Anne sütünü arttırmaya yardımcı yöntemler, yiyecekler ve içecekler

Anne vücudu süt üretimini talebe göre ayarladığı için bol pompalamak ve/veya sık emzirmek en önemli yöntem. Ayrıca bol su içmek de unutulmamalı çünkü vücutta su olmazsa süt de yapılamaz.

Benim sütümü arttırmak için en çok fayda gördüğüm yöntemler sık sık pompalamak, malt içecekleri ve Humana Still Tee oldu, ama her kadın farklı olabileceği için burada bulabildiğim tüm tavsiyeleri derledim.

“Bebeklere Fısıldayan Kadın” lakabını kazanan ünlü hemşire Tracy Hogg, kitabında anne sütünü arttırmak için iki yöntem tavsiye ediyor;

Pompalı Yöntem

Emzirdikten sonraki bir saat içinde sütünüzü bitene kadar pompalayın. Bu şekilde memedeki sütü boşaltarak hem vücudunuza daha fazla süt üretmesi gerektiği sinyalini vermiş oluyorsunuz, hem de bebeğiniz bir önceki öğünden kalan sütü emeceğine yeni süt emmiş oluyor.

Sütü arttırmak için günde en az 8 kere emzirmek ve/veya pompalamak öneriliyor. Eğer sütünüz azaldığı için bebeğiniz emmeyi bıraktıysa ve mamaya/biberona alıştıysa da sütünüzü arttırmak için günde 8 kere pompa yapın; yani yaklaşık 2 saatte bir.

İmkanınız varsa elektrikli pompalar daha güçlü çalıştıkları için sütü daha iyi arttırıyorlar; özellikle de ikili olanlar çok az zamanda epey hızlı pompalama sağlıyor. Tasarrufu seven bir anneyim, ama iyi bir elektrikli pompa ve iyi bir araba koltuğunun bebek için yapılması gereken iki önemli yatırım olduğunu düşünüyorum. Çünkü pompalamanın verimi süt miktarını gerçekten çok etkiliyor. Sütünüzün pompalama ile artıp artmayacağını denemek için önce bazı hastanelerden elektrikli pompa edinebilirsiniz, örneğin doğum yaptığınız hastaneye danışabilirsiniz.

Pompasız Yöntem

İlk günlerde bebeğinizi 2 saatte bir emzirerek de sütünüzü arttırabilirsiniz.  Her emzirmede mutlaka iki memeden de emzirmelisiniz, ve hedefiniz süt bitene kadar veya yaklaşık 15er dakika emzirmek olmalıdır. Bu yöntemle 4 gün içinde sütünüz artmalı ve bebeğiniz 2.5-3 saatte bir süt istemeye başlamalıdır. Eğer bu değişim gerçekleşmiyorsa, sütünüz artmıyor olabileceği gibi (bu durumda beslenme, uyku, ve stres durumunuzu gözden geçirmelisiniz) bebeğiniz ‘atıştırmacı’ bir alışkanlık da kazanmış olabilir. Eğer sütünüz yeterli geldiği halde bebeğiniz sık emmek istiyorsa emme refleksini tatmin etmek için emzik kullanmayı düşünebilirsiniz.

Ten teması

Özellikle sezaryen doğum sonrasında anne sütü az olabiliyor veya geç gelebiliyor. Veya çalışmaya başlayınca annelerin sütleri azalabiliyor. Anne sütünü arttırmak için anneyle bebeğin ten teması kurmasının da faydası olabiliyor. Bunun için bebeğiniz doğduğu ve kucağınıza ilk verildiği anda ve sonrasında emzirdiğiniz zamanlarda bebeğinizin ve sizin vücudunuzun üst kısmındaki kıyafetleri çıkarmanın faydasını görebilirsiniz.


Sütü arttıran yiyecek ve içecekler

Anne sütünü arttırmak için öncelikle bol su içmek gerekiyor. Vücutta su olmazsa süt de olamaz. Günde 10-12 bardak, yani 2.5-3 litre su içmek tavsiye ediliyor. Ayrıca stres yapmamak ve iyi dinlenmek gerekiyor, ki bunlar bir yenidoğanınız varken biraz zor olabileceğinden yakınlarınızdan yardım almanız iyi olacaktır.

Hangi gıdanın anne sütünü ne kadar artırabileceği anneden anneye fark edebildiği için birkaç seçeneği denemekte fayda var, işte anne sütünü arttırmak için tavsiye edilen başlıca gıdalar;

su

  • en önemlisi bol su içmek; günde 3 litre!
  • malt içeceği (üretilirken arpa maltı fermente edilmediği için içeriğinde alkol yoktur)
  • çemen otu, çörek otu, sarımsak, kimyon (gazı da önler)
  • rezene çayı (gazı da önler)
  • yulaf, çiğ kuruyemişler, buğday ruşeymi
  • mango suyu, siyah üzüm suyu (Dimes’in %100 mango-üzüm suyu karışımını tavsiye ederim)
  • dereotu, marul, bulgur, mercimek, soğan, kısır
  • tereyağı, kaymak ve doğal bitkisel yağlar
  • tahin ve pekmez
  • yeşil sebzeler, kabak, havuç

humana still teeAyrıca birçok annenin “Humana Still-Tee“nin de çok faydasını gördüğünü duyuyorum. İçindekiler; çemen otu, rezene, keçi sedefi otu, mine çiçeği, amber çiçeği, rooibos, ağaç çileği, vitamin C, sukroz, maltodekstrin.  Bu çay karışımını da marketlerde ve bebek mağazalarında bulabilirsiniz.

Sütünüz artmıyorsa da mutlaka uzun süre emzirin, gereksiz antibiyotik kullanmaktan kaçının, ve ek gıdaya başlayınca ev yapımı yoğurt verin.

Eğer herşeyi denemenize rağmen sütünüz artmıyorsa, yapabileceğiniz en önemli şey uzun süre emzirmek. Yani bebeğiniz daha 5-6-7 aylıkken emmeyi bırakmaya çalışırsa sakın izin vermeyin, pes etmeyin, en az 1 yaşına kadar emzirmeyi hedefleyin. Varsın az emsin ama uzun süre emsin.  Bebeğiniz çok direniyorsa, daha mayışık, uykulu olduğu zamanlarda emzirmeyi deneyin, veya gece uyandığında başka birşey vermeyin ve emzirin. Bunlar da işe yaramıyorsa ve bebeğiniz memeyi bırakırsa, düzenli olarak pompalayarak sütünüzü devam ettirin ve pompaladığınız sütü mümkün olduğunda tazeyken bebeğinize biberonla verin.

Baby feet in mother hands. Tiny Newborn Baby's feet on female HeBebeğinizin az anne sütü almasının bağışıklık sistemi için olan olumsuz etkilerini telafi etmek için yapabilecekleriniz de var. Öncelikle bebeğinize gereksiz antibiyotik vermekten kaçının. Mesela sünnet sonrası sırf önlem olarak antibiyotik yazılmışsa içirmeyin, sünnet sonrası enfeksiyon riski düşük, ve enfeksiyon olmadan antibiyotik çok zararlı. Veya bebeğiniz hastalandığında Türkiye’de doktorlar çok rahat antibiyotik yazıyor, ama bebeğinizin enfeksiyonu virüs kaynaklı da olabilir, veya birkaç gün multivitamin ve özellikle C vitamini takviyesi ve istirahatle geçecek birşey de olabilir. Doktorunuz antibiyotik yazarsa “Şart mı?” diye kendisine sorun, ve iki kere düşünün…

Bunlar dışında da bebeğiniz yaklaşık 4-6 aylıkken ek gıdaya başladığınızda bebeğinize ev yapımı yoğurt vererek de aynı anne sütünün yaptığı gibi vücudundaki sağlıklı bakterilerin çoğalmasını ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyebilirsiniz. Bunun için kullandığınız sütün doğal ama temiz ve kaynatılmış olmasında fayda var, ve kullandığınız yoğurt mayası da nohut kullanılarak doğal yolla elde edilmiş olsa iyi olur.

Benim deneyimim

Benim başlarda süt sıkıntım olmadı çok şükür, bunu da çok bol su içmeme, normal doğum yapmama, ve bebeğim doğar doğmaz onu bağrıma bastırıp ten teması sağlamama bağladım.. Fakat çalışmaya ilk gittiğim gün yanıma pompa almayı unutup sütümü sağamayınca sütüm hemen azaldı ve ertesi gün itibarıyla çok az geldi. Sütümü tekrar arttırmak için birkaç gün boyunca şunları uyguladım; bebeğimle olduğum zamanlar onu daha sık emzirdim, bebeğimle olmadığım zamanlar ise mutlaka süt pompaladım. Hatta birkaç akşam bebeğimi yatırdıktan bir-iki saat sonra süt pompaladım. Bunlar dışında da günde birkaç fincan Humana Still Tee içtim, iyi beslendim, ve bol su içtim.

Bu bilgilerin size ve bebeğinize şifa olması dileklerimle…

Yorumlar

  • Merhaba Anne sütünü arttıran yiyecekler bitkiler arasında kimyon Melisa, Ihlamur, Papatya, Anason ,Rezene, Frenk kimyonu, Hayıt,Çemen otu , Isırgan bitkileri var bunların bir arada olduğu bir ürün duymuştum naturpy milk tea diye bir çay var ben onu kullanıyorum çünkü öteki türlü bitkileri bir araya getirmek daha pahalıya geliyor ben 2-3 aydır onu kullanıyorum
    herhangi bir problem yok tavsiye ederim sizlerede

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */