Hamilelikte bitki çayı içmek zararlı mıdır?
Çok fazla miktarlarda almadığınız sürece hamilelikte bitki ve meyve çaylarının büyük çoğunluğunun tüketiminin bir sakıncası yoktur.
Günde bir ya da iki fincan bitki veya meyve çayı içmenizin bir zararı olmaz. Hatta normalde içtiğiniz kahve yerine bu çayları tercih ederseniz aldığınız kafein miktarını azaltmanıza yardımcı olabilirler. Fakat yeşil çay bir miktar kafein içerebileceğinden yeşil çayı nadir tüketmeniz daha iyi olur.
Her gün aynı bitki çayını içmemeye özen gösterebilirsiniz. Bitkisel çaylar bitkisel ilaçlarda kullanılan aynı bitkisel kimyasalları içerebilir. Bu yüzden farklı lezzetleri deneyin, çay menünüzde çeşitlilik olsun.
Hamileliğiniz boyunca yemeklerde kullandığınız bitkilerle yaptığınız çayların güvenli olduğu gibi bir genel düşünce vardır. Ancak, hamileliğinizde adaçayı ve maydanoz çayı tüketmemelisiniz.
Adaçayı yüksek kan basıncı ve düşüğe neden olabilen tüjon(thujone) içermektedir. Eğer çok yüksek miktarlarda alınırsa maydanoz çayı da düşük riskini artırır ve bebeğiniz gelişimini etkileybilir. Buna karşın aşırıya kaçmadan yemeklerinizde taze ya da kurutulmuş adaçayı ve maydanoz kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Bazı bitki çaylarında aşırıya kaçmamakta fayda var. Kediotu uyumanıza yardımcı olduğu söylenen pek çok karışımda bulunur. Ancak, uzmanlar hamilelikte kediotundan uzak durulmasını söylerler. Eğer içmeyi tercih ederseniz bile günde bir fincandan daha fazla içmemeye ve altı haftadan uzun bir süre boyunca her gün içmemeye özen göstermelisiniz. Hamileliğiniz boyunca hiçbir bitki çayını sürekli içmemeniz tavsiye edilir.
Kediotu aynı zamanda antidepresanların vücuttaki çalışmasını etkileyebilir. Eğer, depresyon için antidepresan kullanıyorsanız, kediotu içeren bitki çaylarından sakınmalısınız.
Papatya çayı uykusuzluk, anksiyete, bulantı ve sindirim sorunları için sıklıkla tavsiye edilir. Eğer bir uyku problemi yaşıyorsanız, yatmadan önce bir fincan papatya çayı içmek sizi rahatlatır ve uyumanıza yardımcı olur. Ancak, papatya çayını da çok içerseniz ters etki yapıp sizi uyanık tutabilir.
Bazı uzmanlar hamilelikte çok sık papatya çayı tüketilmemesi gerektiğini söyler. Çok nadir de olsa, aşırı papatya çayı tüketimi ile bebeklerde dolaşım probleminin bir bağlantısı olabileceği söylenir. Aynı zamanda bazı polenlere karşı alerjiniz varsa papatya çayına karşı daha hassas olabileceğiniz ve etkilenebileceğiniz aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Bazı anne adayları hamileliğinin 32. haftasından itibaren doğuma hazırlanmalarına yardımcı olması için ahududu yaprağı çayı içerler. Uzmanlar bu konuda hem fikir olmasa da ahududu yaprağı çayının karın kaslarını güçlendirerek sizi doğuma hazırlayacağına, doğumu tetikleyeceğine dair bir inanış vardır.
Eğer 40 haftayı geçtiyseniz, doğumu tetiklemek için çok fazla ahududu yaprağı çayı içmeniz tavsiye edilmez, bazı anneler bunun çok güçlü kasılmalara neden olduğunu söylerler ve güçlü kasılmalar doğum sırasında bebeğinizin stres yaşamasına sebep olabilir.
Ben 40. haftada bebeğim hala gelmiyor gibi göründüğü için sabırsızlandım ve ahududu yaprağı da içeren böğürtlen çayı içmeye başladım, ve sancım başladı başlamasına ama 45 saat sürdü! Yani olayları doğal seyrine bırakmak en doğrusu olacaktı herhalde, sonuçta bebeğin 42. haftada da doğması normal sayılıyor.. Normal doğum deneyimimin tamamına ve aldığım derslere buradan ulaşabilirsiniz..
Unutmayın, en sağlıklı yol, hiçbir şeyde aşırıya kaçmamak.. Sağlıklı doğumlar ve sağlıklı bebekler!
Yorum yap