Merhaba, ben Derya. Robert Lisesi’nde okuduktan sonra Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde lisans ve yüksek lisansta karaciğer kanseri üzerinde çalıştım. Belçika’da şeker hastalığı, Kanada’da prostat kanseri, ve Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü’nde lenf kanseri üzerine araştırmalar yaptım. Doktoramı Koç Üniversitesi’nde prostat kanseri ve biyolojik saatte rol oynayan gen ifadesi mekanizmaları üzerine tamamladım.
Eşimle üniversitede tanıştım, 2013 senesinde evlendim ve 2015 başında bebişimiz dünyaya geldi. Annelik yoluna girdiğim günden bu yana çok güzel bloglar ve paylaşımlar keşfettim. Fakat anne-bebek sağlığı konusunda Türkçe internet kaynaklarında biraz eksiklik hissettim. Sağlık biliminin içinden bir anne olarak yabancı bilimsel kaynaklardan öğrendiğim bilgileri internette Türkçe bir kaynak haline getirirsem birçok ailenin sağlığı için çok faydalı olacağını düşündüm.
Tam olarak klasik bir blogcu değilim; sayfamda çocuğuma veya kendime ait fotoğrafları nadiren paylaşıyorum. Çünkü sağlığı, bilgiyi ve bilimi ön planda tutmak istiyorum. Felsefem, her yazımda faydalı bilgiler olması..
Mükemmel diye birşey yoktur elbet, ama çocuğumun sağlığı konusunda mükemmeli hedeflemeyi ona borçlu hissediyorum; ama hijyen takıntısı gibi şeylerle değil, çocuğumu kimyasallardan uzak ve doğal yetiştirmek, doğru besinleri vermek gibi şeylerle.. Oyun, arkadaşlıklar, yetenekler, yaratıcılık, yapmak istedikleri gibi konularda ise özgürlüğe inanıyorum. Özellikle de ‘helikopter ebeveynlik’ şeklinde müdahaleci ebeveynlik modelinden uzak durulması gerektiğine inanıyorum.
Bu sitede hep ciddi konuları ele aldığım, özellikle sağlıkla ilgili prensiplerimi yazdığım için çok ciddi bir anne gibi görünebilirim, ama çocuğumla oynamayı ve onu eğlendirmeyi her şeyden çok seviyorum ve onun kahkahalarını duymak için her türlü komikliği yapıyorum 🙂 Ve onu çok öpüyorum, ama 20 yaşına geldiğinde de böyle devam edemem sanırım 🙂
Beni daha yakından tanımak isterseniz, hakkımda bazı gereksiz bilgiler 🙂
- Değişik yemekler yapmayı severim ve laboratuvarda çalışmayı mutfakta çalışmaya çok benzetirim.
- Biyografik kitaplar okumayı severim, çünkü gerçek ve yaşanmış hikayelerden çok şey öğrenirim. Bilimsel makaleler ve çocuk gelişimi kitaplarının yanı sıra dünyanın farklı kültürlerinde yetişmiş insanların biyografilerinden de kendime çıkardığım dersler çoktur.
- Annemle her şeyimi paylaşırım ve çocuğumun da büyüdüğünde benimle böyle yakın olmasını dilerim.
- Şu sıralar en sevdiğim şey, çocuğumdan gelen spontane kucak veya öpücükler 🙂
- Kılığa kıyafete, eşyaya pek para harcamam, sağlıklı beslenmeye harcarım.
- Hayvanları çok severim, sokak kedileri ve köpekleriyle çok iyi anlaşırım 🙂
Neden doğallıktan yanayım?
Birçok rahatsızlık aslında herhangi bir ilaca ihtiyaç olmadan, yaşam tarzını düzelterek, sağlıklı beslenerek, gerekli vitaminleri alarak, hareketli bir hayat yaşayarak, kimyasallardan uzak durarak düzeltilebilir veya önlenebilir. Bunu asla unutmamak lazım, her şeyi ilaçlardan beklememek lazım. Tedaviden önce, önlemeye odaklanmak lazım.
Bazı rahatsızlıklara da doğal tedavilerin eczaneden alabileceğiniz ilaçlardan daha iyi gelebildiğini siz de gözlemlemiş olabilirsiniz. Bunun sebebini bölümümüze Oxford’dan gelen bir araştırmacının seminerinde anlamıştım; kendisi ilaç tasarımcısıydı ve bize doğal moleküllerin patentlenemediğinden, bu yüzden ilaç tasarımcılarının doğada işe yarayan maddeler olsa bile kendi benzer moleküllerini tasarlamak durumunda olduklarından bahsetmişti. İşin en kötü yanı ise şu; doğada zaten bulunan tedavi daha etkili olsa bile, daha az yan etkisi olsa bile, tasarlanan yapay ilaçlar para için pazarlanıyor, doktorlara reçete ettiriliyor, ve tüm dünya bunların daha iyi olduğuna inandırılıyor.
İşte bu yüzden birçok rahatsızlık için doğal çözümlerin en azından denenmesinden yanayım. “Koca karı ilacı” denilip geçilebilecek birçok şey Çin gibi bazı ülkelerde modern tıpla beraber verilen alternatif tıp eğitiminde doktorlara da öğretiliyor, ve birçok insan bunlarla şifa buluyor. Elbette her şeyin fazlası zarar. Doğal diye düşünerek hiçbir şey abartılmamalı. Dediğim gibi, tedavilerden medet ummaya gerek kalmadan önce, hastalıkları baştan önlemeye çalışmak çok daha etkili ve doğru.
Önemli Not: Bu sitede paylaştığım bilgiler, doktorunuzla görüştüğünüzde dikkat etmeniz, sormanız gereken bazı konularda bilgi verme amaçlıdır. Sağlıkla ilgili kararlarınızı mutlaka doktorunuzla beraber vermelisiniz. Ben doktor değilim, ve bir doktor da size internet üzerinden tanı koyamaz, tedavi öneremez zaten, ve ben de asla bunu yapmaya çalışmıyorum.
Çocuğumu yetiştirirken dikkat etmeye çalıştığım şeyler
Bir anne adayı olduğum günden beri, okuduğum makalelerden ve kitaplardan çocuğumu en sağlıklı nasıl yetiştirebileceğim konusunda prensipler belirlemeye çalışıyorum. Sayfamdaki yazıları da bu prensipler ve bilimsel gerekçeleri çevresinde oluşturmaya çalışıyorum.
Aşağıda çocuğumun sağlığı için şimdiye kadar dikkat etmeye çalıştığım konuların özet bir listesini derleyerek yazıları hazır olanların linklerini eklemek ve sağlık konusunda herkese hitap eden bazı yazı başlıklarımı paylaşmak istedim;
Bebek Sağlığı & Doğal Tercihler
- Bebeğim için bebek şampuanı değil doğal sabun, bebek yağı değil Hindistan cevizi yağı, bebek pudrası değil buğday nişastası kullanıyorum.
- Bebeğimin ıslak mendillerini, pişik kremini ve güneş kremini kendim hazırlıyorum.
- Mümkün olduğunca antibiyotik ve ateş düşürücü kullanmamaya çalışıyorum; kendim için de, çocuğum için de.
- Antibiyotik ve ilaçlar yerine vitaminler ve baldan destek alıyorum.
- Aşılardan gerçekten gerekli gördüğüm birkaçını ve mümkün olduğunca geç yaptırmaya çalışıyorum.
- Tıbbi olarak sezaryen mecburiyetinde kalınmadıkça normal doğum taraftarıyım; çünkü normal doğumla dünyaya gelen çocuklar daha sağlıklı oluyor. Normal doğumu kolaylaştırmak için 12 basit yöntemden faydalandım.
- Hamileliğim sırasında vücuduma doğal olmayan hiç bir şey sürmemeye özen gösterdim. Bol bol Hindistan cevizi yağı kullanarak çatlakları önledim. Deodorantımı kendim yaptım.
- Sırt ve boyun kaslarının gelişimi, omurilik sağlığı için bebişime her gün karın üstü egzersiz veya uzanma egzersizi yaptırmaya özen gösteriyorum.
- Kansızlığa karşı paraben gibi kimyasallar içeren demir ilaçları yerine demir döküm tava kullanıyorum.
Bebek Beslenmesi
- Özellikle 6-12 ay arası dönemde, yani ek gıdaya başlamamızla beraber her gün ev yapımı yoğurt, soğuk sıkım zeytinyağı ve çiğ ceviz tozu karışımı yemesine çalıştım ve bol bol avokado verdim. Çünkü bebeklerin 1 yaşına kadar günlük alması gereken kalorinin yarısının yağlardan olması gerekiyor ve bu yağlar beyin gelişiminde kullanılıyor.
- Bebeğimin yemek seçmemesi için hamileliğimde çeşitli beslenmeye özen gösterdim.
- Çocuğumun yemeyi sevmesi için kendi kendine yemesine ve biraz ortalığı dağıtmasına izin veriyorum ve yemeklerini bulamaç yapmıyorum.
- Tavuk ve dana eti yedirmiyorum, kuzu/koyun ve balık yediriyorum.
- Tatlı, bebe bisküvisi veya abur cubur yedirmiyorum, bol sebze meyve yediriyorum.
- Suyunu cam damacanadan veriyorum ve BPA içeren pet şişelerden uzak duruyorum.
Çocukla ilgili Alışkanlıklar
- Çocuğumun erken yatmasına ve düzenli bir uyku saati olmasına özen gösteriyorum, akşam 8’den sonra dışarı çıkarmıyorum, yaşına uygun günlük bir rutine uyarak daha huzurlu olmasını sağlıyorum.
- Bebeğime video veya televizyon izletmiyorum; 2 yaşından sonra nadiren çocuklar için özel olarak hazırlanmış birkaç şey izletebilirim. Onu telefon, tablet ve bilgisayarlardan uzak tutuyorum.
- Çocuğumun bir birey olarak gelişimini desteklemek için ona yaşına göre minik sorumluluklar veriyorum.
- Çocuğuma gereksiz yere fazla ‘hayır’ dememeye, çocukluğunu yaşamasına izin vermeye çalışıyorum. Büyüdükçe de fazla ‘evet’ dememeye de dikkat ederek, şımarık bir birey olmasını önlemek istiyorum. Bu hassas dengeye çok önem veriyorum.
- Çocuğumu arabada mutlaka güvenilir bir araba koltuğunda oturtuyorum.
- Çocuğumun mümkün olduğunca her gün temiz hava almasına, dışarıda, parkta oynamasına çalışıyorum.
Bebeklerle ilgili diğer paylaşımlarım ve pratik önerilerim;
- Bebeğim için hazırladığım 230’dan fazla kelimelik zeka kartlarını burada paylaştım.
- Bebeğim için 500 liralık bir oyun alanı almak yerine 35 liralık çamaşır askısıyla kendim yaptım 🙂
- Bebeğimin yenidoğan dönemlerinde ayakları burnuna değdirerek yapılan gaz masajının çok faydasını gördüm.
- Çalışan anne olarak anne sütü saklama ile ilgili şu bilgiler çok işime yaradı.
- Ayrıca hamilelik, yumurtlama dönemi ve doğum tarihi için şu hesaplama motoru da çok işe yarıyor 🙂
Sağlık konusunda herkese hitap eden yazılarım;
- Kadınlar neden erkekler gibi spor yapmalıdır?
- Sporun kanser riskini azalttığını biliyoruz, peki nasıl?
- Paraben Zararlı mı? Parabenin Zararları ve Kanser ile Bağlantısı
- Sağlıklı yaşam için bilimden öğrendiğim 8 altın kural…
- Antibiyotikler neden zararlı & Bakterilerimiz neden önemli?
- Hastalıklara karşı antibiyotik ve ilaçlar yerine ağız hijyeni ve C vitamini ile savaşın!
- Anneanneler haklıymış: Bal öksürüğe iyi geliyor!
- Grafiklerle Türkiye’nin Sezaryen ve Antibiyotik Çılgınlığı
- Antibakteriyel sabunlar Amerika’da yasaklandı
- Bebek pudrası nedir? Kansere sebep olabilir mi?
- Doğum sırası sağlığı etkiler mi?
