Doğal yaşamda Hindistan cevizi yağı ne işe yarar?

hindistan-cevizi-yagi-kullanimHindistan cevizi yağının doğal yaşamın olmazsa olmazı haline gelmesini sağlayan birçok özelliği var; cilt tarafından çok hızlı emiliyor, güzel kokuyor, ve içerdiği sağlıklı yağ asitleri nedeniyle bir ‘süper gıda’ olarak görülüyor. Ayrıca mantar, bakteri ve virüslerin üremesini önlüyor. Oda sıcaklığında katı olan bu harika yağ, elinize aldığınızda vücut sıcaklığında eriyiveriyor, ve yüksek sıcaklıklarda da yapısı bozulmuyor.

Birçok kişisel bakım ürünü parabenler gibi kimyasallarla dolu olduğu için yerlerine Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar koymak çok daha sağlıklı oluyor.



İşte doğal yaşama geçişte Hindistan cevizi yağı için kullanım alanları;

1) Makyaj temizleyici: Kulağa inanılmaz gelse de Hindistan cevizi yağı suya dayanıklı (waterproof) maskarayı bile çıkarıyor! Ben makyajımı ıslak bir pamuğa Hindistan cevizi yağı sürerek çıkarıyorum, sonra yüzümü yıkıyorum.

2) Bebe yağı: Bebe yağı denilen yağ petrol ürünü olduğu için ben bebeğime masaj yağı olarak organik Hindistan cevizi yağı kullanıyorum. Hem cildi hemen emiyor, hem doğal, hem de çok güzel kokuyor!

3) Pişik kremi: Bebek pişik kremlerinde de parabeler hala yaygın olarak kullanılıyor maalesef. Parabenler gibi kimyasallardan kaçınmak için doğal pişik kremi tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

4) Güneş kremi: Hindistan cevizi yağı tek başına SPF 4 gücünde bir güneş kremi etkisi yaratıyor. Eğer daha güçlü bir korunma isterseniz, yaklaşık SPF 15 gücünde bir güneş kremi elde etmek için bir bardak Hindistan cevizi yağına 2 çorba kaşığı çinko oksit ilave ederek kullanabilirsiniz. Çinko oksit, pişik kremlerinin olduğu gibi birçok markanın güneş kremlerinin de aktif maddesi, fakat maalesef piyasadaki güneş kremlerinde bir sürü kimyasal ilavesi oluyor. (detaylı tarif)

5) Çatlakları önlemek için: Çatlakları önlemek için Hindistan cevizi yağı mucizeler yaratıyor! Özellikle hamilelikte oluşabilecek çatlakları önlemek ve kaşıntıları rahatlatmak için birebir. (bakınız: Hamileliğimi nasıl çatlaksız atlattım?)

6) Krem deodorant: Hindistan cevizi yağına eşit miktarda karbonat (veya hassas ciltler buğday nişastası da deneyebilir) karıştırıp, birkaç çay kaşığı da lavanta veya gül gibi güzel kokulu yağlardan ilave edip bu karışımı doğal bir krem deodorant olarak kullanabilirsiniz. (detaylı tarif)

7) Diş macunu: Doğal diş macunu olarak Hindistan cevizi yağının içine macun kıvamına gelecek kadar karbonat ilave edip, tadını güzelleştirmek için nane yağı, limon yağı veya tarçın yağı ekleyip, son olarak da stevia özü katarak tatlandırabilirsiniz. (detaylı tarif)

8) Bebeğin başındaki konak için: Bebeğinizin başına banyosundan 15dk önce Hindistan cevizi yağı sürüp, banyodan hemen önce ince bir tarakla konak derilerini kabartıp banyosunda da doğal sabunla yıkayarak konağın geçmesini sağlayabilirsiniz.

9) Saç maskesi: Saçlarınızın diplerine ve uçlarına Hindistan cevizi yağı sürüp, üzerine bir duş bonesi geçirip banyodan önce birkaç saat başınızda tutarak saçlarınızın hem gürleşmesine hem canlanmasına yarayan bir maske yapabilirsiniz.

10) Alzheimer’a karşı: Araştırmalar, her gün bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketmenin Alzheimer hastaları için fayda sağladığını gösteriyor. Hindistan cevizi yağının Alzheimer’a karşı koruyucu etki gösterdiği gibi, şeker hastalığı ve kolesterolü de önlediği gözlenmiş.

11) Dudak nemlendiricisi: Özellikle kış aylarında ve kuru iklimlerde kuruyan dudaklar için Hindistan cevizi yağı harika bir doğal çözüm. Dudaklarımızda kimyasallar olacağına yenebilen doğal ve faydalı bir yağ olması çok daha sağlıklı. Üstelik antiviral etkisi sayesinde uçuk oluşumunu da önlemesi muhtemel.

12) Tıraş sonrası nemlendirici: Piyasadaki tıraş sonrası balsamlar da paraben gibi zararlı kimyasalların maalesef hala sık kullanıldığı yerlerden. Eşim bunun yerine de Hindistan cevizi yağı kullanıyor.

13) Epilasyon/ağda sonrası nemlendirici: Cildi rahatlatan ve kaşıntıyı geçiren özellikleri Hindistan cevizi yağını bu amaç için de doğal bir çözüm haline getiriyor.

14) Body scrub: Hindistan cevizi yağını iri tuz veya şeker taneleriyle karıştırarak elde edeceğiniz body scrub ile banyoda cildinize masaj yaparak ölü deriden kurtulup cildinizi nemlendirebilirsiniz.

15) Ev yapımı sabunda: Evinizde sabun yapmayı sevenlerdenseniz, zeytinyağı gibi bir sıvı yağa ilaveten Hindistan cevizi yağı ilave etmek hem sabununuzun daha çok köpürmesini sağlar, hem kolay katılaşmasına yardımcı olur, hem de güzel koku katar.

16) Emzirirken yara oluşmasını önlemek için: Bu amaç için yaygın olarak lanolin isimli, hayvan derisinden elde edilen bir yağ kullanılıyor ama ben bu yağı fazla yapış yapış ve rahatsız edici buldum ve bebeğimin de yutmasını istemedim. Hindistan cevizi yağı ise hem etkili bir şekilde nemlendirerek yara oluşmasını önlüyor, hem daha hafif bir yapısı var, hem de bebeğin yemesi için sağlıklı bir yağ olduğundan yıkamak gerekmiyor.

17) El kremi: Bu enfes kokulu yağ, özellikle soğuk kış aylarında kuruyan elleri nemlendirmek için de ideal.

18) Vücut losyonu: Hindistan cevizi tüm vücuda nemlendirme amaçlı kullanılabiliyor, cildi besliyor, kuruluğu ve kaşıntıları önlüyor.

19) Tatlılarda ve yemeklerde: Hindistan cevizi yağı, yüksek sıcaklıklarda bile yapısı bozulmayan nadir bitkisel yağlardan olduğu için yemeklerde kullanmak için de ideal, ve özellikle tatlılara çok yakışıyor.

20) Demir döküm tavanızın bakımında: Demir eksikliği için doğal bir çözüm olarak demir döküm tava kullanımından bir başka yazımda bahsetmiştim. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir yağ olduğundan Hindistan cevizi yağı demir döküm tava bakımı için de ideal.

Peki nereden bulunur? Türkiye’de aktarlarda, gurme marketlerde ve Macrocenter’larda bulunuyor.  350ml’lik bir cam kavanozun fiyatı 35-50TL arası değişiyor – aslında evimizdeki bir sürü bakım ürününün yerini aldığını düşünürsek çok pahalı değil. Şansınız varsa Amerika’da daha ucuza ve daha çok miktarlarda almak mümkün. Organik ve soğuk sıkım olmasına dikkat edin, cam kavanoz da tercih sebebi 🙂

Sağlıklı günler!

