Hamilelikte vajinada yanmanın birkaç sebebi olabilir, ve hepsi için doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. Bu olası sebeplerden hangisini yaşıyor olabileceğinizi daha iyi anlamanız için her sebebin en yaygın belirtilerini ekliyorum; (detaylar aşağıda)
- Mantar enfeksiyonu; yoğun, beyaz, peynirimsi akıntı, kaşıntı, şişlik ve ağrı, cinsel ilişki sırasında yanma hissi
- Bakteriyel enfeksiyon; beyaz, gri, ya da sarı ve balık kokulu akıntı, kaşıntı, şişlik ve ağrı
- Vajinal varis; özellikle yürürken veya cinsel ilişki sırasında artan acı, ağrı, rahatsızlık veya ağırlaşma hissi, bölgede varis oluşumları
- İdrar yolu enfeksiyonu; alt karında ağrı, sık idrara çıkma, idrar sırasında yanma hissi, bulanık veya kanlı idrar
- Viral enfeksiyon; bölgede yanma ve uçuk benzeri oluşumlar
- İncinme; cinsel ilişki sırasında ani acı ve yanma hissi, kanama
- Pelvik taban zayıflığı; idrar kaçırma, gaz kaçırma, ilişki sırasında rahatsızlık
- Vajinal kuruluk; cinsel ilişki sırasında zorlanma, yanma ve kuru his
Mantar veya bakteri enfeksiyonu
Eğer bu belirtilere dayanarak vajinal mantar veya bakteri enfeksiyonundan şüpheleniyor iseniz bu durum oldukça yaygındır (özellikle değişen hormonlar sebebiyle hamilelikte) ve sebepleri şunlar olabilir;
- Menopoz öncesi dönemde asidik olması gereken bu bölgede bazik sabun kullanarak bölgenin pH değerinin bozulması
- Ağrı kesici veya antibiyotik kullanımı sebebiyle bölgedeki dengenin bozularak Candida gibi mantar türlerinin veya Pseudomonas gibi zararlı bakteri türlerinin baskınlık kazanması
- Sıkı giysiler, sentetik iç çamaşırları gibi sebeplerle bölgenin nemli ve havasız kalması
Eğer bahsedilen belirtiler ve etkenler sebebiyle mantar veya bakteri enfeksiyonu olasılığını yüksek buluyor iseniz birkaç doğal yöntemle bu enfeksiyondan kurtulabilirsiniz. Normalde vajina içine uygulanan veya ağızdan alınan ilaçlar reçete edilir, fakat hamilelikte bunlar bebeğe zarar verebileceğinden önce 2-3 gün aşağıdaki doğal yöntemleri denemek isteyebilirsiniz. Doktorunuza mutlaka görünün, ve yazdığı ilaçları almadan önce 2-3 gün aşağıdaki yöntemleri denemek istediğinizden kendisine bahsedin.
- Bol bol yoğurt ve kefir (ev yapımı veya mümkün olduğunca doğal) tüketerek vücudunuzdaki sağlıklı bakterileri destekleyin ve zararlı bakteriler ve mantarlara karşı baskınlık kurmalarını sağlayın.
- Şekeri ve basit karbonhidratları birkaç gün keserseniz enfeksiyon büyük ihtimalle geçecektir, çünkü özellikle mantar türleri şeker ve karbonhidratlı beslenme ile daha hızlı ürer.
- Pamuklu iç çamaşırı ve rahat giysiler giyin. Bölgenin havalanması için evde iken gecelik veya etek ile dolaşın. Gece de gecelikle ve iç çamaşırsız yatın.
- Kuruluk ve kaşıntıyı rahatlatmak için bölgenin dış kısmına zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı sürün.
- Ağrı kesici kullanmayın. Antibiyotiğe başlamış idiyseniz normal dozu tamamlamadan bırakmayın, ama bir yandan yukarıdaki yöntemlerle yoğurttan faydalanarak sağlıklı bakterileri destekleyin.
- Parfümlü, kokulu, kimyasal içeren temizlik ürünleri veya tuvalet kağıtları kullanmayın.
- Akıntıya karşı ped kullanma ihtiyacı hissederseniz sentetik pedler yerine birkaç kat kağıt havlu kullanın.
- Bölgeyi asla normal sabun ile yıkamayın. Yalnızca suyla yıkayın.
- Eğer özellikle mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, bölgenin DIŞ KISMINI Ketoral veya Nizoral gibi bir mantar şampuanıyla yıkayın. Bu işlemi duş sırasında biraz bekleterek yapabilirsiniz. Bu şampuanlar da zararlı kimyasallar içerdiğinden çok sağlıklı değildir, ama vajinanıza bir ilaç kapsülü yerleştirmekten veya ağızdan haplar almaktan daha iyi bir seçenektir.
- Eğer bu yöntemleri 2-3 gün denediğiniz halde iyileşme görmüyor iseniz mutlaka doktorunuza danışın.
Vajinal varis
Eğer vajinal varis belirtilerine sahip iseniz, doktorunuza bu durumdan bahsedin. Hamilelik sırasında bölgeye binen ekstra yük sebebiyle vajinal varis oluşumu yaygındır. Tam olarak tedavi edilemez fakat bazı yöntemlerle rahatlama sağlanır;
- Uzun süre oturmaktan kaçının, sık sık ara verip kısa yürüyüşler yaparak bölgedeki kan dolaşımını arttırın.
- Mümkün olduğunda istirahat araları vererek ayaklarınızı yukarı kaldırarak 20-30dk uzanın. Böylece bölgeye olan baskıyı azaltın.
- Dolaşımınızı ve damarlarınızı desteklemek için bol bol C vitaminli meyveler ve kemik suyu tüketin. Bol su için, balık ve zeytinyağı tüketin.
- Kabız olmak bölgeye ekstra yük bindireceği için kabız yapabilecek, yağ ve şeker oranı yüksek hazır gıdalardan uzak durun.
- Biber ve hardal gibi baharatlı yiyeceklerden kaçının. Kahve, sigara ve alkolden uzak durun (hamilelikte zaten bunları yapıyor olmalısınız).
- Alaturka tuvalet kullanmayın, tuvalette fazla oturmayın, ve çömelme pozisyonundan mümkün olduğunca uzak durun.
İdrar yolu enfeksiyonu, viral enfeksiyon veya İncinme
İdrar yolu enfeksiyonları da özellikle hamileliğin ilk yarısında oldukça yaygındır. İdrar yolu enfeksiyonundan, viral enfeksiyondan veya bir incinme durumundan şüpheleniyor iseniz bir an önce doktorunuza başvurunuz. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde ve önlenmesinde Amerika’da turna yemişi (cranberry) ve suyu yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de artık bulunabilmektedir. Bu konuda da doktorunuza danışabilirsiniz.
Pelvik taban zayıflığından şüpheleniyorsanız kegel egzersizleri yapmanızda fayda var. Kegel egzersizleri, yani pelvik taban egzersizleri, rahim, vajina ve idrar kesesini destekleyen kasların kuvvetlenmesini sağlar. Kasmanız gereken kaslar, idrarınızı yaparken yarıda durup tutmak için kullandığınız kaslardır. Hamilelik boyunca günde 3 kere 15 kegel egzersizi yapılması tavsiye edilir, çünkü bu egzersiz hem bebeği taşıyan kasları güçlendirir, hem doğumu kolaylaştırır. Otururken, yatarken, otobüsteyken vs. bu egzersizi yapabilirsiniz.
Vajinal kuruluk yaşıyor iseniz de çözüm çok basit ve doğal; zeytinyağı! Normalde kondom ile beraber yağ bazlı kayganlaştırıcılar kullanılmaz, çünkü kondomun bozulmasına sebep olabilir ve hamilelik olasılığına sebep olur. Fakat zaten hamile iseniz kondom kullanmanız gerekmediğinden zeytinyağı kullanabilirsiniz; cam şişeden olmasında fayda var..
Eğer akıntınız var ise farklı akıntı türlerinin farklı anlamları konusunda şu tabloyu da bir incelemek isteyebilirsiniz;
Akıntı türü | Ne anlama gelebilir | Diğer belirtiler |
Şeffaf | Yumurtlama dönemi, cinsel tahrik olma durumu veya hamilelik | Bazı kadınlarda yumurtlama sırasında tek taraflı hafif ağrı |
Yoğun, beyaz, peynirimsi | Mantar enfeksiyonu | Kaşıntı, şişlik ve ağrı, ağrılı cinsel ilişki |
Beyaz, gri, ya da sarı ve balık kokulu | Bakteriyel enfeksiyon | Kaşıntı veya yanma, kızarıklık ve vajina veya vulvada şişlik |
Pembe | Doğumdan sonra rahim duvarının dökülmesi (loşi akıntısı) | |
Bulanık veya sarı | Belsoğukluğu (Gonore, Cinsel yolla bulaşan hastalık) | Adet dönemleri arasında kanama, idrar kaçırma, pelviste ağrı |
Kötü kokulu, köpüklü, sarı veya yeşilimsi | Trikomoniyaz (Cinsel yolla bulaşan hastalık) | İdrar sırasıda ağrı ve kaşıntı |
Kanlı veya kahverengi | Düzensiz adet döngüleri, implantasyon (bebeğin tutunması) kanaması ya da, nadiren serviks veya endometrium kanseri | Anormal vajinal kanama, pelviste ağrı |
Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur ve bir an önce rahatlarsınız! Sağlıklı hamilelikler!
Eşim hamile ve ilişkiye girdiğim zaman acı çok ve kaşıntı var
En yüksek ihtimalle mantar enfeksiyonudur, burada bahsettiğim çözümleri deneyebilirsiniz. Ama özellikle de 1-2 günden fazla devam ederse bir doktora görünmesinde fayda olacaktır.
17 haftalik hamileyim ve vajnamda yanma we idrar yaprkn aciyor neden ola bilir
enfeksiyon olabilir bir an önce doktora görünün!