedip ertesi gün hiç hissetmeyebilirsiniz. Bebeğiniz karnınızda sürekli hareket edip tekmelemesine rağmen bu tekmelerden pek çoğunu yeterince güçlü olmadığından hissedemezsiniz. Fakat bu rahatlatıcı tekmeler ikinci üç aylık dönemin sonlarına doğru daha güçlü ve daha düzenli hale gelecektir.

Eğer bebeğinizin hareketleri arkadaşlarınızın anlattığından ya da internette okuduklarınızdan farklıysa endişelenmeyin. Her bebeğin kendine özgü bir hareket deseni vardır. Siz kendi bebeğinizin hareket desenini keşfetmeye çalışın. Bebeğinizin hareket düzeyi azalmadığı sürece muhtemelen her şey yolundadır.

Bebeğim hamileliğin sonuna doğru daha az mı hareket eder?

Cevap “hayır”. Bebeğiniz karnınızda büyürken hareket alanı azalmasına ve hareketsiz kaldığı periyotlar uzasa da genel olarak hareketleri azalmaz. Siz bu hareketleri o güçlendikçe ve yeri azaldıkça daha sık hissedeceksiniz.

Bebeğimin hareketlerini takip etmeli miyim?

Bebeğinizin hareketlerini düzenli olarak hissetmeye başladığınızda onun hangi sıklıkta hareket ettiğine dikkat edin ve onun düzenini anlamaya çalışın. Bebeğinizin hareket düzeyinde bir azalma hissederseniz, doktorunuza ya da bir sağlık kuruluşuna görünün. Bu konuda “Bebek hareketleri ne zaman azalır?” başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.

Bebeğinizin hareketlerindeki azalma bebeğinizin strese girdiğinin bir işareti olabilir ve doktorunuz ultrason ile bebeğinizi ve amniyotik sıvısını incelemek isteyebilir. Bu testler her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için yapılır. Bebeğinin hareketlerinde azalma hissedip doktora görünen pek çok anne adayı sağlıklı bir doğum gerçekleştirmiştir. Ama her şeyin yolunda olduğundan emin olmak gerekir.

Hamileliğinizin son üç aylık döneminde bazı doktorlar her günün belli saatlerinde bebeğinizin tekmelerini saymanızı isteyebilir. Bunu yapmanın pek çok yolu vardır. Nasıl yapacağınızı tüm detaylarıyla doktorunuzla konuşun.

Örnek olarak, doktorunuz bebeğinizin hareketli olduğu bir zaman diliminde tekmelerini saymanızı isteyebilir. Her gün aynı zaman diliminde bunu yapmanız ideal olandır. Sessizce oturup ya da yan tarafınız üstüne yatıp 10 ayrı hareketi ne kadar zamanda yaptığına bakabilirsiniz. Tekme, yumruk ya da vücut hareketlerinin hepsi sayılır. Eğer iki saat içinde 10 farklı hareket yapmazsa doktorunuzu aramanız istenebilir.

Kaynak: 

Fetal movement: Feeling your baby kick

www.babycenter.com/0_fetal-movement-feeling-your-baby-kick_2872.bc

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */