Hamilelikte B12 Eksikliği Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

hamilelikte-b12-eksikligiHamilelikte folik asitin yani B9 vitaminin önemi çok vurgulanıyor, fakat B12 vitamini eksikliğinin de çok yaygın, ve bebeğin sinir sisteminin gelişimi için çok önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Yeterince et, yumurta ve süt ürünü tüketmeyen kadınlarda B12 eksikliği riski yüksektir.  Klinik B12 eksikliği, kısırlığa veya sürekli tekrar eden düşüğe sebep olabilir.  Hamileliğin başlangıcında ve hamilelik sırasında B12 eksikliği, bebeğin sinir sisteminin gelişimini olumsuz etkileyerek spina bifida gibi nöral tüp kusurlarına yol açabilir, ve erken doğuma sebep olabilir.

İrlanda’da yapılan bir araştırmada, hamilelik öncesinde B12 seviyesi en düşük (<150ng/L) olan kadınların, B12 seviyesi yüksek olan kadınlara kıyasla bebeklerinde nöral tüp defekti görülme riskinin 5 kat daha fazla olduğu gözlenmiş. B12 eksikliği daha orta derecede (<250ng/L) olan kadınlarda ise bu riskin, B12 seviyesi daha yüksek olan kadınlara göre 2.5-3 kat daha fazla olduğu gözlenmiş.



Nöral tüp defektleri, sinir sisteminin merkezini oluşturan beyin ve omurilikte görülen kusurlara verilen addır. Doğumda görülen en yaygın nöral tüp defektleri, spina bifida ve anansefalidir (anencephaly). Spina bifida, omuriliğin çevresindeki dokuların tam kapanmaması nedeniyle oluşur, ve kısmi felce neden olabilir. Anansefali ise beyin ve kafatasının yetersiz gelişmesi durumudur.

B12 eksikliği, yeterince et ve hayvansal ürün tüketmemek nedeniyle oluşabileceği gibi, bağırsaklarda B12 emiliminin yetersiz olmasından da kaynaklanabilir. Mide asitleri, B12nin bağlı olduğu besin proteinlerinden ayrılmasını sağladığı için, mide yanması için kullanılan ve mide asidini azaltan ilaçlar (anti-asitler) B12 emilimini olumsuz etkileyebilir.

B12 vitamini eksikliği kansızlığa sebep olabileceği gibi, sinir sistemini de olumsuz etkilediğinden, yorgunluğa, unutkanlığa, ve hatta ciddi eksikliklerde depresyona bile sebep olabilir.

Özellikle az hayvansal besin tüketiyor iseniz, veya sık sık anti-asit mide ilacı kullanıyorsanız, B12 seviyenizi ölçtürmenizde fayda var. B12 eksikliği tehşisi konulursa, tedavi için önce mutlaka doktorunuzla görüşünüz. Eksikliğiniz ciddi seviyede ise ve henüz hamile değil iseniz, doktor B12 iğnesi vurdurarak eksikliğinizi kapatmanızı önerebilir. Daha az ciddi eksikliklerde vitamin takviyesi kullanılabilir, veya beslenme şekli düzeltilebilir.

Ciğer, kırmızı et, balık, süt, peynir ve yumurta, B12 vitamini açısından en zengin besinlerdendir.

Sağlıklı günler!

 

Kaynaklar:
“Low Levels of Vitamin B12 May Increase Risk for Neural Tube Defects” http://www.nih.gov/news/health/mar2009/nichd-02.htm
“Effects of folate and vitamin B12 deficiencies during pregnancy on fetal, infant, and child development.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18709885
http://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
http://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy
http://www.webmd.com/baby/news/20090302/birth-defects-linked-to-low-vitamin-b12
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12

 

1 yorum

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */