Birçok uzmanın artık vurguladığı gibi, bir çocuğun ileride hayatta başarılı olabilmesi için, içten gelen bir öğrenme sevgisinin olması gerekiyor, ve yeteneklerini keşfedip kendini geliştirebilecek özgürlüğe sahip olması gerekiyor.
Öğrenme sevgisinin gelişmesindeki en önemli alışkanlıklardan biri de okuma alışkanlığı. Hızlı okuyabilen, ve okuduğunu kolay anlayabilen bir çocuğun önünde tüm kapılar açılır; çünkü severek okuyabilen bir çocuk, ilgi duyduğu her alanda kendi kendini geliştirebilir. Isaac Asimov’un dediği gibi;
“Kendi kendini eğitmek, eğitimin tek yoludur.”
İşte bu yüzden çocuğunuzun okuma sevgisini geliştirmek önemlidir, ama asla zorlamayla olmamalıdır. Ailenin pozitif örnek olması, ve kitap okumanın tüm aile için günlük yaşamın bir parçası olması gerekir. Ayrıca okuma için ayrılan zaman, özgür oyun zamanının değil, televizyon veya bilgisayar karşısında geçen zamanın yerini almalıdır. Çünkü özgür oyun zamanı merak, keşfetme ve problem çözme yeteneklerinin gelişmesi için çok önemlidir.
İşte çocuğunuzun okuma ve öğrenme sevgisini geliştirmek için bazı öneriler;
Çocuğunuza doğumundan itibaren her gün kitap okuyun.
Küçük çocuklar için aynı birkaç kitabı tekrar tekrar dinlemek de çok faydalıdır ve dil gelişimine katkı sağlar.
Çocuğunuz kendisi okumaya başladığında evde her akşam en az yarım saati ailecek kitap okumaya ayırın.
Birkaç haftada bir ailecek ‘Kitap Kulübü’ yapın ve okuduklarınız üzerine sohbet edin. Arada bir siz de çocuğunuzun okuduğu bir kitabı okumaya çalışın.
Çocuğunuzun kitaplarını kendi zevkine göre seçmesine izin verin. Yaşına uygun olmayan şeyler içermediği müddetçe seçimlerine müdahale etmeyin.
Klasikler yerine dedektiflik hikayeleri veya fantastik romanlar okuması da okuma sevgisini geliştirir ve kültür kapılarını açar.
Düzenli olarak yeni bir kitap seçmek için bir kütüphane ya da kitapçıya gidin; örneğin birkaç haftada bir.
Çocuğunuzun küçüklüğünden itibaren tüm meraklı sorularına özenle cevap verin. Cevabı bilmiyorsanız birlikte araştırıp öğrenin.
Televizyonu hayatınızdan ve evinizden çıkarmayı düşünün, veya minimuma indirin.
Çocuğunuzun tabletler ve bilgisayarlarla tanışmasını da mümkün olduğunca erteleyin.
Televizyon/video/bilgisayar oyunları yerine sokak oyunları, spor aktiviteleri, ailecek oynanan sözlü oyunlar, kutu oyunları veya satranç gibi oyunları, kitap okumayı, bir müzik aleti çalmayı öğrenmeyi, deneyler, el işleri, projeler ve resim yapmayı destekleyin. Özellikle sokakta oynamasını, fiziksel aktivitesini ve elleriyle yapmayı sevdiği şeyleri asla kısıtlamayın.
Televizyon/video/bilgisayar oyunlarında günde yarım saati aşmamaya çalışın, 2 yaşından önce başlamayın ve eğitici programlar ya da belgeseller tercih edin.
Bol okuma & öğrenmeli günler 🙂
Yorum yap