Çocuğumun sağlığı için nelere dikkat ediyorum?

Bir anne adayı olduğum günden beri, okuduğum makalelerden ve kitaplardan çocuğumu en sağlıklı nasıl yetiştirebileceğim konusunda prensipler belirlemeye çalışıyorum. Sayfamdaki yazıları da bu prensipler ve bilimsel gerekçeleri çevresinde oluşturmaya çalışıyorum.

Aşağıda çocuğumu yetiştirirken özellikle sağlığı için şimdiye kadar dikkat etmeye çalıştığım konuların özet bir listesini derleyerek yazıları hazır olanların linklerini eklemek istedim;



Bebek Sağlığı & Doğal Tercihler

  • Bebeğim için bebek şampuanı değil doğal sabun, bebek yağı değil Hindistan cevizi yağı, bebek pudrası değil buğday nişastası kullanıyorum.
  • Bebeğimin ıslak mendillerini, pişik kremini ve güneş kremini kendim hazırlıyorum.
  • Mümkün olduğunca antibiyotik ve ateş düşürücü kullanmamaya çalışıyorum; kendim için de, çocuğum için de. (Çocuğum 23 aylık ve şimdiye kadar hiç antibiyotik kullanmadık, ateş düşürücü de bir kere 39.5C üstüne çıkınca verdik.)
  • Antibiyotik ve ilaçlar yerine vitaminler ve baldan destek alıyorum.
  • Tıbbi olarak sezaryen mecburiyetinde kalınmadıkça normal doğum taraftarıyım; çünkü normal doğumla dünyaya gelen çocuklar daha sağlıklı oluyor. Normal doğumu kolaylaştırmak için zeytinyağının gücünden faydalandım.
  • Hamileliğim sırasında vücuduma doğal olmayan hiç bir şey sürmemeye özen gösterdim. Bol bol Hindistan cevizi yağı kullanarak çatlakları önledim. Deodorantımı kendim yaptım.
  • Sırt ve boyun kaslarının gelişimi, omurilik sağlığı için bebişime her gün karın üstü egzersiz veya uzanma egzersizi yaptırmaya özen gösteriyorum.

Bebek Beslenmesi

  • Özellikle 6-12 ay arası dönemde, yani ek gıdaya başlamamızla beraber her gün ev yapımı yoğurt, soğuk sıkım zeytinyağı ve çiğ ceviz tozu karışımı yemesine çalıştım, bol bol avokado verdim. Çünkü bebeklerin 1 yaşına kadar günlük alması gereken kalorinin yarısının yağlardan olması gerekiyor ve bu yağlar beyin gelişiminde kullanılıyor.
  • Bebeğimin yemek seçmemesi için hamileliğimde çeşitli beslenmeye özen gösterdim.
  • Çocuğumun yemeyi sevmesi için kendi kendine yemesine ve biraz ortalığı dağıtmasına izin veriyorum ve yemeklerini bulamaç yapmıyorum.
  • Tatlı, bebe bisküvisi veya abur cubur çok nadir veriyorum, bol sebze meyve yediriyorum.
  • Suyunu cam damacanadan veriyorum ve BPA içeren pet şişelerden uzak duruyorum.

Çocukla ilgili Alışkanlıklar;

  • Çocuğumun erken yatmasına ve düzenli bir uyku saati olmasına özen gösteriyorum, akşam 8’den sonra dışarı çıkarmıyorum, yaşına uygun günlük bir rutine uyarak daha huzurlu olmasını sağlıyorum.
  • Çocuğumun mümkün olduğunca her gün temiz hava almasına, dışarıda, parkta oynamasına çalışıyorum.
  • Bebeğime video veya televizyon izletmiyorum; 2 yaşından sonra nadiren çocuklar için özel olarak hazırlanmış birkaç şey izletebilirim. Onu telefon, tablet ve bilgisayarlardan uzak tutuyorum.
  • Çocuğumun bir birey olarak gelişimini desteklemek için ona yaşına göre minik sorumluluklar veriyorum.
  • Çocuğuma gereksiz yere fazla ‘hayır’ dememeye, çocukluğunu yaşamasına izin vermeye çalışıyorum. Büyüdükçe de fazla ‘evet’ dememeye de dikkat ederek, şımarık bir birey olmasını önlemek istiyorum. Bu hassas dengeye çok önem veriyorum.
  • Çocuğumu arabada mutlaka güvenilir bir araba koltuğunda oturtuyorum.

Bebeklerle ilgili diğer paylaşımlarım ve pratik önerilerim;

  • Bebeğim için hazırladığım 130’dan fazla kelimelik zeka kartlarını burada paylaştım.
  • Bebeğim için 500 liralık bir oyun alanı almak yerine 35 liralık çamaşır askısıyla kendim yaptım 🙂
  • Bebeğimin yeni doğan dönemlerinde ayakları burnuna değdirerek yapılan gaz masajının çok faydasını gördüm.
  • Çalışan anne olarak anne sütü saklama ile ilgili şu bilgiler çok işime yaradı.

Sağlık konusunda herkese hitap eden yazılarım;


Neden doğallıktan yanayım?

Bazı rahatsızlıklara doğal tedavilerin eczaneden alabileceğiniz ilaçlardan daha iyi gelebildiğini siz de gözlemlemiş olabilirsiniz.  Bunun sebebini bölümümüze Oxford’dan gelen bir araştırmacının seminerinde anlamıştım; kendisi ilaç tasarımcısıydı ve bize doğal moleküllerin patentlenemediğinden, bu yüzden ilaç tasarımcılarının doğada işe yarayan maddeler olsa bile kendi benzer moleküllerini tasarlamak durumunda olduklarından bahsetmişti.  İşin en kötü yanı ise şu; doğada zaten bulunan tedavi daha etkili olsa bile, daha az yan etkisi olsa bile, tasarlanan yapay ilaçlar para için pazarlanıyor, doktorlara reçete ettiriliyor, ve tüm dünya bunların daha iyi olduğuna inandırılıyor.

İşte bu yüzden birçok rahatsızlık için doğal çözümlerin en azından denenmesinden yanayım. “Koca karı ilacı” denilip geçilebilecek birçok şey Çin gibi bazı ülkelerde modern tıpla beraber verilen alternatif tıp eğitiminde doktorlara da öğretiliyor, ve birçok insan bunlarla şifa buluyor. Elbette her şeyin fazlası zarar ve doğal diye düşünerek hiçbir şey abartılmamalı.

Bir çok rahatsızlık aslında herhangi bir ilaca ihtiyaç olmadan, yaşam tarzını düzelterek, sağlıklı beslenerek, gerekli vitaminleri alarak, hareketli bir hayat yaşayarak, kimyasallardan uzak durarak düzeltilebilir. Bunu asla unutmamak lazım, her şeyi ilaçlardan beklememek lazım.

Önemli Not

Bu sitede paylaştığım bilgiler, doktorunuzla görüştüğünüzde dikkat etmeniz, sormanız gereken bazı konularda bilgi verme amaçlıdır. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka doktorunuzla beraber vermelisiniz. Ben doktor değilim, ve bir doktor da size internet üzerinden tanı koyamaz, tedavi öneremez zaten, ve ben de asla bunu yapmaya çalışmıyorum.

Umarım bu bilgiler sizin için de faydalı olur 🙂

Sağlıklı günler!

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */