Neden kumaş bez?
Tahmin edersiniz ki kullan-at bebek bezlerinde sıvıyı emip jelleşerek hapsetmeye yarayan bir sürü kimyasal var. İşin bence en korkutucu taraflarından biri de bebek bezi üreticilerinin bu kimyasalları paketin üzerine yazmak veya herhangi bir şekilde açıklamak gibi bir zorunluluklarının olmaması. Yaptıkları testlerde sıvıyı hapsetsin, üretim maliyeti düşük olsun ve kısa vadeli dermatolojik testlerde alerji yapmasın yeter. Senelerce vücuda temas etmesi ve vücutta birikmesi sonrası hastalıklara neden olur mu, kısırlığa ya da kansere sebep olur mu umurlarında değil.
Hangi marka?
Bebeğimin cildinin böyle kimyasallara maruz kalmasını önlemek için kumaş bez kullanmak istiyordum. Ancak bir markaya yatırım yapmadan önce popüler birkaç markayı denemek istedim;
- Alva Baby (iç & dış: polyester)
- GroVia (iç: organik pamuk, dış: polyester)
- FuzziBunz (iç katman: polyester polar kumaş, mikrofiber iç ped: polyester & rayon; dış: polyester & polyurethane laminate)
- bumGenius (iç & dış: polyester, mikrofiber iç ped: polyester & nylon)
Yani özetle GroVia markasının içi organik pamuk, diğer hepsi sentetik bir malzeme olan polyester. Sentetik bir malzeme kullanma fikrine başta sıcak bakmıyordum, ama kullanınca neden tercih edildiğini anladım. Bu markaların içindeki polar kumaş kaplama, sıvıyı hemen alttaki emici mikrofiber pede geçiriyor, ve bu mikrofiber pedlerin de çok yüksek bir sıvı emme kapasitesi var, böylece üstteki polar katmana dokunduğunuzda neredeyse ıslaklık hissetmiyorsunuz bile. GroVia markasının iyi olmasını ve organik pamuğun işe yaramasını çok isterdim ama bu bezlerin içi çok ıslak kalıyor ve bu yüzden de kenarlardan sızdırıyor. Bir de pamuk iyi temizlenmiyor, lekeli kalıyor, ama diğer markalar yıkandıklarında ilk günkü hallerine dönüyor.
Hepsinin “one size fits all” modellerinden, yani boyu ayarlanabildiği için 3-14 kilo arası bütün bebeklere uyan modellerinden aldım, ama belirtmeliyim ki hiçbirinde bu modeller yenidoğana uygun değil ve bol kalan yerlerinden sızıntı yapıyor. Yani bu modeller bence yaklaşık 3. aydan itibaren kullanılabilir.
Fuzzibunz ve bumGenius markalarının biraz daha gevşek bir yapıları var, bu nedenle içlerine iki kat emici bez koyup gece uzun süre kullanmaya daha müsaitler. Alva Baby’nin ise daha dar bir yapısı var, içlerinde en ucuzları ve Çin’den direk sipariş edilebiliyor (www.alvababy.com), bu da bir avantaj. Evet bu arada, Alva Baby, FuzziBunz ve GroVia markaları Çin’de üretiliyor, bumGenius ise Amerika’da.
Peki kumaş bezler nasıl kullanılıyor, nasıl temizleniyor?
Kumaş bez kullanmak için yaklaşık 20 adet bez edinmek gerekiyor, çünkü günde yaklaşık 6 bez kullanan bir bebek için gün aşırı yıkama ile bu kadar bez gerekiyor.
Bebeğiniz sadece çiş yaptıysa bu bezi (yıkanmayı beklemek üzere) direk plastik bir çöp kovasına atabiliyorsunuz, ama eğer kaka yaptıysa, önce bezin üzerindeki katı parçaları tuvaletinizdeki taharet musluğu ile akıtıp, sonra kovaya atıyorsunuz. Bu şekilde en fazla 1-2 gün biriktirdiğiniz bezleri içlerindeki pedleri ayırarak çamaşır makinesinde yıkayabiliyorsunuz.
Kumaş bezleriniz sızdırıyor mu? Emiciliği bozulmuş olabilir. İşte mutlaka bilmek gereken püf noktaları;
Kumaş bezleri bebekler için olan granül sabunlarla yıkamayın. Yumuşatıcı asla kullanmayın. Bebek sabunları ve yumuşatıcılar bu bezlerin emiciliğini bozuyor.
Normal toz deterjan ile 60C’de yıkayın ve bol durulama yapın (mesela 5).
Kumaş bezleri 1-2 haftada bir çamaşır suyu ile 60-70C’de yıkamak, ve sonrasında normal deterjan ile yine 60-70C’de yıkamak gerekiyor. Çünkü bebeğinizin dışkısındaki yağlar, veya pişik için kullanıyor olabileceğiniz kremler zamanla bu bezlerde birikip emiciliklerini bozuyor. Hatta pişik kremi kullanmış iseniz 1-2 hafta beklemeden çamaşır suyu ile sıcak yıkama yapın.
Kumaş bezlerinizi ilk aldığınızda, emiciliklerini kazanmaları için 3-4 kere yaklaşık 70C’de normal deterjanla yıkamanız gerektiğini unutmayın. Bu zaten üzerlerinde yazar. Bu yıkamaların 2. sinde çamaşır suyu ile ön yıkama yapmak da faydalı oluyor.
Geceleri 2 ped kullanmak gerekiyor. Bebişiniz erkekse ön kısma, kız ise orta-arka kısma daha kalın katman koymakta da fayda var.
İşte benim öğrendiklerim ve uyguladıklarım bu şekilde. Umarım siz de sağlıkla kullanırsınız..
Merhaba bende yıkanabilir bez kullanıyordum. Ama çok sızıntı oldu ve bacaklarında hep lastik izi çıktı. Granül sabundan kaynaklanıyormuş demek ki sızıntılar. Bu yazınız iyi oldu teşekkür ederim.
Merhaba sizi yeni keşfettim artık severek takip ediyorum bezlerden almayı düşünüyorum bu alvababy gercekten uygun fiyatta memnun kaldınız mı gercekten bir de türk markası olarak duyduğum babyneo var bi bilginiz var mı hangisini önerirsiniz? Teşekkürler
Merhabalar, dediğim gibi Alvababy gayet kullanışlı. Sadece bahsettiğim gibi emiciliği korumak için tüm kumaş bezlerde beklediğimden daha fazla bir deterjan ve çamaşır suyu kullanımı gerekiyor. Böyle olunca çevreciliği biraz azalmış oluyor ama sağlık açısından hazır bezlere göre çok daha iyi olduğunu düşünüyorum hala. Babyneo denemediğim için yorum yapamam. Sevgiler 🙂
Merhabalar , aylardır bumgenius bez almak için uğraşıyorum. Acaba nereden nasıl temin ettiniz? Amazondan sipariş vermeye çalıştım ama Türkiye’ye kargo yapmiyormus bumgenius satıcıları…
Merhabalar, ben Amerika’dan gelen bir arkadaşımdan istemiştim 🙁 ama bumgeniustan başka markaları da düşünebilirsiniz 🙂
Çok teşekkür ederim onemseyip cevap verdiğiniz için 🙂 . Sizi bir daha rahatsız etmek üzere hoşçakalın…
Yıkanabilir bez kullanma hassasiyetini takdir ettim ama normal deterjan ve çamaşır suyu ne kadar durularsaniz durulayin tene değince vereceği zararı azaltmak mümkün görünmüyor
Sanırım herşeyin yüz sene önce endüstri yokken nasılsa öyle olması gerekiyor aksi takdirde ne yaparsan yap zararlı çıkıyor
Merhaba. Bende heveslenip aldım biraz da geç kaldık bezi bırakma aşamasıbdayız. Elimde çarlı banana ve bayb neo yeni nesil 7 tane nerdeyse hiç kullanılmamış bez var .isteyene ufak bir ücret karşılığında vermek istiyorum. 05065058655
Satılmıştır.
Çamaşır suyu kullanmak sıkıntılı olmaz mı bezlerde 🤔