Yorumlar

  • merhaba; o kadar bahsetmişsiniz ama hangi marka veya nereden aldığınızı yazmamışsınız rica etsem bu konuda yardımcı olabilir misiniz syg.

    • Reklam olmasın dedim, soğuk sıkım ve organik olduğu sürece marka önemli değil.. Türkiye’de ben bir tek The Life Co. markaya rastladım bazı aktarlarda ve macrocenterlarda..

  • Bebeğim 2 buçuk aylık öksüregi var onun için paylaşımda gördüm hindistan ceviz yagı bal un ılıl sekile karıştırılıp gazlı beze sürülüp göğsüne yapıstırın diye yazmışlar acaba bu karısımı bebegime yapabilirmiyim vucuduna zarar verirmi küçük olduğu için bilgi verirseniz sevinirim

    • Merhabalar, bu karışım ve özellikle bal çocuğunuzun cildinde alerji yaratır mı test etmek için önce gün içinde bileğine veya dirsek içine biraz sürüp 1 saat bekletip kızarma oluyor mu diye gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde test ettikten sonra bebeğinizin cildinde daha geniş bölgelere daha uzun süre uygulayabilirsiniz.

  • Çok güzel. 1 tek şampuan yerine kendim yapıp kullanabileceğim bir tarif bulamadım kullandığım şampuan gayet sade temizliğinden çok memnun değilim çünkü banyodan sonra saç diplerimde krem gibi beyaz bir artık kalıyor ama organik ve helal sertifikalı diye kullanıyorum. İçerikte her ne kadar Hindistan cevizi eldesi gibi doğal gibi görünen şeyler olsa da doğada doğal olarak bulunmayan her şey kanserojendir ve vücuda zararlıdır bu doğal maddelerden elde edilse bile. TeknolojiK işlemlerden geçirerek ekleme çıkartma ekstrakt elde etme vs benim için hiç biri sağlıklı değil ama ne yazıK ki tamamen kimyasallar içine doğduk şimdi yerine koyacak doğal malzeme bulamıyoruz

  • Merhaba;

    Doğallık ve bilimsel yaklaşımı bir araya getirdiğiniz yazılarınızı çok sevdim. Elinize sağlık. Ben de yakında doğum yapacağım. Şu aralar aklımda alınması gerekenler listesi dolanıp duruyor ve dönüp dolaşıp şampuan, pişik kremi gibi kimyasallara takılıyorum.

    Kendim için hindistancevizi yağı, balmumu ve aynı sefa yağı ile bir nemlendirici krem yapmıştım ve gündüzleri olmasa da geceleri yatarken yüzüme onu sürüyorum. (Balmumunun kokusuna gündüz katlanamıyorum açıkçası) Bu arada hamileliğim ilerleyince ve havaların da biraz ısınmasıyla kendimde bile pişik olmaya başladı. Önce evdeki pişik kremlerini kullandım, pek fayda etmediklerini gördüm. (Hadi pek diye abartmayayım, hiç fayda etmiyorlar bence) En sonunda bu nemlendiriciyi kendim de kullandım ve inanılmaz bir şekilde pişik kreminden daha etkili olduğunu gördüm. Sanırım bebeğe de hindistancevizi yağı, zeytinyağı gibi yağlar kullanacağım. Ancak şampuan kısmını henüz çözemedim ne yazık ki. Ayrıca ıslak mendil tarifiniz de son derece makul göründü. Sanırım onu da yapacağım.

    Göğüs uçları için dermatolog e vitamini kapsülü önermişti. Ben de kapsülü aldım. Ancak eve gelince içinde parabenlerin iki türünün olduğunu gördüm. Kullanmadım. Lanolinli kremi almayı düşünüyordum ama belki de önce hindistancevizi yağını denemeliyim.

    Teşekkürler bilgiler için.

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */