Hazır gıdaların İçindekiler bölümünü okumaya başlayınca insan gördüklerine şaşıyor; mesela hazır sirkenin veya limon sosunun bile koruyucu içerdiğini çok geç fark ettim ne yazık ki… Hemen her hazır gıdada koruyucular, glikoz fruktoz şurubu, palm yağı, boyalar ve monosodyum glutamat gibi yapay aroma verici maddeler var maalesef.
Bu maddeler insan hayatına girdikten sonra obezite, şeker hastalığı ve kanser oranlarının artması bir rastlantı değil. Biz hayatımızdan hazır gıdaları çıkardık; ve bu aslında zehire para vermek yerine gerçek besinlere para vermek demek. Eğer siz de çocuğunuzun ve ailenizin gerçek besinlerle beslenmesini istiyorsanız, markette her şeyin içindekiler kısmını okuma alışkanlığı edinin. İşte aileniz için özellikle atıştırmalık veya abur cubur alırken daha sağlıklı tercihler yapmanıza ilham verecek birkaç ipucu;
1) Jelibon yerine kuru meyve veya ev yapımı jöle
Jelibonu çocuklar çok seviyor, ama jelibonlar neredeyse tamamen glikoz şurubundan yapılıyor. Bunlar yerine vişne kurusu veya cranberry kurusu çok lezzetli ve sağlıklı alternatifler. Fakat dikkat edin; meyve kurularının da bazılarında koruyucu olabiliyor; içindekiler kısmını okuyun ve meyveden başka birşey içermediğinden emin olun. Ev yapımı jöle de çok sağlıklı ve lezzetli bir alternatif. Üstelik içerdiği jelatin eklemler ve bağırsaklar için çok faydalı. Pratik tarifime buradan ulaşabilirsiniz.
2) Gofret yerine kalıp çikolata
Gofretler ve hazır keklerde de ne yazık ki glikoz şurubu, palm yağı ve koruyucular oluyor. Fakat iyi haber şu; kalıp çikolatalarda genellikle gerçek şeker ve gerçek kakao yağı kullanılıyor. Hatta özellikle bitter çikolata zengin bir magnezyum kaynağı olduğundan epey sağlıklı bir tercih. Ozmo markasının sürpriz yumurtaları ve hayvan veya araba şeklindeki çikolataları da katkı maddesi içermiyor.
3) Hazır meyveli yoğurt yerine meyve püreli yoğurt
Danino gibi hazır meyveli yoğurtlar ve pudingler de çok fazla şeker ve genelde aroma, boya benzeri katkılar içeriyor. Bunlar yerine çocuğunuz için organik meyve püresi veya kendi hazırladığınız meyve püresini sade yoğurtla karıştırarak verebilirsiniz. Yoğurdun da ev yapımı olması en güzeli tabii 🙂
4) Nutella, Çokokrem vb. yerine Tahin Pekmez, fındık ezmesi veya eritme çikolata
Çokokrem, Nutella vb. ürünlerin yalnızca %7-13 civarı kakao ve fındıktan oluşuyor; gerisi palm yağı ve şeker (bknz. Çokokrem & Nutella içindekiler). Böyle düşününce insanın parasını gerçek besinlere vermesi çok daha mantıklı. Kalıp çikolatayı eriterek kullanabilir, fındık ezmesi tercih edebilir, veya birçok faydası olan tahin pekmezi tercih edebilirsiniz; tahindeki yağlar hormonları düzenlerken, pekmez de kan yapmaya yardımcı olur. Koska’nın Organik Tahin Pekmezi de var ve çok nefis 😉
5) Hazır gazlı içecekler yerine maden sulu meyve suyu
Hazır gazlı içecekler de tamamen zehirin reklamla pazarlanması gibi geliyor bana. Neredeyse tamamı glikoz fruktoz şurubu ile üretiliyor, boyalar, koruyucular ve aromalar içeriyor (bknz. Fanta & Kola içindekiler). Bunlar yerine magnezyum ve potasyum gibi mineraller sağlayan, yurdumun güzel maden suları ile %100 meyve sularını karıştırabiliriz. Dimes, Aroma, Meysu gibi markaların %100 meyve sularını tercih edin. Meyve nektarlarınden ve özellikle Cappy markasından uzak durun; çünkü o da glikoz fruktoz şurubu içeriyor. Maden sularından da magnezyum oranı en yüksek olan marka Beypazarı, tercih edebilirsiniz.
6) Cips yerine kuruyemiş veya patlamış mısır
Cipsler maalesef benim zayıf noktam, ve hayatımdan çıkarmam zor oldu. Ülkemizdeki ‘sade’ olmayan, baharatlı her cips monosodyum glutamat içeriyor ne yazık ki; yurt dışında sağlıklı seçenekler bolken, bizde böyle olması çok üzücü. Monosodyum glutamat, beyindeki dolaşımı etkileyerek migrene sebep olabiliyor, ve aroma arttırıcı özelliğiyle bağımlılık yaratabiliyor. Sade cipsler ise ne yazık ki hep palm yağı ile yapılıyor.
Patlamış mısır süper masum olmasa da, cipslerin yanında daha sağlıklı bir tercih. Evde kendiniz yapacaksanız mısırın yerli olmasına dikkat edin. Tabi ki en sağlıklı tercih aslında kuruyemişler; özellikle de çiğ ceviz, fındık ve badem.
7) Hazır dondurmalar yerine gerçek dondurma
Hazır dondurmalar ne yazık ki hep glikoz-fruktoz şurubu içeriyor. Bunun yerine Özsüt vb. pastahanelerin dondurmalarını tercih edebilir, veya evde kendi meyveli dondurmanızı pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sevdiğiniz bir meyveyi robotta biraz şeker ilavesiyle parçalayıp, bir bardakta içinde çubukla dondurmak. Çilek, şeftali, dut, kayısı, karpuz, kavun, muz vb. tüm meyvelerle enfes ve sağlıklı dondurmalar yapabilirsiniz, yoğurt da ilave edebilirsiniz.
8) Hazır kakaolu meyveli sütler yerine ev yapımı muzlu veya kakaolu süt
Hazır kakaolu veya meyveli sütler de boyalar ve yapay aromalar içeriyor. Evde blenderla muzlu süt yapmak veya gerçek kakaolu veya çikolatalı süt hazırlamak ise çok basit, ve çok daha besleyici.
9) Hazır bebek bisküvileri yerine fırın köy ekmeği veya ev yapımı kurabiye
Hazır bebek bisküvileri, hazır kurabiyeler ve krakerler de ne yazık ki palm yağı, glikoz şurubu ve koruyucular içerebiliyor. Bunlar yerine fırından alınmış (paketsiz) köy ekmeği daha sağlıklı bir tercih. Fırından acıbadem kurabiye de tercih edebilir, veya en güzeli, evde kendi kurabiyenizi yapabilirsiniz.
10) Hazır salata sosları yerine gerçek limon ve sirke
Ben limon soslarının ve sirkelerin de koruyucu içerdiğini çok geç fark ettim ne yazık ki, ve hamileliğimde yemekhanenin salata kısmında hep hazır limon sosu kullandım. Hazır nar ekşisi sosları da glikoz fruktoz şurubu ile yapılıyor ve gerçek nar ekşisi ile alakaları olmuyor. Bunlar yerine limon, gerçek nar ekşisi veya ev yapımı sirke tercih etmek en güzeli.
Sağlıklı tercihler! 🙂
Yorum yap