Bazı greyfurt türlerinin çok mayhoş bir tadı varken bazıları ise oldukça tatlı ve lezzetlidir. Peki, greyfurtun yararları ve yan etkileri hakkında neler biliyorsunuz? Hamilelikte greyfurt yenir mi? Burada hamilelikte greyfurt yemeden önce farkında olmanız gereken şeylerin listesini bulabilirsiniz.
Özetle, ilaç kullanmıyorsanız, ve alerji, reflü veya böbrek rahatsızlığı gibi sıkıntılar yaşamıyorsanız greyfurt yemeniz son derece sağlıklı – detaylar ise aşağıda 😉
Hamilelikte greyfurt yemeden önce dikkat edilmesi gerekenler:
Eğer düzenli olarak kullandığınız bir ilaç var ise greyfurtu öğünlerinize dahil etmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Greyfurt birçok ilacın etkisini değiştirir ve özellikle şeker ve kolesterol metabolizmaları ve karaciğer enzimleri üzerinde etkileri vardır. Greyfurtun tek başına etkileri gayet sağlıklıdır, fakat ilaçlarla etkileşimleri olumsuz olabilir.
Böbrek rahatsızlıkları olanlar ve reflü yaşayanlarda greyfurt rahatsızlıklara sebep olabilir.
Ayrıca, daha önce narenciyelere alerji yaşadıysanız hamileliğinizde greyfurt tüketmekten uzak durmanız gerekebilir.
Diğer tüm meyveler gibi içerdiği meyve şekerinden dolayı greyfurtu da aşırıya kaçmadan tüketmek gerekiyor. Fruktoz olarak da bilinen meyve şekerinin aşırı miktarlarda tüketildiğinde sağlığa zararlı olduğu biliniyor.
Greyfurt yemenin sağlığa faydaları:
En zengin C vitamini kaynaklarından biridir. Greyfurt lif, potasyum, pektin ve pek çok besleyici öğe açısından zengindir.
Greyfurtun bazı bileşenleri yüksek oranda antioksidandır. Greyfurt ne kadar olgunsa, içeriğinde o kadar antioksidan bileşen vardır.
Sahip olduğu yüksek orandaki lifler ve düşük glisemik endeks ile metabolizmayı hızlandırır.
Kalsiyum, A vitamini ve magnezyum içerir ve yüksek oranda enerji verir.
Tüm bu özellikleri vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu inflamasyonu engellemeye yardımcı olur.
İçerdiği yüksek potasyum kalp sağlığını olumlu etkiler.
Greyfurttaki sitrat tuzu idrardaki kalsiyumu bağlayarak ve idrarın asitliğini artırarak böbreklerde kalsiyum oksalat taşlarının oluşmasını engeller.
Greyfurt suyu yüksek kolesterol, damar sertleşmesi, sedef hastalığı ve obezite gibi bozuklukların tedavisine katkıda bulunur.
İçindeki bitkisel kimyasal bileşikler ve limonin tümor büyümesini yavaşlatır.
Hamilelikte greyfurt yenir mi?
Zengin besin değeri ve içeriği greyfurtu hamilelik için oldukça hoş karşılanan bir meyve yapıyor. Fakat onun bir özelliği bu dönemde greyfurtu tam bir yıldız yapıyor. Greyfurtun, hamileliğin getirdiği farklı 3 aylık dönemlerdeki farklı pek çok rahatsızlığı tek başına tedavi etme potansiyeli var. Peki bu rahatsızlıklar neler:
Preklampsi
Gebeliğin 20. haftasından sonraki yüksek kan basıncı ve idrarda ürin çıkması preklampsi olarak bilinir. Preklampsi, bebek doğmadan önce plasentanın rahimden erken ayrılmasına, yoğun vajinal kanamaya, karaciğer yırtılmasına, nadiren de bebek ölümlerine neden olabilir. Greyfurt içerdiği potasyum ve likopen ile preklampsinin önlenmesine katkıda bulunur.
Sabah bulantısı
Sabah kahvaltılarından sonra greyfurt yemek hamilelikte çok sık görülen kusma isteğini azaltabilir.
Diyabet ve metabolik sendrom
Gebeliğe bağlı diyabet sıklıkla yüksek kilolu bebek doğumuna ve doğum komplikasyonlarına neden olur. Greyfurtta düşük oranda şeker olması onu hamilelikte tüketmek için oldukça uygun bir meyve yapıyor.
Ödem
Özellikle hamileliğin son üç ayında vücudun farklı bölgelerinde ödem ve şişkinlik görülmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu şişkinlik vücudun fazla su tutmasından kaynaklanır. Greyfurtun içindeki C vitamini ve bioflavonoidler vücuttaki fazla su tutulmasını önemli ölçüde azaltır.
Kabızlık ve su kaybı
Lif açısından zengin olması greyfurtu kabızlık için mükemmel bir meyve yapıyor. Hamilelik vücutta sindirim hızını düşürdüğü için bu dönemde kabızlık oldukça sık görülen bir şikayettir. Bu sindirim sistemi sorununuz için öğünlerinize greyfurt ekleyebilirsiniz. Bununla beraber hamilelikte özellikle yaz boyunca yaşanan su kaybı içinde greyfurt ideal bir çözüm olabilir. Greyfurt yüzde 91 ile en fazla su içeren meyvelerden bir tanesidir ve elektrolit ile doludur. Greyfurt hem kabızlık hem de su kaybı sorunları için harika bir meyvedir.
Sonuç olarak ilaç kullanmıyorsanız, ve alerji, reflü veya böbrek rahatsızlığı gibi sıkıntılar yaşamıyorsanız greyfurt yemeniz son derece sağlıklı – afiyet olsun, şifa olsun! 🙂
Kaynak: http://www.momjunction.com/articles/is-it-safe-to-eat-grapefruit-during-pregnancy_00346439/
Yorum yap