Umarım bu sitede paylaştıklarım sizin aile sağlığınız için de faydalı olur 🙂
Öneri ve yorumlarınız için, veya sadece selam vermek için iletişim bölümüne uğrayabilirsiniz 🙂
Sağlıklı günler!
Derya’cım harika bir blog hazırlamışsın. Her makaleni keyifle okuyacağıma eminim.
Çok sağol Nermin’cim 🙂 herkese hayırlı olması, faydalı olması ve çok insana ulaşması en büyük dileğim
Merhaba.Çok güzel bir yazı.Tam da olmak istediğim ya da olmaya çalıştığım gibi bir anne.Paylaşımlarınızdan bolca faydalanacagıma eminim.Teşekkürler
Çok teşekkürler, umarım faydalı olur paylaştıklarım 🙂 beraber öğrenmek ve bebeklerimizin sağlığı için hep en doğru kararları vermek dileklerimle 🙂
Merhaba. Bir anne değil ama hala olarak blogunuzu çok sevdim. İnşallah sizin gibi araştıran, kötü gıdadan kendini ve bebeğini sakınan ve şifayı ilaçta değil doğada arayan anneler çoğalır. Sevgiler.
İnşallah! 🙂 çok teşekkürler & sevgiler!
Malesef mükkemmel olmaya çalışıyorsunuz, adınıza üzüldüm. Takıntılı bir birey daha yetişiyor.
Merhabalar, evet sağlık konusunda mükemmel olmaya çalışıyorum, bu doğru – ama hijyen takıntısı gibi şeylerle değil, çocuğumu kimyasallardan uzak ve doğal yetiştirmek, doğru besinleri vermek gibi şeylerle.. Oyun, karakter, yetenekler, yaratıcılık, yapmak istedikleri gibi şeylerde ise tamamen özgürlüğe inanıyorum – bunu yazılarımı okursanız görebilirsiniz.. Bu yüzden çocuğumun takıntılı olacağını hiç sanmıyorum. Kimyasallardan uzak durup doğal ve dengeli beslenme konusunda takıntılı olabilir biraz, bu da gayet güzel olur kanımca 🙂
Bir eksikliği doldurdunuz bir çok blog var ama sizinki bilimsel, içimizi rahatlatacak ya da aklımızdaki bir çok soruya cevap olabilecek yazılar okuyacağımızı düşünüyorum. Emeğinize sağlık ☺️
İnşallah, ben de bu amaç için uğraşıyorum. Sizinki gibi güzel yorumlar da motivasyonumu arttırıyor, çok sağolun 🙂
Ben şahsım adına size çok teşekkür ederim benim en çok ihtiyaç duyduğum bir şeydi bu kafama takılan onlarca soruları dağıtmama yardımcı oldunuz. Yakın, zamanda buldum sizi ama hızlıca hayatıma geçirmeye çalışıcam. Bende çevremde doğallık la kafayı bozmuş biri olarak bazen tepki aldığım oluyor. Ama ben yılmayacam çünkü ben bir anneyim ve 4 çocuğum var ve onlara yaptığım herşey içime sinmese çok kötü hissediyorum. Şimdilik size kolay gelsin diyorum allaha emanet olunuz.
Çok teşekkürler Mehtap hanım, böyle güzel yorumlar çok motive ediyor beni 🙂 Bebişlerimizin sağlığı için hep en hayırlı kararları vermemiz dileklerimle.. Siz de Allaha emanet olun..
Çok güzel bir site çok teşekkür ederim. Tüm anne ve anne adayı arkadaşlarıma sizden bahsediyorum. Paylaşalımlarınız çok güzel,devamını bekliyorum. İyi çalışmalar.
Çok sağolun 🙂 ben de elimden geldiğince devam ettirmek istiyorum inşallah
merhaba derya hanım benim üç aylık bebeğim var ve bebeklere yapılan aşılar konusunda pek hoşuma gitmeyen şeyler duydum ve kafam çok karıştı yani hangi aşı ları yapmak gerekiyo bunu nasıl bilebilrim yardimci olursanız sevinirim
Merhabalar, bu konuda bir yazım var, inşallah faydalı olur; https://bilimselanne.com/asi-olmak-ya-da-olmamak/
2,5 aylık bir oğlum var. Tam da ona eczaneden güneş kremi almaya gidecektim ! Buradaki doğal tarifinizi gördüm ve çok mutlu oldum 🙂 Aşırı derecede bilgi kirliliği olan sanal ortamda böyle bilimsel referanslar ile dolu bir blog bulmak mutluluk verici. Sık kullanılanlara ekliyorum 🙂 Emeğinize ve yüreğinize sağlık.
Derya hanım ben de dört aylık anneyim😊 Bloğunuzu Yeni keşfettim ve gerçekten o kadar faydalandım ki çevremdekilere tavsiye etmeye başladım bile😊Bir insanın ilminin de bir zekatı olmalı ve bence siz bunu en güzel şekilde yapıyorsunuz sağlıklı nesiller yetiştirme yolunda bizi aydınlattığınız, hislerimize ve hassasiyetlerimize tercüman olduğunuz için Allah razı olsun. Evladınıza da sizlere de sağlıklı ömürler versin her yazınızı büyük bir merakla bekleyenlerin olduğunu unutmayın😊
Çok sağolun Binnur hanım sizden de Allah razı olsun 🙂 ‘ilmin zekatı’ düşüncesi çok hoşuma gitti, inşallah en hayırlı şekilde yapabiliyorumdur. Size ve ailenize de sağlıklar diliyorum 🙂 Sevgiler
Merhaba Derya Hanım. 1,5 aylık bir bebeğim var. Gece uyku süresi ile ilgili internette arama yaparkan sizin yazınıza denk geldim. İyiki de gelmişim:) Yazınız şu an yaşadıklarımı o kadar güzel ifade ediyorduki sabahın 5’inde sizi merak edip hakkımda kısmınızı okudum ve inanılmaz mutlu oldum. Sizin gibi çocuğuna, gelecek nesillere değer veren bir anneyi takip etmek en güzeli olacak. Dediğiniz gibi birçok blog yazısı var. Fakat bilimle uğraşan, eğitimli, araştırmacı ve doğallığı destekleyen bir annenin yazılarını okumak kesinlikle çok daha güven verici. Bundan sonra merakla sizi takip edeceğim:) Paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Çok sağolun Didem hanım. Böyle yorumlar beni çok motive ediyor, inşallah gelecek nesillerimizin sağlığına faydalı olabiliyorumdur 🙂 görüşmek üzere & sağlıklı günler
Merhaba blogunuza bugün rastladım.Bu değerli bilgileri bizimle paylaşmak için verdiğiniz emek için size ve eşinize çok teşekkür etmek istiyorum.Iki çocuk annesi olarak ben ve tüm annelerin çok faydalanacağı bir blog olmuş.
inşallah efendim, şifa olsun 🙂
sitenizi çok beğendim beni bilgilendiren insanları seviyorum bugünden itibaren sizi takip ediyorum
sağlık dolu güzel günler dilerim hepimize
Tahmini doğumuma 3 hafta kadar kaldı ve ben günlerdir diğer kitapları bırakmış önüme de bi not defteri alarak blogunuzu neredeyse baştan sona not ala ala hatmettim. Özellikle hindistan ceviziyle alakalı yazınızı 3-4 kere okumuşumdur. Yazılarınız önce aklıma yattı, ufak bir araştırma yapıp teyit ettiğimde içime de sindi.
Hamileliğimde nemlendirici olarak hindistan cevizi kullanmaya sizin sayenizde başladım ve en başından düzenli sürdüğüm yerlerde çatlak falan da olmadı, sürmediğim yerlerde oluştu tüm çatlaklar :/ Gargarayla da diğer tariflerinize başladım, sırasıyla teker teker günlük hayatıma dahil etmeye çalışacağım. Çalışan bir anne olmanıza rağmen az kalan vaktinizde blogunuzla ilgilenip bizimle paylaştığınız tüm bilgiler için teşekkür ederim. Vaktiniz bereketlenir ve sağlıklı bir hayat yaşarsınız inşaAllah ailenizle beraber.
Amin Emine hanım, siz de 🙂 yazdıklarım şifalara vesile olsun inşallah
Elinize sağlık,
Biliginize ve emeğinize çok güvendim ve takip edeceğim. Sevgiler…