Yumurtalığı çocukken dondurulan kadın anne oldu

Londra’da bir kadın, çocukluğunda alınıp dondurulan yumurtalık dokusu ile doğurganlığını yeniden kazandı ve çocuk sahibi oldu. 

24 yaşındaki genç kadının ergenlikten önce alınarak dondurulan yumurtalıklarla hamile kalan ilk kadın olduğu düşünülüyor.

Aralık ayında özel Portland Hastanesinde sağlıklı bir erkek çocuğu olan Moaza Al Matrooshi çocuğunu kucağına alır almaz BBC’ye verdiği röportajda bunun mucize gibi olduğunu ve sağlıklı bir bebek için çok uzun zamandır beklediklerini söylemiş.

Doğumu gerçekleştiren jinokoloji uzmanı Sara Matthews, genç annenin kurduğu aile için çok sevinçli olduğunu ve başkalarına da umut olduğu için de mutlu olduğunu söylemiş.

Doktor Sara Mathews bunun çok büyük bir adım olduğunu, yumurtalık hücrelerinin dondurularak tekrar kullanılmasının daha büyük yaşta kadınlar için mümkün olduğunu bildiklerini ama çocukken alınan hücrelerin kullanılabileceğini daha önce bilmediklerini söylemiş. Aynı zamanda bu gelişmenin, kanser tedavisi sebebiyle, bağışıklık sistemindeki bir hastalıktan, ya da bir kan hastalığı yüzünden anne olma şansını kaybetmekte olan tüm genç kızlar için de bir umut olduğunu eklemiş.


Gelecek için dondurulmuş hücreler

Dubai’li genç Moaza Al Matrooshi, eğer tedavi edilmezse ölümcül olan beta-talasemi denilen kalıtsal kan hastalığıyla doğmuş. Londra’da erkek kardeşinden kemik iliği nakli yapılması için kemoterapi görmesi gerekmiş.

Kemoterapi yumurtalıklarda hasara neden olacağı için, 9 yaşındayken kemoterapi tedavisinden önce Leeds şehrinde geçirdiği bir operasyonla sağ yumurtalığı alınıp dondurulmuş.

Yumurtalık dokusunun parçaları, donmanın hücreyi parçalayan yıkıcı etkisinden koruyacak ilaçlarla karıştırılarak sıcaklığı yavaşça -196 santigrat dereceye kadar düşürülmüş ve sıvı nitrojen içinde saklanmış.

Dondurulan hücrelerin nakledilmesi ve tedavi

Bir sene önce Danimarka’da yapılan operasyonla, dondurulmuş yumurtalık dokusundan 5 küçük parça tekrar genç kadının vücuduna yerleştirilmiş. Dokuların dördü artık çalışmayan sol yumurtalığına, bir tanesi de rahmin yan tarafına yerleştirilmiş. 

Moaza geçirdiği bu operasyona kadar menapoz yaşıyormuş ancak bu nakil operasyonundan sonra hormon seviyeleri normale dönmüş, tekrar adet görmeye başlamış ve doğurganlığını geri kazanmış.

Yine de bebek sahibi olma şanslarını artırmak için Moaza ve eşi Ahmed tüp bebek tedavisi görmüşler. Moaza’dan 8 yumurta hücresi alınmış, bunlardan 3 embriyo üretilmiş. Bu 3 embriyodan 2 tanesi 2016 yılının başlarında rahmine yerleştirilmiş.

Sonunda bekledikleri sonucu almışlar. Moaza her zaman bir bebeği olacağına inandığını, hep anne olmayı hayal ettiğini, umudunu hiç kaybetmediğini  ve anne olmanın muhteşem bir duygu olduğunu söylemiş.

Moaza  aynı zamanda ona yumurtalık dokusunun alınarak dondurulması ve bu sayede gelecekte çocuk sahibi olabilme fikrini veren annesine de minnettar.

Moaza’nın doğurganlığı nasıl geri kazandırıldı?

Dünyada, doğurganlığı sonradan geri kazandırılan anneler tarafından doğurulmuş 60’tan fazla bebek var. Ancak Moaza, yumurtalık dokusu ergenlikten önce dondurulmuş ve aynı zamanda beta-talasemi tedavisi görmüş ilk vaka.

İngiltere’nin Leeds kentindeki araştırmacılar yumurtalık dokusu naklinde oldukça başarılı. İlk olarak 1999 yılında dondurulmuş yumurtalık dokusu nakli gerçekleştirmişler. Bundan sonra sadece Avrupa’dan binlerce genç kadının yumurtalık dokusu dondurularak saklanmış. Bu genellikle doğurganlığa zarar veren kemoterapi ve radyasyon tedavisinden önce yapılan bir uygulama.

Moaza’nın dondurulmuş olarak saklanan hala bir embriyonu ve iki parça yumurtalık dokusu bulunuyor. Gelecekte bir tane daha çocuk sahibi olma planları olduğunu söylemiş.

Bir kadının kendi yumurtalık dokusunun dondurulup saklanarak nakledilmesi ile çocuk sahibi olması ilk defa 2004 yılında gerçekleşmiş – fakat bu örneklerde yumurtalık dokusu alındığında bu kadınlar ergenliğe zaten girmişler. 24 yaşındaki Moaza’nın ise ergenlikten önce alınarak dondurulan yumurtalıklarla hamile kalan ilk kadın olduğu düşünülüyor.

Böyle güzel gelişmeler duymaya devam etmemiz dileklerimle, sağlıklı bebişler!

Kaynak: http://www.bbc.com/news/health-38312995

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */