Bebeklerde B12 Eksikliği Sebepleri, Belirtileri ve Çözümleri

B12 eksikliği, bebeklerde nadir görülen, büyüme ve gelişimi olumsuz etkileyen ve tedavi edilebilir bir durumdur. B12 eksikliği genellikle vejeteryan/vegan olan, az et tüketen, ve/veya kansızlık olan annelerin sütüyle beslenen bebeklerde görülür. (Bakınız: Hamilelikte B12 Eksikliği) Annedeki B12 yetersizliği, bebeğin doğumda B12 stoğunun yetersiz olmasına ve anne sütünde yeterince B12 olmamasına sebep olur.



unhappy babyVejeteryan/vegan olan veya yeterince et tüketmeyen anne adaylarının hamilelik ve emzirme süreçlerinde B12 takviyesi kullanması gerekebilir. Annede kansızlık ve süt sıkıntısı varsa, bu da B12 eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir, ve bebekte de eksikliğe sebep olabilir. Bazı mide ilaçları, gastrit ilaçları ve bazı antibiyotikler B12 emilimini olumsuz etkilediğinden eksikliğe sebep olabilir. Bu konularda doktorunuza danışabilirsiniz.

Nasıl tanı konur?

B12 eksikliği olan bebeklerin hareketlerinde anormallikler olabilir ve bu anormalliklerin B12 yetersizliğinden kaynaklanıyor olabileceği ilk anda birçok doktorun aklına gelmeyebilir. B12 eksikliği, bebek 6 aylık olmadan önce başlasa da, belirtiler 6. aydan sonra gözlemlenebilir hale gelebilir. Belirtiler arasında güçsüzlük, hareketsizlik, halsizlik, kusma, kansızlık ve gelişimde duraklama veya gerileme yer alır. Ayrıca B12 eksikliği olan bebeklerin yarısında titreme, seğirme ve spazm gibi anormal kas hareketleri gözlenmiştir. Bu hareketler, tedaviye başlanmadan önce gözlendiği gibi, tedaviye başlandıktan sonraki günlerde de devam edebilir. Bu tarz istemsiz kas hareketlerinin 10 ila 30 gün sürdüğü gözlenmiştir.

B12 eksikliği, kan veya idrar tahlilleriyle netleştirilebilir. Kanda direk B12 seviyesine bakılabileceği gibi, idrar tahlillerinde metilmalonik asit (MMA) ve homosistein yüksekliği de karakteristik B12 eksikliği belirtileridir. Bazı vakalarda hiperglisinüri (idrarda yüksek seviyede glisin aminoasidi bulunması) gözlemlenir. Glisin, sinir sisteminde önemli bir rol oynadığından, anormal seviyeleri hareket bozukluklarına ve nöbetlere sebep olabilir.

Acil şifalar ve sağlıklı günler!

 

Kaynaklar:

Vitamin B12 Deficiency: A Cause of Abnormal Movements in Infants
Edward Stanley Emery, Alan C. Homans, Richard B. Colletti. Pediatrics, February 1997, VOLUME 99 / ISSUE 2

Who needs vitamin B12 supplements? By Kelly Bonyata, IBCLC
kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamin-b12/

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */