Karakterli bir erkek çocuk yetiştirmek için 10 ipucu

erkek çocuk

Hamileliğimde çocuğumun erkek olacağını öğrenince bazı kaygılar yaşamıştım. Aklımda kendi deneyimlerden faydalanarak “kızım olursa şuna dikkat edeceğim” diye düşündüğüm birçok şey vardı, ama bir kadın olarak erkek gelişimi ve psikolojisi daha yabancı ve bilinmez bir dünyaydı benim için. Bu konuda araştırırken rastladığım bir yazı çok hoşuma gitti ve bu yazıyı çevirip bazı ilaveler yaparak diğer erkek anneleri ve anne adaylarıyla paylaşmak istedim.. Yazının orjinali Nature dergisi sağlık yazarı Chris Woolston tarafından yazılmış; “10 tips for raising a well-rounded boy”…

Çok yönlü, olgun ve karakterli bir erkek evlat yetiştirmek, zorlukları olan bir iş olabilir. Bazı çocukların sosyal özelliklerinin gelişmesi daha yavaş olabilir. Bu çocuklar insanlar yerine bilgisayar oyunları ya da pokemonlarla ilgilenmeyi tercih edebilir mesela. Bazıları ise her zaman odaklandıkları tek bir yöne doğru ilerleyebilir.



Çocuğunuzun kişiliği ne olursa olsun onun karakterli ve mutlu bir insan olması için uygulayabileceğiniz 10 etkili yöntemden bahsetmek istiyorum;

1. Ona sorumluluklar verin

Talimatlara uymak ve verilen görevleri yerine getirmek çoğu erkek çocukta yavaş gelişen yeteneklerdir. Pratik yapmak bu yeteneklerin gelişmesine yardımcı olur. İnatlaşma yaşları başlamadan önce, hala “kendim yapmak istiyorum” düşüncesinde oldukları 1.5-2 yaş civarında başlamak en iyisidir; bu yaşlardaki oğlunuzdan bir şeyi çöpe atmasını, size bir şeyi getirmesini veya kirli bir çamaşırı makineye atmasını isteyebilirsiniz. 7-8 yaşındaki oğlunuza evcil bir hayvanınız varsa onun bakımı için bazı görevler verebilirsiniz… (Bakınız: Yaşlarına göre çocuklara verilebilecek sorumluluklar) Sorumluluk duygusu oğlunuzun okul hayatına kolay bir geçiş yapmasına da yardımcı olur.

2. Duygularını göstermesine engel olmayın

Günümüzde bile kızlar duygularını göstermesi konusunda daha özgür bırakılırken, erkek çocuklarının göz yaşlarını tutması ya da kızgınlıklarını saklaması onlardan sıklıkla beklenen şeyler. Oğlunuz üzüldüğünde onun kendisini ifade etmesine izin verin, aksi takdirde çocuğunuz kendi içinde bir yıkım yaşayabilir ya da tamamen kontrolden çıkabilir. İçine kapanık, depresif veya öfkeli bir evlat yetiştirmeyi kimse istemez.

Oğlunuz duygularını dışa vurduktan sonra onunla neden böyle hissettiği hakkında konuşabilirsiniz. Ona yaşadığı duyguları tarif etmesinde yardımcı olun. Üzgün mü, incindi mi yoksa kızgın mı?

3. Sevginizi fiziksel olarak bol bol gösterin

Yapılan araştırmalar anne ve babaların erkek çocuklarıyla kız çocuklarından daha az fiziksel temas kurduğunu gösteriyor ve bu fark bir yaşından itibaren başlıyor. Ancak dokunulmaya sarılmaya ihtiyacı olanlar sadece kızlar değil. Oğlunuza sarılmanız onu daha güvende ve rahat hissettirecektir.

Oğlunuz büyüdükçe sarılmanızdan ve onu öpmenizden utanmaya başlayacaktır; özellikle arkadaşları etraftayken. Ancak o, bunu yapmanızı istemediğini söylese bile fiziksel temasınıza hala ihtiyacı vardır. Onlara ufak dokunuşlarla güven verebilir, etrafta kimse yokken hızlıca sarılabilir ya da mutfakta beraber bir şeyler yaparken sırtını sıvazlayabilirsiniz 🙂

4. Merakını cesaretlendirin, öğrenme ve okuma sevgisi aşılayın

Oğlunuzun öğretmenleriyle temas halinde olmanız onun sınıftaki zayıf ve güçlü yanlarının farkında olmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda oğlunuzun güçlü olduğunu düşündüğünüz yönlerini öğretmenleriyle paylaşabilirsiniz. Fakat çocuğunuzu sürekli takip altında tutarak “helikopter ebeveyn” olmamaya dikkat edin.

Ödevlerini takip edin, ama sorumluluğu ona bırakın. Her gün biraz kitap okumasını teşvik edin, ama baskı kurmayın. Her gün “Bugün yeni ne öğrendin?” gibi sorular sorun. Çalışmasından çok öğrenme sevgisinin gelişmesine odaklanın; merakını cesaretlendirin.  Size sorduğu meraklı soruları dikkatle ve doğru cevaplamaya özen gösterin.

Yaşına uygun olduğu sürece okuduğu kitaplar konusunda özgür bırakın; klasikleri okumak yerine dedektif hikayeleri okuması da okuma yeteneği ve sevgisini geliştirir ve kültür kapılarını açar. Sık sık bir kütüphaneye veya kitapçıya uğrayıp beğendiği kitaplar seçmesini sağlayın. Ayrıca ona iyi örnek olun; siz oturup televizyon izlerken onun kitap okumasını veya ödev yapmasını beklemek gerçekçi olmaz, değil mi? 🙂

5. Koşturmacasını durdurmaya çalışmayın

Erkek çocukların atacak daha fazla enerjisi vardır. Eğer yeteri kadar koşturacak, bir yerlere tırmanacak, içindeki enerjiyi atacak bir fırsat bulamazlarsa bu enerji içlerinde hapsolarak hiperaktivite veya dikkat bozukluğuna sebep olabilir.

Fazla enerjisini atabilmesi için sık sık dışarıda oynamaya çıkın, beraber müzik açıp dans edin, eve ufak bir pota veya kale alarak hareketli oyunlar oynamasını sağlayın, veya yaşına göre bir takım sporuna katılmasını sağlayın. Koşturmasının ciddi bir problem olmayacağı yerlerde ona müsade edin, ama sınıf gibi yerlerde vites küçültmesini, daha sakin olmasını hatırlatmayı unutmayın.

6. Yeteri kadar erkeksi davranmamasından endişe etmeyin

En sert babaların bile korumacı bir yanı vardır. Küçük oğlunuz oyuncak hayvanlarına sarılmayı seviyorsa bu onun yetişkinliğinde ona yardımcı olacak yeteneklerini ve duygularını geliştirdiğini gösterir. Onun erkeksi davranmadığından endişe ederek kendinizi üzmeyin.

7. Müziği hayatının bir parçası haline getirin

Oğlunuzun bir enstrüman çalması ona çok önemli bir başarı duygusu ve özgüven verecektir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar müzik derslerinin çocukların düşünme yeteneklerini, hafızlarını ve zekalarını güçlendirdiğini gösteriyor.

Oğlunuz eğer grup aktivitelerini seviyorsa çocuk korosu onun için çok keyifli bir alternatif olabilir. Aynı zamanda korolar bir grup aktivitesi olduğundan onu evde çalışması için ikna etmek zorunda da kalmazsınız. Eğer oğlunuz severse konserler ve müzikaller de onun müzik kulağının gelişmesine yardımcı olacaktır.

8. Sosyal yeteneklerini geliştirmesi için ona fırsatlar yaratın

Pek çok erkek çocuk samimi arkadaşlıklar kurmakta kızlar kadar başarılı değildir. Onlar daha ziyade grup halinde oynamayı ve liderlik etmeyi severler. Erkek çocuklarınıza birebir oyun zamanları ayarlayarak ve oyuncaklarını paylaşması, güzel davranması konularında onu cesaretlendirerek yakın arkadaşlıklar kurmasına yardımcı olabilirsiniz.

9. İlgi alanları konusunda oğlunuzu destekleyin, çok erkek işi olmasalar bile

Oğlunuz dans dersleri olmak isterse arkadaşları tarafından alaya alınabilir ve bu onun için başa çıkması zor bir durumdur. Ancak siz her durumda onun güçlü hissetmesini sağlarsanız, oğlunuzun arkadaşlarının alay etmesiyle başa çıkması kolaylaşır, ve farklılıklar konusunda anlayış sahibi olur.

Bu yüzden o dans dersi almak isterse onu dans derslerine götürün ve destek olun. Çok büyük ihtimalle gelecek sene dans yerine futbol ya da karate kursuna gitmek isteyecektir 🙂 Ve bunların hepsi normal ve güzeldir.

10. Olumlu yanlarını takdir edin

Erkek çocukların bazı davranışları kendi yaşlarına uygun olsa bile yetişkinler için zorlayıcı olabilir. Ve sonuç olarak bu erkek çocuklara bol bol düzeltme, kızgınlık ve azar olarak geri döner. Kız çocukların ebeveynleri özellikle küçük yaşlarda sıklıkla sınıftaki erkek çocukların tüm dikkati üstüne çektiklerinden şikayet ederler ama bu dikkat çok büyük ihtimalle negatif yöndedir.

Peki bu konuda neler yapılabilir? Mümkün olan her an onun iyi yönlerini yakalamaya çalışın ve pozitif geri bildirimlerle onun kendisini kontrol etmesini ve enerjisini yapıcı aktivitelere harcamasını takdir edin.

Olumlu yönlerin takdir edilmesi olumsuz yönlerin eleştirilmesinden her zaman çok daha etkili ve yapıcıdır 🙂

Umarım bu yazı size de ilham verir! 🙂

Yorum yap

error: İçerik kopya korumalıdır!
/* ]]> */