1) Bebeğiniz 2-3 aylıkken onu kendi kendine uyumaya alıştırın. Bunun sağlayacağı rahatlığı ne kadar vurgulasam azdır! Çünkü bebek küçükken bu fırsat kaçınca 4. aydan itibaren bebekler çok zor uyur hale geliyor, her akşam yatırma işi bir saatlik bir mücadele haline geliyor, ve yatır-kaldır veya Ferber gibi yöntemlerle saatler ve haftalar harcayarak bebeğe uyku eğitimi yapmak gerekiyor. Halbuki erken davranırsanız işiniz çok kolay; sadece bebeğiniz 3 aylık olmaya yaklaştığında onu yatağına derin uykuya dalmış bir şekilde değil, biraz daha erken koymaya başlayın, gözleri kayıyor olsun ama açık olsun, kendi kendine dalsın. Bebeğinizi bu şekilde yatağına git gide daha erken koyun. Sık sık oynarken uyuya kalması için fırsatlar yaratın. Mesela uyku saatine yarım saat kala yatağına koyun, ve dönecesini açın veya eline bir oyuncak verin. Sonunda ulaştığınız nokta şu olsun; bebeğinizin uyuması gereken saatten yaklaşık 20dk önce odasını perdeleri çekerek karartın, hafif bir anne karnı sesi veya müzik açın, kullanıyorsa emziğini verin, bebeğinizi yatağına koyun, ve odadan çıkın. Ağlarsa ilgilenin tabii, ama bu kadar küçük bebeklerde anneden ayrılma korkusu henüz başlamamış oluyor ve daha büyük bebekler gibi kendi kendilerine uyumaya karşı çıkmıyorlar.
2) Saçlarınızı kısaltmayı düşünün. Hamilelikte dolgunlaşıp güzelleşen saçlar malesef doğumdan yaklaşık 3 ay sonra çılgınlar gibi dökülmeye başlıyor. Ben her banyoda yumruk kadar bir tomar saçı toplayıp atmaktan ve evdeki saçlarımı süpürmekten sonunda bezdim ve bebeğimin 5 aylık olduğu sıralarda saçlarımı kısacık (Halle Berry kadar) kestim. (Evet saçlarımı uzun süredir kendim kesiyorum, bu konudaki tüyolarımı da yakında paylaşmaya çalışacağım.) Kestikten sonra da keşke daha önce yapsaymışım diye tühlendim. Çünkü yeni bir annenin kısa saçlarla duşta kazandığı vakte gerçekten ihtiyacı oluyor. Duş + saç kurutma olayım 30 dakikadan 5-8 dakikaya indi. Bebek bakarken uzun bir duşa vakit bulmak gerçekten zor oluyor. Üstelik duş 5 dakikalık bir iş haline gelince insan spor yapmaya da daha kolay motive oluyor.
3) İyi bir (mümkünse ikili) elektrikli pompaya yatırım yapın. Bu yatırım bebeğinizin sağlığı için çok önemli çünkü manuel veya iyi olmayan bir pompa sütünüzün azalmasına veya bitmesine neden olabilir! İşe döndüğünüz zaman süt pompalarken bebeğinizin emdiği sıklıkta ve aynı verimlilikte süt pompalayabilmek çok önemli, çünkü bunu başaramayınca ve az süt pompalayınca, annenin vücudu kendini ihtiyaca göre adapte ettiğinden otomatik olarak gelen süt azalıyor. Ben bunu mecburen manuel pompa kullandığım dönemlerde bizzat gözlemledim. Normalde Philips Avent ikili elektrikli pompa kullanıyorum ve çok kısa sürede bol miktarda süt pompalayarak çok verimli sonuçlar alıyorum.
4) Emzirme için rahat bir koltuğunuz ve sehpanız olsun. Ben IKEA’nın POANG koltuğu ve SVARTASEN sehpasını bu iş için çok sevdim. Özellikle emzirmenin daha uzun sürdüğü ve daha sık olduğu ilk aylarda bu şekilde kurduğum düzenek sayesinde, tabletimden epey kitap okudum ve internette bebekle ilgili araştırma yaptım. Ayağınızı uzatacak bir yerinizin olması da yorgunluk atmak için çok iyi oluyor.
5) Bebeğiniz için basit bir ev içi araba/puset edinmeyi düşünün. Bu da özellikle bebeğinizin henüz oturmaya başlamadığı ilk aylarda hayatınızı çok kolaylaştıracak birşey. Bizim bebek için ben yatay pozisyona getirdiğim arabasını rahat edeceği şekilde yün veya pamuk minderle destekliyorum, ve tepesine oyuncaklar asıyorum. Bu oyuncaklarla hem el becerilerini çok hızlı geliştiriyor, hem de kendi kendine epey oyalanıyor. Ayrıca onu evde istediğim yere rahatça götürebiliyorum, ve kendi kendine uykuya dalması için fırsat yaratmış oluyorum.
6) Bebeğiniz için bir kanguru edinin ve kendinize biraz vakit ayırmak istediğinizde onu kangurusuyla ufak bir gezintiye çıkmak için babasına paslayın. Babalar da bebekler de nedense kanguruları çok seviyor, bu da annelerin hayatını kolaylaştıracak bir fırsat yaratıyor.
Siz bu önerilerim hakkında ne düşünüyorsunuz? İlaveleriniz var mı? Yorumlarınızı bekliyorum!
Yeni babalara da var mı tavsiyeleriniz?
iyi fikir, üzerinde çalışacağım.. eşime de danışmalıyım bu konuda 🙂
Kısa seç herkeste iyi durmuyor yalnız, dikkat edin derim 🙂
Aslında hemen her yüz tipine uygun bir kısa saç modeli bulunabilir bence, önlerin uzunluğu ve katlar yüz tipine göre ayarlanır..
Sitenizi çok beğendim ciddi bir emek ürünü 🌺 Yeni buldum bol bol gezeceğim başlıklarınız arasında. Şimdiden teşekkürler 😊
Hoş geldiniz, beğenmenize çok sevindim, evet epey bir emek harcıyorum, umarım çok aileye faydası olur.. Sevgiler