Hamilelikte üşüme ne zaman ciddiye alınmalıdır?

hamilelikte üşümeBen genel olarak çok üşüyen bir insan olarak hamileliğimde de çok üşüdüm.. Sizin de hamileliğiniz boyunca aklınızdan geçen binlerce sorudan biri de “Hamilelikte üşüme, titreme neden olur, normal midir?” olabilir.  Benim hamileliğim sırasında panik halinde googleda aratıp daha da panik olduğum durumların %99’u aslında önemsiz şeyler çıktı, bu yüzden rahatlamaya ve pozitif düşünmeye çalışın. Ama nadir de olsa bazı durumlar endişe verici olabiliyor ve özel dikkat gerektirebiliyor.

Hamilelikte üşümek normal midir?
Eğer kocanız tişörtle gezerken siz kazakla geziyor iseniz kendinizi anormal hissedebilirsiniz, ama buna fazla takılmayın, erkeklerin vücut ısısı kadınlardan biraz daha yüksek oluyor ne de olsa.. Aslında hamileler genelde sıcaklamaya daha yatkındır. Yüksek seviyede salgılanan kadınlık hormonları metabolizmayı hızlandırır, bu da vücudun daha fazla ısı üretmesine neden olur. Vücut serinlemek için solunumu hızlandırır, terlemeyi artırır ve bacaklara daha fazla kan pompalar. Fakat bazı durumlarda vücudunuzun serinlemek için yaptığı bu değişiklikler fazla gelerek üşüme gibi bir sonuca neden olabilir, özellikle akşamları, geceleri ve el ve ayaklarda üşüme olabilir.

Nadir olmakla beraber bazen hamilelikte üşümek, yeterince kalın giyinmemek gibi basit bir nedenden öte, yetersiz beslenme, kilo kaybı, kansızlık, tiroid problemleri veya enfeksiyon gibi durumların belirtisi de olabilir, ama endişelenmeyin, bunların hepsi rahatlıkla tedavi edilebilen durumlardır. Bu yazımda bu konularda araştırıp bulduklarımı özetlemeye çalıştım.


Kansızlık, Demir & B12 eksikliği
Kadınlarda demir ve B12 eksikliği ülkemizde çok yaygın. Demir eksikliği tüm vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilememesi anlamına geliyor. Oksijen bebeğinizi normal gelişimi sürecinde çok büyük bir öneme sahip olduğundan vücuttaki demir seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutmak çok önemlidir. Düşen oksijen seviyesi metobolizmayı yavaşlatarak üşümenize sebep olabilir. Doktorunuz hamilelikte zaten kan değerlerinizi kontrol etmelidir ve gerekirse size demir ve B12 takviyesi tavsiye etmelidir. Şurup değil hap kullanmayı tercih edin; şuruplarda paraben gibi zararlı koruyucular oluyor.

Yetersiz beslenme
Bazı kadınlar özellikle mide bulantısı, sabah bulantısı yaşadıkları zamanlar bir şeyler yemeyi reddederler. Bu vücudun ihtiyacı olan enerjiyi alamamasına neden olur ve vücut kendisini yeteri kadar ısıtamaz. Hamilelikte üşümenizin beslenmeye bağlı bir diğer nedeni ise sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ya da diyete sahip olmamanız olabilir. Hamile bir kadının diyetinde pek çok vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein olmalı. Doktorunuzun da size bahsedeceği tehlikeli gıdalar (iyi pişmemiş balık, pastorize edilmemiş çiğ süt ve çiğ yumurta gibi) besinlerden uzak durarak, ama bol protein, vitamin ve mineral almayı da ihmal etmeyerek, dengeli menüler yemeye özen gösterin. Tabağınızda çeşitli renkler olsun, çünkü farklı renkler, farklı vitamin ve mineraller demektir ;). Bulantınız size engel oluyorsa, yiyebildiğiniz şeylerden dengeli menüler oluşturmaya çalışın.

Kilo kaybı
Kilo kaybı özellikle hamileliğin ilk üç aylık döneminde anne adaylarının çok fazla sabah bulantısı yaşadıkları zamanlarda olur. Bu da vücuttaki yağ oranının azalmasına ve vücuttaki enerji kaynaklarının tükenmesine neden olur. Bu durumda kadınların üşümeleri normalidir. Hamilelikte kadının kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için koruması gereken bir kilo miktarı vardır. Genel olarak hamile kadınlar ilk üç aylık periyotta 1 kilo alırlar, sonrasında ikinci ve üçüncü üç aylık periyotlarında bunun üstüne 5’er kilo daha eklerler. Bu kilo alımı sağlanırsa vücut sıcaklığı da olması gereken düzeyde seyredecektir. Eğer hamileliğinizde kilo kaybettiğiniz veya yeteri kadar almadığınızı fark ederseniz, kadın doğum uzmanınıza görünmeniz iyi olabilir. Sizi direk bir diyetisyene yönlendirebilir ya da takip etmeniz gereken bir diyet programı verebilir.

Tiroid problemleri
Sürekli üşümüş hissetmek tiroid yetmezliğinin bir işareti olabilir. Bu durumlarda tiroid bezi yeteri kadar tiroid hormonu salgılayamaz. Bu durum hamilelikte yaşanırsa bebeğin gelişiminde gecikmelere neden olabilir. Araştırmalar tiroid bezi yetmezliği yaşayan annelerin doğurduğu bebeklerin daha düşük IQ’ya sahip olduklarını ve psikomotor işlev bozuklukları yaşayabileceklerini gösteriyor. Ama endişelenmeyin, bu durum özel bir hormon tedavisi uygulanarak iyileştirilebilir. Tiroid hormonu eksikliğinin diğer semptomları ise yorgunluk, tembellik, kendini zinde hissetmeme, ve açıklanamaz kilo alımı veya kaybı olabilir. Hamilelik sırasında doktorunuzun zaten tiroidinizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için birkaç basit kan testi istemesi gerekir, bu konuyu da doktorunuza danışabilirsiniz.

Enfeksiyon
Sürekli üşümenin bir diğer sebebi ise böbrek enfeksiyonu gibi vücuttaki ilerlemiş bir enfeksiyon olabilir. Ancak böyle bir durumda ateş, mide bulantısı, kusma gibi diğer semptomlar da yaşarsınız. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız acilen doktorunuzla görüşmelisiniz.

Hamilelikte Üşüme Nasıl Önlenebilir?
Sağlıklı, karbonhidrat, protein, vitaminler ve mineraller, özellikle kalsiyum ve folik asit bakımından zengin bir beslenme programı takip ederseniz hamilelikte üşümenin önüne geçme şansınızı artırabilirsiniz. Çeşitli çeşitli gıdalar tüketmeye çalışın, sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek tip beslenmeyin. Hamilelikte bazı temel gıdaların eksikliği bebeğinizin anne karnındaki normal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir ve bazı doğuştan hastalıklara neden olabilir.

Hamilelikte aldığınız kaloriye dikkat etmelisiniz. Hamilelikte çok fazla kilo almak çok az kilo almak gibi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. “Sen iki can taşıyorsun, iki kişilik yemelisin” gibi popüler söylemler çok doğru olmuyor. Günlük almanız gereken 1800-2000 kaloriye 100-300 kalori ilave etmek yeterli. Eğer beslenmenizi dengeli zengin bir şekilde yaparsanız endişeleneceğiniz bir şey kalmıyor.

Başka Annelerin Tecrübelerinden;
“Ben genellikle vücut ısısı yüksek birisiyim ve dışarıda kutup soğukları yoksa her sıcaklıkta mutluyumdur. Ancak, hamile olduğumu fark etmeden önce bile yazın ortasında donacakmışım gibi hissediyordum. Yazın üstümde kalın sayılabilecek bir kazak ve kot pantolonla voleybol oynarken terlemiyordum bile. O zaman bir sorun olduğunu fark ettim ve doktora gitmeye karar verdim. Doktora hamileyken bu şekilde üşümem normal mi diye sorduğumda hamileyken vücutta olan bazı semptomların normal olduğunu ve üşümenin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Hamilelik sonrası üşümem tamamen geçti ve endişeleneceğim bir durum kalmadı. Her anne adayı hamileyken çok farklı deneyimler yaşayabiliyor ve bu da doğumun mucizelerden biri sanırım…”

Ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini en iyi kendiniz anlayabilirsiniz. Eğer sağlıklı bir şekilde beslenmenize ve kendinize dikkat etmenize rağmen sürekli üşümüş hissediyorsanız doktora gitmeyi ertelememenizde fayda var. Üşümenin gerçek sebebini tespit etmek hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Dolayısıyla böyle bir sorun yaşadığınızın farkına varırsanız, bir kadın doğum uzmanına hemen görünmeniz iyi olabilir. Muhtemelen bazı testlerden geçip sürekli üşümenizin nedenini tespit edecekler ve size en uygun tedaviyi uygulayacaklardır. Kendinize her açıdan çok iyi bakın ki sağlıklı ve güçlü bir bebek dünyaya getiresiniz.

Sağlıklı bir hamilelik ve doğum geçirmeniz, ve bebeğinizi en sağlıklı şekilde kucağınıza almanız dileklerimle!

Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur 🙂  Kanser araştırmacısı bir anne olarak bilimden edindiğim faydalı bilgileri sitemde paylaşıyorum. Bu faydalı bilgileri kaçırmamak, çocuğunuzun sağlığı için bilimdeki son gelişmeleri takip etmek için Facebook sayfamı beğenebilirsiniz 🙂

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */